Nogometaši Maribora so zadovoljili 10 tisoč navijačev v Ljudskem vrtu, ki so videli enakovredno igro z lanskim finalistom Evropske lige. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Nogometaši Maribora so zadovoljili 10 tisoč navijačev v Ljudskem vrtu, ki so videli enakovredno igro z lanskim finalistom Evropske lige. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Agim Ibraimi
Agim Ibraimi se je v 14. minuti znašel na pravem mestu in popeljal Mariborčane v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Za nami je odlična tekma. Fantje zaslužijo čestitke za predstavo, za odlično tekmo. Ne bi bilo nezasluženo, če bi z igrišča odšli s tremi točkami. Kljub temu, fantje so igrali zelo dobro, tudi gledalci so prišli na svoj račun. Preprosto si želimo v prihodnje ponoviti take predstave.

Milaničeva ocena tekme
Veselje nogometašev Braga ob izenačenju
Akcija ob izenačujočem golu Brage pušča grenak priokus, a je hkrati tudi res, da je prečka preprečila tretji poraz Maribora. Foto: EPA

V slačilnici o tem, da je bil 'offside' pri zadetku Angležev, nismo špekulirali, saj nismo imeli te informacije. Za fante je bil to šok, s pogovorom in z napotki med polčasom smo želeli opogumiti fante in v drugi polčas so odšli pogumno.

O vplivu izenačenja na "vijoličaste"
Jasmin Handanović
Jasmin Handanović se je zelo izkazal in odkupil za nesrečni gol proti Birminghamu. Še posebej se je izkazal v dvobojih z Limo in Viano. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj

Danes smo bili presenečeni, saj smo igro Maribora preučili, a igra, kot jo je prikazal proti Birminghamu, ni pokazala vsega. Danes so igrali dosti bolje.

Pohvala trenerja Brage
Alan (Braga) in Dejan Trajkovski (Maribor)
Dvoboj v hladnem vremenu in na razmočenem terenu je bil odprt in bojevit. Foto: Reuters
Mahdi Benatia (Udinese) za 1:0
Udinese je Atletico Madrid na Friuliju premagal z dvema zadetkoma ob samem koncu tekme. Samir Handanović je znova ohranil mrežo nedotaknjeno, kar je kot prvi nadgradil maroški branilec Mehdi Benatia. Foto: EPA
Metalist Harkiv
Metalist Harkiv je s 4:1 slavil v Malmöju, pri čemer je igral z igralcem manj vse od 37. minute, ko je bil izid še izenačen 1:1. Foto: EPA
Slovan Bratislava - Paris SG
Paris SG je v Bratislavi proti Slovanu ostal brez dveh igralcev, zaradi česar je bila tudi točka čisto dovolj. Foto: Reuters

Da spregledani dvojni ofsajd ob koncu 1. polčasa ne bi tako bolel, je poskrbela prečka, ki je v končnici tekme preprečila Hugu Viani zmagoviti gol. Slovenski prvaki so s srčno igro v 3. krogu prišli do remija in prve točke v skupini H.

"Vijoličasti" so povedli v 14. minuti. Po desni strani je prodrl Dejan Mezga, ki je v kazenski prostor po tleh poslal uporabno žogo. Dobil jo je kapetan Marcos Tavares, a mu jo je ob preigravanju izbil branilec Baiano, vendar naravnost na nogo Agima Ibraimija. Makedonec ni okleval in z diagonalnim strelom premagal nemočnega vratarja Quima.

Lima nenatančen, Mariborčani nezbrani
Pet minut pozneje je z razdalje poskusil Zoran Lesjak, a je Quim močan strel odbil. Nato se je prebudila Braga: dvakrat je poskusil Lima, obakrat previsoko, nato pa se je izkazal Jasmin Handanović, ki je ukrotil strel Djamala po podaji iz kota. V 32. minuti si je mariborska obramba privoščila veliko napako in Lima je sam stekel proti Handanoviću, a je brazilski napadalec slabo meril in slovenski vratar je zanesljivo izbil žogo v avt. Sledili sta dve obetavni akciji Mariborčanov, ki pa niso znali izkoristiti ponujenega prostora.

Izenačenje iz dvojnega prepovedanega položaja
Tik pred odmorom so Portugalci izenačili iz prekinitve. Hugo Viana je izvedel prosti strel s 35 metrov, žoga je preletela domačo obrambo, kjer se je žoga med tremi igralci Brage znašla na nogi Eldersona, ki je z dveh metrov postavil izid polčasa. A posnetek je razkril, da je bil gol dosežen iz prepovedanega položaja, in sicer dvakratnega, saj se je žoga odbila od Ewertona in Djamala, preden je prišla do strelca, ki je bil od vseh igralcev najbližje vratarju in golu.

Prečka na strani gostiteljev
Drugi polčas so podjetneje začeli gostje, najnevarnejši je bil poskus Huga Viane s prostega strela, a je Handanović njegov strel odbil. Pobuda je dokončno prešla v noge Portugalcev, medtem ko so se napadi gostiteljev končali na 20 metrih oz. z neuspešnimi podajami v kazenski prostor. Sledile so menjave na obeh straneh, po katerih je Maribor zaigral odločneje, a streli z razdalje niso bili resna grožnja Quimu. Braga je bila nevarnejša in Hugo Viana je bil po strelu z glavo le nekaj centimetrov oddaljen od zmagovitega gola. V sklepnih minutah so Štajerci prek rezervista Etiena Velikonje skušali ponoviti scenarij s tekme proti Rangersom, a se tokrat ni izšlo.

Braga se je v zadnjih letih uveljavila kot četrti najmočnejši klub na Portugalskem ob Portu, Benfici in Sportingu, največji evropski uspeh pa je dosegla v pretekli sezoni, ko je v finalu Evropske lige izgubila prav proti Portu z 0:1.

Maribor pred nalogo nemogoče
Po zmagi Birminghama pri Club Bruggeu - Novozelandec Chris Wood je za 2:1 zadel v 10. minuti sodnikovega podaljška! (tekma je bila podaljšana zaradi hudega trka z glavama Ibaneza in Akpale) - so se možnosti Maribora za napredovanje močno zmanjšale. Zdaj 3. novembra sledi "povratna tekma" v Bragi, nato pa sledita še tekmi s Club Bruggeem in Birminghamom. Za vodilnima mestoma, ki prinašata napredovanje v izločilne boje, Maribor zaostaja za pet velikih točk.


IZJAVE PO TEKMI
Darko Milanič, trener Maribora: "Za nami je odlična tekma. Fantje zaslužijo čestitke za predstavo, za odlično tekmo. Ne bi bilo nezasluženo, če bi z igrišča odšli s tremi točkami. Kljub temu, fantje so igrali zelo dobro, tudi gledalci so prišli na svoj račun. Preprosto si želimo v prihodnje ponoviti take predstave. Če primerjamo ti dve tekmi, današnjo in tisto z Angleži, smo v drugem polčasu proti Angležem padli v smislu, da nismo verjeli, da lahko kaj naredimo. Naredili smo zelo velik napredek oziroma smo zdaj v drugačnem fizičnem in mentalnem stanju, videlo se je, da lahko 90 minut šprintamo.

A preprosto nisem opazil, da bi v zadnjih minutah padli, ampak smo bili mi tisti, ki smo imeli pobudo, fantje so si želeli zmagati in to se vidi tudi na rezultatu. V slačilnici o tem, da je bil 'offside' pri zadetku Angležev, nismo špekulirali, saj nismo imeli te informacije. Za fante je bil to šok, s pogovorom in z napotki med polčasom smo želeli opogumiti fante in v drugi polčas so odšli pogumno. To, da smo prejeli zadetek iz prepovedanega položaja, govori veliko. Po na takšen način osvojeni točki in tako dobri predstavi je jasno, da si želimo to ponavljati v Evropi in doma."

Martin Milec, igralec Maribora: "Iztržili smo točko, smo zelo zadovoljni in mislim, da lahko gremo z dvignjenimi glavami v naslednjo tekmo. Če bomo naslednjo tekmo v Bragi odigrali vsaj približno tako dobro kot danes, lahko pričakujemo ugoden izid. Danes je bila vezna linija odlična, tako v obrambi kot v napadu, napadalcem je posredovala veliko uporabnih žog, bila zelo natančna, to nam je zelo koristilo. Kot smo rekli že pred tekmo, če bomo imeli žogo v posesti, bomo nevarni in nasprotniki bodo imeli težko delo proti nam. Če bi tako odigrali proti Birminghamu vseh 90 minut, bi dobili vsaj točko, če ne vseh treh."

Jose Leonardo Jardim, trener Brage: "Nismo dosegli zadanega cilja, ki je bil zmagati, čeprav smo naredili vse. To je bila zelo težka tekma, prvih 15 minut smo igrali slabo, potem smo to popravili, a nismo bili uspešni ob vseh možnostih, ki so se nam ponudile. Glede na to, da je Birmingham dobro igral proti Bruggeu, si želimo doma dobiti vse točke, saj je to lahko odločilno pri našem napredovanju. Smo klub, ki lahko tekmuje kjerkoli s komerkoli. Naše ambicije so, da gremo naprej. Danes smo bili presenečeni, saj smo igro Maribora preučili, a igra, kot jo je prikazal proti Birminghamu, ni pokazala vsega. Danes so igrali dosti bolje."


EVROPSKA LIGA, 3. krog

Skupina H:
MARIBOR - BRAGA 1:1 (1:1)
10.000; Ibraimi 14.; Elderson 44.

Maribor: Handanović; Milec, Potokar, Arghus, Trajkovski; Mezga, Mertelj, Lesjak, Ibraimi; Volaš (85.Velikonja), Tavares (74./Berić).

Braga: Quim; Baiano, Ewerton, Vinicius, Elderson; Mossoro (72./Paulo Cesar), Djamal, Hugo Viana; Lima, Alan, Helder Barbosa (67./Leandro Salino).

STATISTIKA TEKME
Maribor - Braga
Streli v okvir: 4 - 7
Streli mimo: 6 - 10
Skupaj poskusov: 11 - 22
Koti: 3 - 6
Ofsajdi: 1 - 4
Prekrški: 15 - 16
Rumeni kartoni: 3 - 2

CLUB BRUGGE - BIRMINGHAM 1:2 (1:1)
Akpala 3.; Murphy 26., Wood 100.

Lestvica:
CLUB BRUGGE 3 2 0 1 5:3 6
BIRMINGHAM 3 2 0 1 5:5 6
BRAGA 3 1 1 1 5:4 4
MARIBOR 3 0 1 2 2:5 1

Skupina G:
MALMÖ - METALIST HARKIV 1:4 (1:2)
Hamad 22.; Cristaldo 32., Fininho 45. Edmar 57., Dević 73.
RK: Cristaldo 37./Metalist

ALKMAAR - AUSTRIA DUNAJ 2:2 (0:2)
Hlinka 80./ag, Wernbloom 83; Marcellis 19./ag, Gorgon 29.

Lestvica:
METALIST HARKIV 3 2 1 0 7:3 7
ALKMAAR 3 1 2 0 7:4 5
AUSTRIA DUNAJ 3 1 1 1 5:5 4
MALMÖ 3 0 0 3 3:10 0

Skupina I:
RENNES - CELTIC 1:1 (1:0)
Ča Du-Ri 31./ag; Ledley 70.

UDINESE - ATLETICO MADRID 2:0 (0:0)
Benatia 88., Floro Flores 93.
Samir Handanović (Udinese) je branil vso tekmo.

Lestvica:
UDINESE 3 2 1 0 5:2 7
ATLETICO MADRID 3 1 1 1 3:3 4
RENNES 3 0 2 1 3:4 2
CELTIC 3 0 2 1 2:4 2

Skupina J:
MACCABI HAIFA
- STEAUA 5:0 (3:0)
Amaše 10., 20., Katan 38., Twatha 72,, Vered 79.

AEK LARNAKA - SCHALKE 0:5 (0:3)
Holtby 23., Huntelaar 35., 89., Höwedes 40., Draxler 87.

Lestvica:
SCHALKE 3 2 1 0 8:1 7
MACCABI HAIFA 3 2 0 1 7:3 6
STEAUA 3 0 2 1 1:6 2
AEK LARNAKA 3 0 1 2 1:7 1

Skupina K:
ODENSE - TWENTE 1:4 (0:2)
Fall 71.; Brama 13., Bajrami 31., Chadi
65., De Jong 82.
WISLA KRAKOV - FULHAM 1:0 (0:0)
RK: Chavez 87.; Dembélé 29.
Andraž Kirm (Wisla) je igral do 90. minute.

Lestvica:
TWENTE 3 2 1 0 9:3 7
FULHAM 3 1 1 1 3:2 4
ODENSE 3 1 0 2 4:7 3
WISLA KRAKOV 3 1 0 2 3:7 3

Skupina L:
LOKOMOTIVA MOSKVA
- AEK ATENE 3:1 (0:0)
Sičev 47., 71./11-m, Caicedo 90.; Sialmas 89.

STURM GRADEC - ANDERLECHT 0:2 (0:0)
Gillet 66., Suarez 75.
RK: Burgstaller 67./Sturm

Lestvica:
ANDERLECHT 3 3 0 0 8:1 9
LOKOMOTIVA MOSKVA 3 2 0 1 5:4 6
STURM GRADEC 3 1 0 2 3:5 3
AEK ATENE 3 0 0 3 3:9 0

Skupina A:
TOTTENHAM
- RUBIN KAZAN 1:0 (1:0)
Pavljučenko 34.

PAOK SOLUN - SHAMROCK ROVERS 2:1 (1:0)
Lazar 12., Vieirinha 63.; Sheppard 48.

Lestvica:
TOTTENHAM 3 2 1 0 4:1 7
PAOK SOLUN 3 1 2 0 4:3 5
RUBIN KAZAN 3 1 1 1 5:3 4
SHAMROCK ROVERS 3 0 0 3 2:8 0

Skupina B:
HANNOVER - KÖBENHAVN 2:2 (1:0)
Pander 29., Pinto 81.; N'Doye 67., Santin 89.

STANDARD LIEGE - VORSKLA 0:0

Lestvica:
STANDARD LIEGE 3 1 2 0 3:0 5
HANNOVER 3 1 2 0 4:3 5
KÖBENHAVN 3 1 1 1 3:5 4
VORSKLA POLTAVA 3 0 1 2 1:3 1

Skupina C:
RAPID BUKAREŠTA - LEGIA VARŠAVA 0:1 (0:0)
Radović 73.

HAPOEL TEL AVIV - PSV EINDHOVEN 0:1 (0:0)
Wijnaldum 70./11-m
Tm Matavž (PSV) je odigral vso tekmo.

Lestvica:
PSV EINDHOVEN 3 3 0 0 5:1 9
LEGIA VARŠAVA 3 2 0 1 4:3 6
RAPID BUKAREŠTA 3 1 0 2 2:4 3
HAPOEL TEL AVIV 3 0 0 3 2:5 0

Skupina D:
SPORTING LIZBONA
- VASLUI 2:0 (1:0)
Evaldo 43., Fernandez 70.

ZÜRICH - LAZIO 1:1 (1:1)
Nikci 23.; Sculli 22.

Lestvica:
SPORTING LIZBONA 3 3 0 0 6:1 9
LAZIO 3 0 2 1 4:5 2
VASLUI 3 0 2 1 4:6 2
ZÜRICH 3 0 2 1 3:5 2

Skupina E:
STOKE CITY
- MACCABI TEL AVIV 3:0 (3:0)
Jones 12., Jerome 24., Shotton 32.
RK: Jerome 43.; Ziv 55.

DINAMO KIJEV - BEŠIKTAŠ 1:0 (0:0)
Garmaš 90.

Lestvica:
STOKE CITY 2 1 1 0 3:2 4
BEŠIKTAŠ 2 1 0 1 6:3 3
DINAMO KIJEV 2 0 2 0 2:2 2
MACCABI TEL AVIV 2 0 1 1 2:6 1

Skupina F:
ATHLETIC BILBAO - SALZBURG 2:2 (0:2)
Llorente 69/11-m, 75./11-m; Wallner 30., Leonardo 36.

SLOVAN BRATISLAVA - PARIS SG 0:0
RK: Chantome 64., Tiéné 80./oba PSG

Lestvica:
ATHLETIC BILBAO 3 2 1 0 6:3 7
SALZBURG 3 1 1 1 6:5 4
PARIS SG 3 1 1 1 3:3 4
SLOVAN BRATISLAVA 3 0 1 2 1:5 1









Za nami je odlična tekma. Fantje zaslužijo čestitke za predstavo, za odlično tekmo. Ne bi bilo nezasluženo, če bi z igrišča odšli s tremi točkami. Kljub temu, fantje so igrali zelo dobro, tudi gledalci so prišli na svoj račun. Preprosto si želimo v prihodnje ponoviti take predstave.

Milaničeva ocena tekme

V slačilnici o tem, da je bil 'offside' pri zadetku Angležev, nismo špekulirali, saj nismo imeli te informacije. Za fante je bil to šok, s pogovorom in z napotki med polčasom smo želeli opogumiti fante in v drugi polčas so odšli pogumno.

O vplivu izenačenja na "vijoličaste"

Danes smo bili presenečeni, saj smo igro Maribora preučili, a igra, kot jo je prikazal proti Birminghamu, ni pokazala vsega. Danes so igrali dosti bolje.

Pohvala trenerja Brage