John Arne Riise je že po izteku triminutnega sodnikovega podaljška zapečatil slovensko usodo. Foto: EPA
John Arne Riise je že po izteku triminutnega sodnikovega podaljška zapečatil slovensko usodo. Foto: EPA
Marko Šuler
V 16. minuti je Marko Šuler ob pomoči norveškega branilca zatresel domačo mrežo. Foto: EPA
Markus Henriksen
Markus Henriksen je bil v 26. minuti na pravem mestu za 1:1. Foto: EPA
Nesrečen poraz nogometašev v Oslu

Kazalo je že, da bo slovenska reprezentanca na tretjem gostovanju v Oslu prvič ostala neporažena, nato pa je v 93. minuti Dejan Kelhar, vstopil je malo pred tem, znotraj kazenskega prostora oplazil Alexandra Söderlunda, ki je hitro padel, turški sodnik Firat Aydinus pa je takoj pokazal na belo točko, ki jo je uspešno izvedel John Arne Riise.

Debitant Oblak reševal Slovenijo
Mladi slovenski vratar Jan Oblak, debitant v reprezentanci, je bil blizu, a je bil strel premočan. Prav 19-letni Oblak je bil najzaslužnejši, da Slovenija že prej ni dobila odločilnega zadetka, saj je ustavil vsaj tri "smrtne" priložnosti Norvežanov. Slovenci so sicer povedli v 16. minuti po golu Marka Šulerja, a je že 10 minut pozneje Norveška prek Markusa Henriksena izenačila. Slovenija je v drugem polčasu padla v igri, z izjemo Oblaka in Josipa Iličića pa v moštvu ni bilo razpoloženega igralca.

Slovenska reprezentanca bo kvalifikacije nadaljevala 12. oktobra, ko v Ljudski vrt prihaja Ciper. Štiri dni pozneje (16.) Slovenci odhajajo v Albanijo.

Od prve minute Oblak, Kurtić, Iličić in Ljubijankić
Že uvod v srečanje ni obetal nič dobrega, saj so Slovenci zaradi okvare avtobusa na stadion Ullevaal prispeli s polurno zamudo. Kot je bilo napovedano, je selektor Slaviša Stojanović v primerjavi s Švico premešal prvo postavo. Jasmina Handanovića je v vratih zamenjal Oblak. Poleg Oblaka so bili novinci v začetni postavi še Jasmin Kurtić, ki je zamenjal Aleksandra Radosavljevića, Josip Iličić je začel namesto Andraža Kirma, Zlatan Ljubijankić pa namesto Zlatka Dedića. Na stadionu Ullevaal se je zbralo približno 11.000 gledalcev.

Že v 4. minuti Pečnik zamenjal Birso
Srečanje se za Slovenijo ni začelo najbolje, saj je moral že v 4. minuti zaradi poškodbe "zadnje lože" z igrišča Valter Birsa. Zamenjal ga je Nejc Pečnik. Uvodne minute so minile v otipavanju, nekoliko več pobude so imeli domačini.

Iličić, Kurtić, Šuler in Waehler zrežirali vodstvo
A povedla je Slovenija iz prve nevarne akcije na tekmi. V 16. minuti so Norvežani približno 20 metrov od vrat podrli Josipa Iličića, kar je pomenilo prosti strel. Izvajal ga je Jasmin Kurtić, čigar poskus je vratar Rune Jarstein odbil, a le do Marka Šulerja, ki je žogo poslal proti vratom, čez golovo črto pa ji je - po neuspešnem izbijanju - "pomagal" 36-letni branilec Kjetil Waehler.

Henriksen hitrejši od slovenske obrambe
Po golu so Norvežani pritisnili. V 23. minuti je John Arne Riise silovito udaril s prostega strela, Oblak je žogo odbil, pred norveškimi napadalci pa je pravočasno posredovala slovenska obramba. Manj uspešna je bila nekaj minut pozneje, ko je žoga po izbijanju Šulerja prišla do Tarika El Younoussija, ta pa je z "bombo" z okoli 20 metrov zadel stičišče vratnice in prečke, Markus Henriksen pa je nato odbito žogo z glavo poslal v mrežo. 20-letni vezist je dosegel prvi reprezentančni zadetek. V nadaljevanju se je igra nekoliko umirila. Norvežani so sicer imeli rahlo terensko premoč, a do večjih priložnosti niso prišli.

Zapretila Iličić in Braaten
Najbolj razpoložen igralec v slovenski reprezentanci Iličić je v 52. minuti po levi strani prodrl v kazenski prostor in podal na drugo stran, kjer pa ni bilo soigralca, ki bi žogo potisnil v mrežo. Na drugi strani je Daniel Braaten v 57. minuti z roba kazenskega prostora meril pod prečko, vendar je bil Oblak na mestu. V 60. minuti je slabše razpoloženega Armina Bačinovića na sredini igrišča zamenjal Darjan Matić.

Oblak ubranil "zicerja" J. A. Riiseja in Henriksna
Malo pozneje bi Šuler kaj lahko postal tragični junak tekme. Korošec je namreč ob gol-avt črti izgubil dvoboj z Joshuo Kingom, ki je tako sam prišel pred Oblaka, ta pa je ustavil njegov poskus. V slovenskem kazenskem prostoru je bilo vroče tudi v 70. minuti, ko je po "biljardu" žogo izbil Jokić. Slovenski vratar se je znova izkazal v končnici tekme. Najprej je z odlično parado ubranil strel J. A. Riiseja z glavo, nato pa je dobil še dvoboj "na štiri oči" s Henriksnom. Žal mladi Gorenjec malo pozneje ni mogel preprečiti poraza ob svojem debiju v članski reprezentanci ...

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014
SKUPINA E

NORVEŠKA - SLOVENIJA 2:1 (1:1)
11.168; Henriksen 27., Riise 94./11-m; Šuler 16.

Norveška: Jarstein, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Henriksen, Nordtveit (53./B. H. Riise), El Younoussi (89./Söderlund), Ruud , Jensen, Braaten, Abdellaoue (46./King).

Slovenija: Oblak, Brečko, Cesar , Šuler, Jokić , Birsa (7./Pečnik), Kurtić, Bačinović (60./Matić), Iličić, Matavž, Ljubijankić (91./Kelhar ).

Sodnik: Firat Aydinus (Turčija)

CIPER - ISLANDIJA 1:0 (0:0)
Makrides 57.
: Jonsson 87./Islandija

ŠVICA - ALBANIJA 2:0 (1:0)
Shaqiri 21., Inler 68./11-m

Lestvica:                         
ŠVICA             2  2 0 0  4:0  6
ISLANDIJA         2  1 0 1  2:1  3
ALBANIJA          2  1 0 1  3:3  3
CIPER             2  1 0 1  2:3  3
NORVEŠKA          2  1 0 1  2:3  3
SLOVENIJA         2  0 0 2  1:4  0
Nesrečen poraz nogometašev v Oslu