Robert Berić je bil najzaslužnejši za visoko zmago Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Robert Berić je bil najzaslužnejši za visoko zmago Maribora. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Veliko veselje vijoličastih po zadnjem zadetku. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Željezničar
Tudi Željezničar je imel bučno podporo s tribun. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo

Mariborčani so nastopili brez poškodovanih Mitje Vilerja, Martina Milca in Rajka Repa ter Nikole Komazca, ki še ni dobil dovoljenja za nastop. V prvem polčasu jim igra nikakor ni stekla, žoga je krožila počasi, v nadaljevanju pa so se slovenski prvaki prebudili in napolnili mrežo Sarajevčanov.

Adilović poskrbel za hladen tuš
Gostitelji so začeli odločno. V 8. minuti je Agim Ibraimi po podaji Marcosa Tavaresa streljal malo mimo leve vratnice vratarja Marijana Antolovića. Željezničar je povedel iz prve resne akcije. V 15. minuti je po desni strani prodrl Vernes Selimović, streljal je v bližnji kot in zadel vratnico. Žoga se je odbila v sredino kazenskega prostora, kjer se je najbolje znašel "bombarder iz Zenice" Eldin Adilović, ki je nekdanji igralec Interblocka, Livarja in Nafte, v slovenski prvi ligi pa je v treh sezonah (2006-09) dosegel 12 zadetkov na 48 tekmah. Lani je bil prvi strelec bosanske lige z 19 zadetki.
Mezga zapretil s prostega strela
Vijoličasti so imeli žogo večino igralnega časa v svoji posesti. V 26. minuti sta kombinirala Goran Cvijanović in Robert Berić, Marcosu Tavaresu pa je žoga ušla. V 38. minuti je Ibraimi z desne strani podal pred gol, Berić pa je z glavo meril prek vrat. Najlepšo priložnost za izenačenje je imel Dejan Mezga v sodnikovem dodatku prvega dela. Lepo je zavrtinčil žogo s prostega strela z roba kazenskega prostora, vratarju Antoloviću pa je uspelo žogo odbiti.
Berić hitro izenačil
Drugi polčas so Mariborčani začeli sijajno. V 98. sekundi je Cvijanović lepo našel Berića, ki je z natančnim diagonalnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Antolovića. Nogometaši Željezničarja so se preselili na svojo polovico in se povsem osredotočili na obrambo.
Mezga natančen z najstrožje kazni
V 67. minuti je ob predložku v kazenski prostor Jadranko Bogičević z vlečenjem zbil na tla Tavaresa in sodnik Thorsten Kinhöfer je pokazal na belo točko, ob tem pa branilcu Željezničarja še rumeni karton. Mezga je zadel z natančnim udarcem po tleh v desni kot.
Berić in Tavares zagotovila lepo prednost
Pritisk vijoličastih se je še stopnjeval. 13 minut pred koncem je znova podal Cvijanović, ob zmedenem Bogičeviću pa je Berić z desne strani po tleh povišal na 3:1. V 93. minuti je piko na i postavil Tavares, ki je le še podstavil nogo po lepi akciji Berića na levi strani.

Povratna tekma v Sarajevu bo na sporedu prihodnji torek ob 21.00.


Izjavi po tekmi:
Darko Milanič, trener Maribora:
"Najprej si fantje zaslužijo čestitke, drugi polčas je bil izvrsten, ta zmaga je dobra popotnica za naprej. V prvem polčasu je bilo prostora bistveno manj, čeprav smo imeli prvi priložnost. Tekmec se je branil, bil agresiven, ni nam dopuščal igre. Ta upornost se nam je izplačala, v nekem trenutku so popustili in od 30. minute prvega polčasa sem začutil, da niso disciplinirani. Imeli smo več žogo v posesti in prostora, po prvem polčasu smo verjeli, da smo sposobni za preobrat. Dogovorili smo se, da moramo biti pogumni, da moramo igrati, fantje so čutili, da nasprotnik ni več tako blizu. Zelo sem zadovoljen, kako je igral Berić, in prepričan sem, da nisem edini. Je zelo kakovosten, zelo nadarjen nogometaš, igrati v NK-ju Maribor pa ni preprosto. Danes je svojo kakovost potrdil in želim, da dela tako še naprej. V Sarajevo niti slučajno ne bomo šli na izlet. Imamo izkušnje s tekmami v drugem krogu, ta rezultat je dober, a ne dovolj, da bi šli neskoncentrirani v tekmo. Opozoril je dovolj, na svoji koži smo to že doživeli, če nisi v drugo dovolj zbran. Imamo dovolj izkušenj in znanja, da se nam ni treba bati, da bi v Sarajevu zaspali. Vse bomo naredili, da bomo tudi v gosteh zmagali."

Amar Osim, trener Željezničarja: "To je bila tekma, v kateri smo vedeli, kaj nas čaka. Vemo, kako Maribor igra doma, tega smo se zavedali, zato smo imeli v prvem polčasu srečo, da smo povedli. Zadeli smo iz edine priložnosti. Drugi polčas je bil povsem drugačen, Maribor je iz treh priložnosti dal štiri gole, če se pošalim. Žal mi je, da smo tako visoko izgubili. Ne glede na to, da so Mariborčani kakovostni igralci in da so vršili velik pritisk, smo prelahko dobili drugi in tretji gol. Žal mi je, da ni zaostanek nižji, saj bo vse skupaj še težje. Takšna šola se drago plača. Na koncu smo bili utrujeni, to se je videlo in občutilo. Preprosto je treba znati držati rezultat, recimo 1:2, a to nam ni uspelo. Ko so začeli padati zadetki, je šlo samo navzdol. Vzdušje je bilo sicer fenomenalno, upam, da nam uspe na Koševu pokazati nekaj podobnega."

Liga prvakov, 2. predkrog, prva tekma:
MARIBOR - ŽELJEZNIČAR 4:1 (0:1)
10.000; Berić 47., 76., Mezga 67./11-m, Tavares 93.; Adilović 15.

Maribor: Handanović; Mejač, Rajčević , Arghus, Trajkovski; Ibraimi, Mertelj ( 72./Filipović), Cvijanović, Mezga ( 81./Lesjak); Tavares, Berić ( 94./Velikonja).

Željezničar: Antolović; B. Čolić, Kerla , Bogičević , Kvesić; Jamak ( 81./Stanić), Zolotić, Svraka , Selimović ( 71./Bešlija), Zeba; Adilović .

Sodnik: Thorsten Kinhöfer (Nemčija)


Preostale tekme 2. predkroga:
ULISSES (ARM) - ŠERIF (MOL) 0:1
Georgijev 60.
Miral Samardžić in Tadej Apatič (oba Šerif) sta igrala vso tekmo.

FLORA TALIN (EST) - BASEL (ŠVI) 0:2

HELSINKI (FIN) - REYKJAVIK (ISL) 7:0

NEFČI
(AZR) - ZESTAFONI (GRU) 3:0

DUDELANGE - SALZBURG 1:0

SLOVAN LIBEREC - ŠAHTAR K. (KAZ) 1:0

ŽILINA (SLK) - HAPOEL KIRJAT (IZR) 1:0

NEW SAINTS (WAL) - HELSINGBORG 0:0

SKËNDERBEU (ALB) - DEBRECEN (MAD) 1:0

VALLETTA - PARTIZAN 1:4

SHAMROCK ROVERS (IRS) - EKRANAS (LIT) 0:0

BATE BORISOV (BLR) - VARDAR (MKD) 3:2

LIMASSOL - LINFIELD 3:0

LUDOGOREC RAZGRAD (BLG) - DINAMO ZAGREB 1:1

BUDUĆNOST PODGORICA - SLASK VROCLAV 0:2
Elsner 19., Mila 49./11-m
Rok Elsner je igral vso tekmo, Dalibor Stevanović (oba Slask) pa od 88. minute.

MOLDE (NOR) - VENTSPILS (LAT) 3:0

Povratne tekme bodo 24. in 25. julija.

Maribor v Sarajevo z lepo prednostjo