Žreb je 48 klubov razdelil v 12 skupin. Foto: EPA
Žreb je 48 klubov razdelil v 12 skupin. Foto: EPA
Radamel Falcao
Radamel Falcao, lani najboljši strelec Evropske lige, je pomagal pri žrebu. Z Atleticom iz Madrida, kamor je poleti prestopil iz Porta, bo med drugim gostoval v Vidmu pri Udineseju. Foto: EPA

Braga je bila največje presenečenje lanske Evropske lige, saj se je presenetljivo uvrstila v finale, kjer je klonila proti "nepremagljivemu Portu" (0:1). Braga je lani prvenstvo sicer končala na četrtem mestu, letos pa je v zadnjem krogu kvalifikacij izločila švicarski klub Young Boys.

Trenutno šele 18. v drugi ligi
Birmingham je lani sredi sezone navduševal, saj je pozimi osvojil angleški ligaški pokal, v finalu je na kolena spravil veliki Arsenal (2:1). Konec sezone je bil občutno slabši, saj se mu ni uspelo obdržati v prvoligaški konkurenci. Letos je po 4. krogu championshipa (s tekmo manj) šele na 18. mestu. Angleži so za preboj v ligaški del Evropske lige izločili Nacional, kjer igra nekdanji nogometaš Maribora Rene Mihelič. Najbolj zveneče ime Birminghama je srbski napadalec Nikola Žigić, ki pa v "playoffu" ni igral in bo verjetno zapustil klub.

Club Brugge je 13-kratni prvak Belgije (zadnjič leta 2005), lani je prvenstvo končal na četrtem mestu, za preboj med 48 najboljših pa so Belgijci izločili gruzijskega prvaka Zestafoni.

Vse tri tekme v Mariboru ob 19.00
Prav oni bodo tekmec vijoličastih v prvem krogu 15. septembra ob 21.05. Dva tedna pozneje bo v Ljudskem vrtu ob 19.00 gostoval Birmingham. Mariborčani bodo vse tri domače tekme odigrali ob tej uri.
V 1/16 finala (16./23. februar) napredujeta po dve ekipi iz vsake od 12 skupin. Finale bo 9. maja v Bukarešti.

Izjave po žrebu iz mariborskega tabora:
Športni direktor Zlatko Zahović:
"Lepo je videti Maribor v ugledni družbi vseh klubov, udeležencev lige Europa. Prvi vtisi po žrebu so spodbudni, skupina je nedvomno zahtevna, kot vsaka od dvanajstih, a nam daje veliko upanja, da lahko Maribor prezimi v Evropi. Braga, Brugge in Birmingham so odlične ekipe z velikim ugledom v mednarodnem nogometu. So pa hkrati premagljive in nam dajejo vse možnosti, da z našimi navijači dogradimo sanje o še enem velikem koraku naprej na evropskem prizorišču."

Trener Darko Milanič: "Vsi smo si želeli skupino, v kateri bi lahko bili tekmovalno uspešni. Vse bomo naredili, da bo tako. Skupina je zelo zanimiva, ne bomo le sodelovali, ampak bomo skušali nabirati točke. Naši nasprotniki so predstavniki različnega sloga nogometa. Braga kot tipični portugalski, s hitrostjo, z Brazilci v moštvu. Nekaj informacij imamo, saj smo bili dvakrat zapored na pripravah na Portugalskem in se srečevali s tamkajšnjim nogometom. Birmingham je predstavnik otoškega sloga igre, podoben temu, kar smo imeli opravka z Rangersi. Imamo še dovolj časa za priprave, sem optimist, ker smo proti Rangersom nalogo odlično opravili. Brugge pa je moštvo, ki ga bomo skušali premagati, tako da se obeta pestro dogajanje do sredine decembra."

Aleksander Rajčević: "Tako na prvi pogled, pred iskanjem podrobnejših informacij, se zdi, da je skupina res zanimiva, tekmovalna. Razumljivo, da so vse ekipe kakovostne, v tej fazi tekmovanja se nihče ni znašel po naključju. Naš namen bo, da osvojimo čim več točk in ostanemo v boju za napredovanje do zaključnih dvobojev. O Birminghamu je dovolj povedati, da gre za ekipo otoškega sloga igre, angleško ligo pa vsi dobro poznamo. Po obiskih na Madeiri nam ni neznanka niti portugalski nogomet. Kot zanimivost velja omeniti, da smo si med letošnjimi zimskimi pripravami v živo ogledali prav tekmo Brage, ki je gostovala pri Maritimu. Brugge pa je veliko ime belgijskega nogometa s tradicijo uspešnega nastopanja v Evropi. Obetajo se zanimive tekme, ni dvoma, da se bomo kot do zdaj spet temeljito pripravili na vse tekmece."

Spored tekem v skupini H:

1. krog, 15. septembra ob 21.05:
CLUB BRUGGE - MARIBOR
BIRMINGHAM - BRAGA

2. krog, 29. septembra ob 19.00:
MARIBOR - BIRMINGHAM
BRAGA - CLUB BRUGGE

3. krog, 20. oktobra ob 19.00:

MARIBOR - BRAGA
CLUB BRUGGE - BIRMINGHAM

4. krog, 3. novembra ob 21.05:
BRAGA - MARIBOR
BIRMINGHAM - CLUB BRUGGE

5. krog, 30. novembra ob 19.00:
MARIBOR - CLUB BRUGGE
BRAGA - BIRMINGHAM

6. krog, 15. decembra ob 21.05:

BIRMINGHAM - MARIBOR
CLUB BRUGGE - BRAGA

Skupina A: Tottenham, Rubin Kazan, PAOK, Shamrock Rovers
Skupina B: Köbenhavn, Standard Liege, Hannover, Vorskla Poltava
Skupina C: PSV Eindhoven, Hapoel Tel Aviv, Rapid Bukarešta, Legia Varšava
Skupina D: Sporting Lizbona, Lazio, Zürich, Vaslui
Skupina E: Dinamo Kijev, Bešiktaš, Stoke City, Maccabi Tel Aviv
Skupina F: Paris Saint Germain, Athletic Bilbao, Salzburg, Slovan Bratislava
Skupina G: Alkmaar, Metalist Harkiv, Austria Dunaj, Malmö
Skupina H: Braga, Club Brugge, Birmingham, Maribor
Skupina I: Atletico Madrid, Udinese, Rennes, Sion
Skupina J: Schalke, Steaua Bukarešta, Maccabi Haifa, AEK Larnaka
Skupina K: Twente, Fulham, Odense, Wisla Krakov
Skupina L: Anderlecht, AEK Atene, Lokomotiva Moskva, Sturm Gradec.