Stadion za Bežigradom je bil pred 10 leti prizorišče velike tekme, danes pa žalostno propada ... Foto: MMC RTV SLO
Stadion za Bežigradom je bil pred 10 leti prizorišče velike tekme, danes pa žalostno propada ... Foto: MMC RTV SLO
Poročilo s tekme Slovenija - Ukrajina
Zadetek Zahoviča proti Ukrajini
Zadetek Ačimoviča s sredine igrišča

i bilo tako veliko.

13. novembra 1999 se je na prvi tekmi proti Ukrajini za Bežigradom zbralo "le" 7.000 gledalcev. Toda imeli so kaj videti! Nepozaben seveda ostaja zadetek rezervista Mileta Ačimoviča s sredine igrišča v 84. minuti, ki je zagotovil Slovencem prednost pred povratnim srečanjem v Kijevu štiri dni pozneje. Zasluženo, saj so Katančevi fantje skozi vso tekmo vajeti igre držali v svojih rokah oz. nogah. Ukrajinci so se za nepričakovano vodstvo v 33. minuti v prvem resnejšem napadu lahko zahvalili le velemojstrstvu Andreja Ševčenka, ki je bil tisti čas najboljši strelec italijanskega prvenstva.

Ukrajinci izgubili živce
Pritisk proti ukrajinskim vratom, ki se je še okrepil z menjavo Sašo Udovič-Ačimovič na začetku drugega polčasa, je obrodil sadove v 53. minuti. Zlatko Zahovič, ki je nekaj minut prej streljal v vratnico, je izenačil z natančnim strelom po tleh z roba kazenskega prostora, potem ko mu je žogo iz avta podal Amir Karič. Dodatna voda na slovenski mlin je bila izključitev Dmitrija Parfjonova po uri igre zaradi drugega rumenega kartona, po Ačimovičevem spektakularnem kaznovanju napake vratarja Aleksandra Šovkovskega pa je moral v zadnji minuti predčasno pod prho še Andrej Gusin.

"Tja moramo iti mirni, zavedati se moramo svojih sposobnosti. Vidimo, da lahko igramo, zdaj smo mi v prednosti," je po tekmi povedal Srečko Katanec. Kaj se je dogajalo v Kijevu in kako so se Slovenci prvič v zgodovini uvrstili na veliko tekmovanje - Euro 2000 -, si boste lahko na MMC-jevi spletni strani prebrali v torek.

V videonovicah na desni strani si lahko ogledate:
- poročilo s tekme Slovenija - Ukrajina (Poročila, 13. 11. 1999),
- zadetek Zahoviča proti Ukrajini,
- gol Ačimoviča s sredine igrišča.


Rusi po poti sosedov?
Zanimivo je, da so Ukrajinci pred 10 leti v kvalifikacijski skupini za Euro 2000 nastop na evropskem prvenstvu preprečili tokratnim slovenskim tekmecem Rusom. Doma so jih premagali s 3:2, v gosteh pa na zadnji tekmi remizirali z 1:1. Na 10 srečanjih v kvalifikacijah niso izgubili niti enkrat! Ukrajincev so si Rusi pred žrebom za te dodatne kvalifikacije najmanj želeli, najbolj pa Slovence. Se jim bo vsaj podzavestno podcenjevanje slovenskih nogometašev maščevalo tako kot njihovim sosedom novembra 1999?
Ačimovičev zadetek s sredine igrišča je tako navdušil Igorja E. Berganta, da je v intervjuju takoj po tekmi pred Miletom z glave snel kapo (glej tretji posnetek na desni strani), komentator Eurosporta (glej posnetek spodaj) pa se je v prenosu spraševal: "David Beckham, where are you now?" ("David Beckham, kje si zdaj?")

Angleški zvezdnik je na podoben način zadel v dresu Manchestra Uniteda 12. avgusta 1996 v angleškem prvenstvu proti Wimbledonu. Njegov zadetek in še kopico drugih s sredine igrišča si lahko ogledate
tukaj.

Ljubljana, 13. novembra 1999:
SLOVENIJA
- UKRAJINA 2:1 (0:1)
7.000; Ševčenko 33.; Zahovič 53., Ačimovič 84.
RK: Parfjonov 59., Gusin 90./oba Ukrajina

Slovenija: Dabanovič, Karič, Rudonja, Milanič (74./Osterc), Milinovič, Knavs, Novak, Čeh, Udovič (46./Ačimovič), Zahovič, Pavlin.

Ukrajina: Šovkovski, Parfjonov, Gusin, Golovko, Vaščuk, Dmitrulin, Kandarov (56./Kardaš), Popov, Kosovski, Ševčenko, Rebrov.

Poročilo s tekme Slovenija - Ukrajina
Zadetek Zahoviča proti Ukrajini
Zadetek Ačimoviča s sredine igrišča