Wayne Rooney in Ryan Giggs sta stranskemu sodniku neuspešno razložila trik. Foto: Reuters
Wayne Rooney in Ryan Giggs sta stranskemu sodniku neuspešno razložila trik. Foto: Reuters

Manchester United je v nedeljo na Old Traffordu ugnal Londončane in se s tem prebil tik pod vrh angleškega prvenstva. Po tekmi je v otoških medijih bolj kot vse drugo odmevala nemoč modrih, ki si v napadu niso znali priigrati omembe vrednih priložnosti za zadetek.

Veliko ljubiteljev nogometa pa je najbolj navdušil dogodek ob koncu polčasa, ko so gostitelji po domiselni akciji zadeli iz kota, a je sodnik zadetek razveljavil. Dogodek najbrž ni tako pretirano odmeval, ker je po ponovljeni akciji žogo v mrežo vseeno spravil Nemanja Vidić.

V prispevku vam prinašamo le nekaj zadetkov iz kotov. Kateri pa so navdušili vas? Vabimo vas h komentiranju pod novico in nalaganju zadetkov na Moj splet. Splet je vaš!

Domiselna akcija Rooneyja in Giggsa
Wayne Rooney je žogo spravil h kotni zastavici, kjer jo je držal le nekaj trenutkov (po pravilih), nato pa jo rahlo potegnil v polje, s čimer je žoga spet postala živa. Do nje se je povsem počasi sprehodil Ryan Giggs in vmes izmenjal še nekaj besed s svojim soigralcem. 35-letni veteran je nato sunkovito udaril žogo, jo podal do Cristiana Ronalda, ki je z glavo matiral obrambo Chelseaja. Linijski sodnik je glavnemu Howardu Webbu pokazal, da žoga ni bila izvedena s predvidenega mesta, kar je bila očitna sodniška napaka.

Ačimovič ga je stresel iz kota
Med najbolj sveže slovenske junake nedvomno sodi nekdanji reprezentančni kapetan Mile Ačimovič. Ljubljančan na začasnem delu pri dunajski Austrii je oktobra proti Lasku zabil dva zadetka. Njegov prvi je padel neposredno pri izvajanju kota.

Šačiri presenetil Seamana
Med pogojno slovenske bi lahko šteli zadetek Makedonca Artima Šačirija. Makedonija je oktobra 2002 v okviru kvalifikacij za Euro 2004 v Southamptonu gostovala pri Angliji. Tedanji član Gorice je dosegel prvi zadetek na tekmi, ko je udaril iz kota, žoga pa je mimo vseh pristala v mreži, ukanila je tudi zimzelenega vratarja Davida Seamana. Tekma se je sicer končala z 2:2.

Z enim udarcem zadela še Recoba ...
Seveda Ačimovič in Šačiri nista edina, ki sta zadela iz kota. Od številnih nogometašev omenimo le še dva junaka. Alvaro Recoba je v dresu Interja takole zadel proti Empoliju.

... in Mark Bresciano
Avstralec Mark Bresciano pa v dresu Parme proti Regini.

Zimzeleni Zola pokazal svoje mojstrstvo
Pravo pašo za oči je pred leti ponudil Gianfranco Zola. Zdajšnji trener West Hama je svoje zlato obdobje kot igralec preživel v drugem londonskem moštvu - Chelseaju, za katerega je igral med letoma 1996 in 2003. Leta 2002 je v FA-pokalu proti Norwichu po teku s petko izjemno zadel po podaji iz kota.

Znal je tudi Mancini
Nekaj podobnega je še nekaj let prej uspelo Robertu Manciniju, ko je še igral v dresu Lazia. Obramba Parme je še dolgo podoživljala izjemni zaključek akcije.

Bomba Mendiete razparala mrežo Barcelone
Gaizka Mendieta nedvomno sodi med najboljše nogometaše na svetu, ki so zablesteli v sicer velikem klubu, med tistimi "velikanskimi" pa se niso nikoli pretirano izkazali. Najboljše predstave je pokazal v dresu Valencie, a jo zapustil, tik preden je ta dvakrat v treh letih splezala na vrh La Lige. Takole je po kotu mojstrsko zadel proti Barceloni. Pri njej je pozneje igral kot posojeni igralec, a bil daleč od predstav, ki jih je kazal v dresu netopirjev.

Scholes izjemno pospravil odbitek
Če smo prispevek začeli z Manchester Unitedom, pa z njim tudi končajmo. Lani so rdeči vragi v prvenstvu na Villa Parku premagali Astona Villo s 3:0. Zadetek tekme je bilo delo mirnega Paula Scholesa. Po podaji iz kota je žoga po naključju padla na Scholsovo desnico, ki jo je v izjemnem loku spravil v mrežo.

Slavko Jerič
slavko.jeric@rtvslo.si