Trener Maccabija je od junija sloviti Robbie Keane, najboljši strelec v zgodovini irske reprezentance (68 zadetkov). Najboljša leta je preživel pri Tottenhamu (2002–2011), vmes pa je bil v sezoni 2008/09 pol leta tudi član Liverpoola in tedaj soigralec Alberta Riere. Celjani so bili na vročem stadionu Bloomfield v prvem polčasu še konkurenčni, v nadaljevanju pa so prejeli tri zadetke. Če ne bo velikega presenečenja, ne bodo prvič doživeli evropske jeseni. Foto: AP
Trener Maccabija je od junija sloviti Robbie Keane, najboljši strelec v zgodovini irske reprezentance (68 zadetkov). Najboljša leta je preživel pri Tottenhamu (2002–2011), vmes pa je bil v sezoni 2008/09 pol leta tudi član Liverpoola in tedaj soigralec Alberta Riere. Celjani so bili na vročem stadionu Bloomfield v prvem polčasu še konkurenčni, v nadaljevanju pa so prejeli tri zadetke. Če ne bo velikega presenečenja, ne bodo prvič doživeli evropske jeseni. Foto: AP
Zadetka Zahavija in Bajdeta v prvem polčasu

Blestel je Eran Zahavi s hat-trickom, ob koncu igralnega časa pa je zadel še 19-letni rezervist Dor Turgeman. Edini celjski zadetek je dosegel Gregor Bajde, ki je v 29. minuti izenačil izid. Še višji poraz je preprečil vratar Matjaž Rozman z nekaj dobrimi posredovanji. Celje je pogrešalo kaznovanega Luko Bobičanca, v zadnjih sekundah je rdeči karton dobil še Klemen Nemanič. Povratna tekma bo prihodnji četrtek ob 20.00 v Celju.

Izraelci takoj pritisnili
Da bo celjska obramba na preizkušnji, je bilo hitro jasno. Maccabi je takoj močno pritisnil in si ob koncu 7. minute priigral veliko priložnost, vendar je bil po strelu s kota Matjaž Rozman dvakrat zelo zanesljiv, najprej je ubranil strel z glavo Dora Peretza, nato še poskus Erana Zahavija iz bližine.

Trije zadetki Maccabija v drugem polčasu

Matko padel, litovski sodnik pa nič
Ob koncu 9. minute je Aljoša Matko ob podaji v globino utekel v prazen prostor, zunaj kazenskega prostora ga je ustavil Enric Saborit, po mnenju litovskega sodnika na pravilen način, kar je povzročilo precej razburjenja v celjskem taboru. Sodnik bi prav lahko Saboritu pokazal rdeči karton!

Zahavi z natančnim strelom unovčil 11-metrovko
Po 15 minutah se je celjska mreža stresla, toda gol ni bil priznan, saj je Dan Biton igral z roko. Maccabiju se je v 21. minuti le izšlo za vodstvo, enajstmetrovko je suvereno unovčil 26-letni Eran Zahavi. VAR je pred tem potrdil, da je Žan Karničnik v kazenskem prostoru nad Yonatanom Cohenom storil prekršek.

Bajde izenačil, Kouter zapravil vodstvo
Ko se je zdelo, da jo bodo Celjani dobro odnesli, če do odmora ne bodo dobili novega zadetka, je sledil najboljši mogoči odgovor. Mario Kvesić je dobro meril z roba kazenskega prostora, Daniel Peretz je strel ubranil, a Gregor Bajde je bil na mestu in po manj kot pol ure igre je bil izid izenačen. Celjani so dobili samozavest, le malo pozneje je imel nenadoma lepo priložnost Nino Kouter, v 40. minuti pa je bilo znova vroče pred Maccabijevim golom, potem ko je Kvesić iz kota pred gol poslal uporabno žogo.

Zahavijev hat-trick
Žal celjsko nadaljevanje ni bilo spodbudno. Tako kot prvi polčas je tudi drugi del 23-kratni izraelski prvak začel udarno. Felicio Milson je ob strelu od daleč za las zgrešil gol, akcija v 51. minuti (po napaki celjske obrambe) pa je obrodila sadove. Po podaji van Overeema je bil kapetan Zahavi šest metrov od Rozmana in mu ni bilo težko zadeti njegove mreže.

Robbie Keane dobro pripravil svoje fante
Igra se je nato malce umirila, dokler ni še enkrat "pičil" Zahavi. Bitton je izvedel strel iz kota, celjska obramba je zaspala, odličen izraelski napadalec pa je bil z glavo natančen znotraj petmetrskega prostora. Ob koncu je celjska igra razpadla, verjetno so bili igralci pri skoraj 30 stopinjah tudi že precej izžeti, Dor Turgeman pa je z natančnim strelom s 16 metrov kaznoval njihovo anemičnost. Za nameček je Nemačič dobil drugi rumeni karton. Trener Albert Riera (odkar je prevzel Celje, je bila ekipa prvič podrejena) je lahko na koncu le čestital nekdanjemu soigralcu pri Liverpoolu Robbieju Keanu, ki je Maccabi dobro pripravil na izziv.

Zahavi s hat-trickom nerešljiva uganka za obrambo Celjanov

KONFERENČNA LIGA, 4. predkrog, prva tekma:
MACCABI TEL AVIV – CELJE 4:1 (1:1)
22.030; Zahavi 22./11-m, 51., 72., Turgeman 91.; Bajde 29.
RK: Nemanič 92./Celje

Maccabi: Da. Peretz, Macon, N. Bitton, Saborit, Revivo (84./Davidzada), van Overeem, D. Biton (83./Kanichowsky), Do. Peretz, Milson (80./Turgeman), Cohen (79./Golasa), Zahavi (90./Almog).

Celje: Rozman, Karničnik, Zec (73./Vrbanec), Vuklišević, Nemanič, Zabukovnik, Kouter, Popović (64./Prucev), Matko (81./Bizjak), Bajde (64./Lamy), Kvesić (73./Svetlin).

Sodnik: Manfredas Lukjančukas (Litva)

Povratna tekma bo v četrtek, 31. avgusta, ob 20.00 v Celju.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com