Caitlin Foord je najprej znižala zaostanek, ob zmagovitem golu pa tako rekoč prisilila branilko Monico k nespretnemu posredovanju in usodnemu avtogolu. Foto: AP
Caitlin Foord je najprej znižala zaostanek, ob zmagovitem golu pa tako rekoč prisilila branilko Monico k nespretnemu posredovanju in usodnemu avtogolu. Foto: AP

Vse je potekal po predvidljivih tirnicah. Marta je v 27. minuti zadela z bele pike, s čimer je kot prva nogometašica dosegla gol še na petem svetovnem prvenstvu, hkrati pa se s 16. golom na svetovnih nogometnih prvenstvih postavila ob bok moškemu rekorderju Nemcu Miroslavu Kloseju. Nato je Cristiane v 38. minuti dosegla že svoj četrti gol na SP-ju v Franciji.

SP na TV Slovenija 2

A še pred odmorom se je začelo zapletati: po številnih podajah v kazenski prostor je brazilska obramba klonila v dodatku prvega polčasa, zaostanek je prepolovila prek Caitlin Foord. Matilde, kot v Avstraliji kličejo svoje reprezentantke, so izenačile v 58. minuti, ko je bila natančna Chloe Logarzo. Preobrat so Avstralke dokončale v 66. minuti z nekaj sreče, saj je Monica dosegla na koncu za Brazilke usodni avtogol.

Vedno tik pod vrhom, ne na samem vrhu
Selecao
je doživel sploh prvi poraz v skupinskem delu svetovnih prvenstev po 24 letih. Na zadnjih petih prvenstvih so Brazilske vedno sodile vsaj v širši krog favoritinj, z Marto na vrhuncu tudi med glavne kandidatke za naslove. Vendar Brazilke še čakajo tako na prvi naslov svetovnih prvakinj (druge na Kitajskem 2007 in tretje v ZDA 1999) ali olimpijskih prvakinj (srebrne v Atenah 2004 in Pekingu 2008).

Marta s 16. golom mundialov v zgodovino

Po tej zmagi so Avstralke točkovno izenačene v skupini C z Brazilijo in Italijo. Ta bo drugo tekmo igrala v petek proti Jamajki. Avstralija je sicer na zadnjih treh SP-jih prišla v četrtfinale. Proti Braziliji so Avstralke dobile že pet zaporednih tekem, nazadnje so izgubile po enajstmetrovkah na olimpijskih igrah leta 2016.

Na drugi četrtkovi tekmi so Kitajke v Parizu z minimalnih 1:0 premagale Južnoafričanke. Odločil je izjemen volej Li Jing v 40. minuti, s čimer je Južna Afrika po dveh porazih skoraj že na poti domov.

Gostiteljice in sosede že v izločilnih bojih
Nemčija in Francija sta prvi ekipi, ki sta si po uvodnih zmagah že po dveh krogih svetovnega prvenstva nogometašic zagotovili preboj med 16 najboljših reprezentanc. Francozinje so si po zmagi nad Norveško že v sredo zagotovile napredovanje, Nemkam pa so preboj v drugi krog po četrtkovi tekmi omogočile Kitajke po zmagi nad JAR z 1:0.