Ljubljanski nogometni navdušenci so letos prišli na svoj račun, po državnem so v Stožicah takole proslavili še pokalni naslov. Foto: www.alesfevzer.com
Ljubljanski nogometni navdušenci so letos prišli na svoj račun, po državnem so v Stožicah takole proslavili še pokalni naslov. Foto: www.alesfevzer.com
Bišćan: To je bil popoln zaključek popolne sezone
Podelitev nogometnega Pokala Slovenije
Abass poskrbel za +5
Rezervist Brkić zadel malo mrežico
Alves razparal mrežo Kovačića
Benko hladnokrvno zadel pod prečko
Tahiraj prepolovil zaostanek Aluminija
Kronaveter hladnokrvno zadel za 2:0
Benko popeljal Olimpijo v vodstvo

Ljubljančani, ki so proti nasprotniku letos dobili vse štiri ligaške obračune, so bili pred finalnom veliki favoriti, to vlogo so na tekmi tudi potrdili. Že na odmor so odšli v prednosti, ki so jo v nadaljevanju le še povečali.

Čakanja na pokalni naslov je tako za Olimpijo konec. Ljubljančani so na zmago v finalu čakali vse od sezone 2002/03, ko so v finalu premagali Celjane. Odtlej so v finalu igrali le še enkrat – lani, ko so bile z 1:0 boljše Domžale.

Oglejte si še enkrat
V desnem bloku si lahko še enkrat ogledate vse zadetke, ki so jih dosegli nogometaši v letošnjem finalu Pokala Slovenije v Stožicah. Hkrati si lahko ogledate še slavnostno podelitev in rajanje z navijači po tekmi. Vabljeni!


Benko Olimpijo povedel v vodstvo

Kljub temu da so prvi nevarneje proti golu sprožili nogometaši iz Kidričevega – v 6. minuti je z razdalje poskusil Ibrahim Arafat Mensah –, je bila Olimpija tista, ki je bila v uvodu tekme podjetnejša. Rok Kronaveter je dvakrat zapretil vratarju Matiji Kovačiću, ki je moral žogo iz svoje mreže pobrati v 18. minuti. Z leve strani je pred vrata nizek predložek poslal Ricardo Alves, Leon Benko pa je z levico žogo preusmeril v gol in svojo ekipo popeljal v vodstvo. To je bil njegov četrti gol v letošnjem tekmovanju. Že takoj zatem bi lahko Olimpija vodstvo podvojila, na golovi črti je žogo po zmedi v obrambi izbil Nemanja Jakšić.

Kronaveter, 2:0.
Ljubljančani so bili v naslednjih minutah boljši nasprotnik, po dobre pol ure igre je za 2:0 zadel Kronaveter. Stefan Savić je lepo kombiniral z Danijelom Miškićem, prodrl po desni strani in podal pred vrata, kjer je Kronaveter 'iz prve' poskrbel za nov val navdušenja med ljubljanskimi navijači v Stožicah. Prevlada zeleno-belih se je do odmora nadaljevala, v končnici prvega polčasa je Savić postregel še z eno vrhunsko podajo, a je Benku veselje preprečil Kovačić. O premoči Olimpije v prvem polčasu priča tudi podatek v strelih na gol – 12:2 v prid Ljubljančanov.

Tahiraj prepolovil zaostanek Aluminija
Aluminij v drugem polčasu vseeno ni potreboval dolgo za zmanjšanje zaostanka, že v peti minuti nadaljevanja je vratarja Aljaža Ivačiča premagal Francesco Tahiraj. Lucas Mario Horvat je preigraval na levi strani in mimo Mitcha Apauja sprožil proti vratom. Ivačič je žogo odbil, a le do Tahiraja, ki je na drugi vratnici povsem neovirano zadel za 1:2.

Benko še drugič v polno, zadel tudi Alves
Aluminij je bil v naletu, zavladal je na zelenici, nogometaši v rdeče-beli opravi so nenehno pritiskali na Ivačičeva vrata, po slabi uri igre se je v imenitnem položaju po globinski podaji znašel Horvat, a je v zadnjem trenutku Olimpijina obramba nevarnost razčistila. Pritisk nogometašev iz Kidričevega so Ljubljančani nato presekali v 58. minuti, ko je še drugič na tekmi zadel Benko. Savić je lepo prodrl po levi in podal v kazenski prostor, kjer je Alves zgrešil žogo, a jo kljub vsemu podajo podaljšal do Benka, ta pa je ob drugi vratnici zadel z natančnim strelom pod prečko. 1:3. Kmalu zatem je ljubljanski trener Igor Bišćan iz igre potegnil oba strelca Olimpije in ju zamenjal z Nikom Kapunom in Issahom Abassom.

"Petarda" v 81. minuti
Ljubljančani so bili v naletu, prednost zeleno-belih je na +3 s strelom z roba kazenskega prostora povišal Alves. Tudi tokrat se je s podajo izkazal Savić. Kmalu zatem se je na drugi strani priložnost ponudila Mariu Jurčeviću, a je v zadnjem trenutku nogo podstavil Apau in strel odbil v kot. V 69. minuti je Alves svoje mesto na zelenici odstopil Goranu Brkiću, ta pa je 12 minut pozneje poskrbel za še peti gol Olimpije na tekmi. Abass je žogo rešil pred gol-avtom, podal na rob kazenskega prostora, kjer je Brkić natančno meril v malo mrežico. Aluminij ne bil na kolenih, vodstvo na +5 je iz bližine tri minute pozneje povišal Abass. Tik pred iztekom rednega dela srečanja so se na zelenico zgrnili navijači, glavni sodnik Andrej Zupančič je srečanje nato tudi končal.

Mladinski pokal v rokah Domžal
V finalu mladinskega Pokala Slovenije so nogometaši Domžal s 6:1 odpravili vrstnike Aluminija. Anis Jašaragić je dosegel hat-trick (33., 35. in 43. minuta), Adam Gnezda Čerin dva zadetka (21., 77.), Jošt Urbančič pa enega (79.). Pri Aluminiju je bil edini strelec Tim Kovačec (45.). Za domžalske mladince je to drugi pokalni naslov v zgodovini.

Nogometašice iz Beltincev dvignile pokal
Igralke ekipe Telemach GMT Beltinci pa so zmagovalke ženskega Pokala Slovenije, potem ko so s 3:1 (0:0) premagale Moje-lece.si Radomlje. Za zmagovalke so zadele Tjaša Nemec (53.), Vita Žolek (77.) in Sara Makovec (90.), za poraženke pa Izabela Križaj (89.).

Pokal Slovenije, finale
Aluminij - OLIMPIJA 1:6 (0:2)
7.000; Tahiraj 50.; Benko 18., 58., Kronaveter 35., Alves 66., Brkić 81., Abass 84.

Aluminij: Kovačić, Jakšić, Matrinović, Zeba, Ploj ( 46./Rogina), Tahiraj, Jurčevič, Petrovič, Krajnc, Mensah ( 79./Nunić), Horvat.

Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Uremović, Štiglec, Čanađija, Miškić, Savić, Alves ( 69./Brkić), Kronaveter ( 61./Kapun), Benko ( 63./Abass).

Sodnik: Andrej Žnidaršič (Kranj)


Zmagovalci Pokala Slovenije:
1992: Maribor Branik
1993: SCT Olimpija
1994: Maribor Branik
1995: Mura
1996: SCT Olimpija
1997: Maribor Branik
1998: Rudar Velenje
1999: Maribor Teatanic
2000: SCT Olimpija
2001: Hit Gorica
2002: Hit Gorica
2003: Vega Olimpija
2004: Maribor Pivovarna Laško
2005: CMC Publikum
2006: Anet Koper
2007: Koper
2008: Interblock
2009: Interblock
2010: Maribor
2011: Domžale
2012: Maribor
2013: Maribor
2014: Gorica
2015: Luka Koper
2016: Maribor
2017: Domžale
2018: Olimpija

Bišćan: To je bil popoln zaključek popolne sezone
Podelitev nogometnega Pokala Slovenije
Abass poskrbel za +5
Rezervist Brkić zadel malo mrežico
Alves razparal mrežo Kovačića
Benko hladnokrvno zadel pod prečko
Tahiraj prepolovil zaostanek Aluminija
Kronaveter hladnokrvno zadel za 2:0
Benko popeljal Olimpijo v vodstvo