Nogometaši Olimpije so se v slačilnici poveselili in ohladili s tremi zaboji piva. Foto: MMC RTV SLO
Nogometaši Olimpije so se v slačilnici poveselili in ohladili s tremi zaboji piva. Foto: MMC RTV SLO
Green Dragons
Green Dragonsi so pripravili dobro vzdušje. Foto: MMC RTV SLO
Olimpija - Aluminij
Tekma se lahko začne. Foto: MMC RTV SLO
Zadovoljni navijači
Zadovoljni navijači po koncu tekme. Foto: MMC RTV SLO
Pero Lovšin
Za zabavo po tekmi je skrbel Pero Lovšin. Foto: MMC RTV SLO
Ščulac: Olimpijo smo želeli pripeljati v prvo ligo čisto
Vugdalič: Vedno sem proti zadevam, kot je bil protest
Cimerotič: Sem nevtralen in hočem, da Olimpija normalno živi
Pavlin: Žalostno je, da sta se pojavili dve struji
V taboru NK Olimpije še vedno burno

In tega se najzvestejši navijači tudi zavedajo. Tribune so bile sicer na zadnji tekmi 2. SNL-ja (zeleno-beli so izgubili proti Aluminiju z 1:2) lepo polne, Dragonsi pa so s koreografijo in bučnim bodrenjem vso tekmo na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški znova navdušili, vendar "veselica" po koncu sezone ni bila tako bučna, kot je bilo pričakovati.

Koncert rockerja z zelenim srcem Pera Lovšina (intervju z njim bo sledil v prihodnjih dneh) je bil po koncu tekme slabo obiskan, ob odhodu s stadiona pa so morali varnostniki pospremiti vratarja Roberta Volka ter Mirana Pavlina in Amirja Kariča. Slednji se je kar dvakrat zapletel z navijači. Prvič takoj na zelenici po koncu tekme, drugič pa na parkirišču, kjer so morali, po poročanju očividcev, policisti enega od vročekrvnih navijačev celo pridržati.

Zakaj je tako in kako bo v prihodnje, se je MMC trudil izvedeti pri nekaterih vpletenih. Spodaj ob fotografijah s tekme prilagamo še njihove izjave, videoposnetki so na desni strani.

Ščulac: Želim si, da bo Olimpija res čista
Na pogovor s pomočnikom trenerja Alenom Ščulcem, ki je od vsega začetka med podporniki športnega direktorja v odstopu Pavlina, smo dolgo čakali, saj je imel buren razgovor z dvema navijačema, nato pa le pojasnil sredino odločitev za neigranje tekme proti Triglavu Gorenjski: "Naredili smo napako, tega se dobro zavedamo. Vendar smo se tudi pozanimali, kaj delamo. V nobenem trenutku nam ni bilo do tega, da bi Olimpijo spet spravili v peto ligo ali da bi naredili kakšen hujši prekršek. To smo naredili z namenom, da pokažemo javnosti, da se tisto, kar smo obljubili, ne uresničuje. Od prvega dneva smo Olimpijo želeli pripeljati v prvo ligo čisto, brez dolgov. Upam in želim si, da bo 15. junija, ko se začenjajo priprave na novo sezono, Olimpija res čista. Ne do nas. Tu mislim na gostilniške storitve, trenerje mladinskega pogona, avtobusne prevoze, lanske priprave ..."

37-letni Primorec je nadaljeval: "Tu je še in še dolgov. Nekateri sedijo na stolčkih za 3.000 evrov, mi, ki smo garali na igrišču in prihajali za to Olimpijo v Ljubljano, pa smo igrali za 500 oziroma 700 evrov. Zdaj pa ocenite vi, kdo je v Olimpiji iz srca in kdo iz koristi. Tri mesece nismo dobili potnih stroškov, nismo dobili premij za cel ta del sezone in dveh plač. Olimpija ne sme iti po poti, kjer je že bila. Enkrat sem to že občutil na svoji koži in sem tudi Primožu Glihi ob pozivu v klub pred nekaj leti dejal, da sem eno Olimpijo že pokopal in ne želim novega neuspeha."

"Zelo mi je žal, da nekateri navijači obsojajo Pavlina, ki je v klub vložil svoj denar. Eden redkih. Nekatere igralce, ki so se obrnili proti njemu, je dobesedno hranil. Pomagal nam je osebno. V tem klubu ne veš, komu kot športni direktor odgovarjaš. Ne moreš podpisati nobene pogodbe, ne moreš se z nikomer pogovarjati, ne moreš na priprave. Jaz bi kot športni direktor že prej obupal," je sklenil Ščulac.

Vugdalič: Treba je priznati napako in iti naprej
Nekdanji reprezentančni branilec Muamer Vugdalič je bil med osmimi podpisniki petkove izjave, v kateri se je distanciral od navedb trenerja Janija Pateta, Ščulca, Volka in Kariča. "Zasluženo smo se poveselili, ker smo skozi sezono dobro igrali in prišli v prvo ligo. Mislim, da je bilo o sredinem protestu že dovolj povedanega. Človeško je grešiti, vendar je treba napako priznati in iti naprej. V ekipi smo imeli vedno dobro vzdušje, nikoli se nismo prerekali. Igrali smo pošteno. Kar se tiče petkove izjave: sem taka oseba, ki vedno pove vse po pravici. In od izjave tiste omenjene četverice sem se distanciral. Vedno sem proti takim zadevam, kot je bil sredin protest. Podporo športnemu direktorju se da izreči na druge načine," je povedal "Piko".

Kdaj je izvedel, da ne bodo odigrali sredine tekme? "Za to sem izvedel po koncu ogrevanja, ko sta nas kapetan in pomočnik trenerja o tem obvestila. Za ostalo pa mislim, da je najbolje, da njiju vprašate."

Cimerotič: Ime in priimek sta moja, podpisan pa nisem
Vugdaliču se je v petkovem sporočilu za javnost med drugimi pridružil tudi večni ljubljenec privržencev zeleno-belih Sebastjan Cimerotič, čeprav je to v našem pogovoru zanikal. "Ime in priimek sta moja, podpisan pa nisem," je v svojem slogu odgovoril Cime, ki proti Aluminiju zaradi še ne povsem sanirane poškodbe ni igral.

"Jaz nisem nič podpisoval, ker me v sredo ni bilo v Kranju. Šele danes sem bil informiran, kaj se je dogajalo. Kdor je bojkotiral to tekmo, naj odgovarja. Po mojem bi se tekma morala odigrati, ker Olimpija je le Olimpija. Zdržati bi morali še sredo in danes, v ponedeljek pa potem vreči karte na stol. Škoda za danes, ker bi bilo več ljudi. Sem oseba, ki noče biti posrednik nikomur, ne levemu ne desnemu. Mene klubska politika v bistvu ne zanima, zanima me klub - Olimpija. Kot igralec mislim le na eno stvar, na zelenico. Sem nevtralen in samo hočem, da Olimpija normalno živi tako, kot je živela do zdaj in da lahko ljudje spet prihajajo in uživajo na tekmah. Če mi ne bo uspelo priti v Leicester, se vidim samo v Olimpiji, nikjer drugje," je še dodal Cimerotič.

Na vprašanje, kdaj je dobil zadnjo plačo, je odvrnil: "Ne igram za plačo, igram samo za premije." Več ni bil pripravljen izdati.

Pavlin: Nenormalni dogodki dajo nenormalne stvari
Najbolj vroče ime pride na koncu. Miran Pavlin je igralec in športni direktor Olimpije v odstopu. Glede na zadnje dogodke ga v prihodnji sezoni najbrž ne bomo videli več v nobeni vlogi: "Za odstopom stojim in tu ni poti nazaj, razen če se stvari uredijo tako, kot sem jim jaz predlagal. Ta trenutek ne vidim Mirana Pavlina v Olimpiji. Tudi kot igralec bom pri teh letih težko pomagal, ker nisem več tako mlad."

Zanikal je, da bi bil pobudnik sredinega protesta: "Fantje so se sami odločili, za njimi pa stojim 100-odstotno, ker sem se v življenju navadil biti lojalen. Če gredo oni v kanal, grem jaz z njimi. To, da so se določeni igralci distancirali, je zelo žalostno. Kolikor slišim - ni me bilo tam - je bilo na tekmi drugače. To gotovo ni bilo športno, ampak gotovo je bil to čustven protest igralcev. Poskušajte jih razumeti. Nenormalni dogodki, ki so se dogajali zadnja štiri leta, ponavadi dajo nenormalne stvari. Spomnite se SP-ja 2002 in današnjih dogodkov. Vzporednice so zelo podobne. Oboje je pravljica, upam, da bo ta v Olimpiji šla naprej. Kdor koli pa bo prevzel športno krmilo, mu ne bo lahko. Tega se morajo zavedati. Ljudje v klubu bodo imeli ogromno dela, da v roku enega meseca sestavijo ekipo in klub tako, da bo konkurenčen v prvi ligi."

"Gotovo to ne bo tako hitro pozabljeno"
37-letni Gorenjec je v soboto odigral le prvi polčas, soigralce pa po koncu tekme počakal v slačilnici. Je bilo vzdušje v njej zaradi zadnjih dogodkov slabše, kot bi bilo sicer? "Vsa čast igralcem, da so štiri leta vztrajali na tej poti. Normalno, da se bomo poveselili, saj nam teh štirih let ne more nihče odvzeti. Igralci so se veselili že na prejšnjih tekmah, danes je bila le pika na i. Žalostno je, da sta se v ekipi pojavili dve struji. To sem jaz že doživel na svetovnem prvenstvu in približno vem, za kaj gre. Te stvari niso lahke. Ampak starejši igralci so vseeno pokazali veličino, odšli na igrišče in odigrali to tekmo. Jutri pa je nov dan in v novem dnevu se dogajajo nove stvari. Vsi so dovolj stari, da se bodo pogovorili med seboj, gotovo pa to ne bo tako hitro pozabljeno."

Pavlin, ki je v petek odpovedal napovedano novinarsko konferenco, je še pojasnil, da bodo v naslednjih dneh sledili sestanki v klubu, nato pa bo najbrž spet stopil pred novinarje.

Ž. K. in M. R.

Ščulac: Olimpijo smo želeli pripeljati v prvo ligo čisto
Vugdalič: Vedno sem proti zadevam, kot je bil protest
Cimerotič: Sem nevtralen in hočem, da Olimpija normalno živi
Pavlin: Žalostno je, da sta se pojavili dve struji
V taboru NK Olimpije še vedno burno