Cristiano Ronaldo je dosegel enega najlepših zadetkov s prostih strelov v zadnjem obdobju. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo je dosegel enega najlepših zadetkov s prostih strelov v zadnjem obdobju. Foto: EPA

Na MMC-ju smo se zato odločili, da vam predstavimo nekaj nogometašev, ki so v zadnjih letih na zelenicah navduševali s prelepimi zadetki s prostih strelov.

Kdo je vaš najboljši izvajalec prostih strelov? Pošljite svoje predloge na Moj splet.

Slovenci slavimo Zahoviča
Izmed slovenskih nogometnih junakov nikakor ne smemo pozabiti na Zlatka Zahoviča, ki je velikokrat zadel s prostih strelov. Ljubitelji nogometa najbrž ne bomo nikoli pozabili kvalifikacijske tekme za SP 2002, ko je za legendarnim Bežigradom s prostega strela tik ob koncu tekme zadel proti ZR Jugoslaviji za končnih 1:1.

1. Juninho
Brazilec, ki že vrsto let igra za Lyon, po prepričanju mnogih velja za najboljšega izvajalca prostih strelov v zadnjih letih. V njegovo korist govori veliko število zadetkov, ki jih doseže. V primerjavi z drugimi najboljšimi izvajalci prostih strelov doseže veliko zadetkov z nekoliko večje razdalje (okoli 30 metrov in tudi več). Na posnetku je zadetek s tekme Lige prvakov, ko je zadel mrežo Bayerna.


2. Roberto Carlos

Na listi se je znašel še en Brazilec. 34-letni Roberto Carlos se je pred letošnjo sezono po 11 letih poslovil od dresa madridskega Reala in prestopil v Fenerbahče. Njegova posebnost je bil izrazito močan udarec, ki je povzročil, da je žoga med letom lahko izrazito spremenila smer. Najlepši primer je zadetek s Pokala konfederacij, ko je takole dosegel zadetek proti Franciji.


3. David Beckham

Letos poleti je špansko prestolnico zapustil tudi nekdanji angleški kapetan David Beckham. S svojimi prostimi streli je najprej zablestel v dresu Manchester Uniteda, strelske sposobnosti pa je pozneje kazal tudi pri Realu (v posnetku je zadetek proti Cadizu). Čeprav se mu nekateri posmehujejo, da je v najbolj pomembnem trenutku na EP-ju 2004 zapravil 11-metrovko proti Portugalski, pa je bil v ključnih trenutkih mnogo bolj zbran pri prostih strelih. Navijači Anglije najbrž ne bodo nikoli pozabili leta 2001, ko je v zadnji minuti sodnikovega podaljška zadnje kvalifikacijske tekme za SP 2002 zadel s prostega strela proti Grčiji (za 2:2) in Anglijo popeljal na svetovno prvenstvo.


4. Ronaldinho

Angleška pot na SP-ju 2002 se je končala v četrtfinalu, kjer jo je z 2:1 izločil poznejši prvak Brazilija. Še preden je Ronaldinho postal najbolj vroče ime v svetu nogometa, je javnost nase najprej opozoril prav na tej tekmi, ko je takole (videoposnetek) ukanil Davida Seamana. Ljubitelji in strokovnjaki so dolgo ugibali, ali je takratni igralec Paris SG-ja ustrelil proti golu ali le »slabo« podal. V dresu Barcelone je pozneje mnogokrat pokazal, da zna še kako natančno (in namensko) zadeti s prostega strela.


5. Zinedine Zidane

Kratek sprehod z angleško reprezentanco končajmo na EP-ju 2004, ko je ta v predtekmovalni skupini vodila proti Franciji z 1:0, nato pa ji je klofuto v sodnikovem podaljšku zadal Zinedine Zidane. Francoski kapetan je najprej izenačil na 1:1, nato pa piko na i postavil še z izjemnim prostim strelom.


6. Siniša Mihajlović
Poglejmo še malo k našim zahodnim sosedom Italijanom. Eden večjih velemojstrov, ki je tam tresel mreže s prostih strelov, je bil nedvomno Siniša Mihajlović. 38-letni Srb je na začetku kariere s Crveno zvezdo osvojil pokal državnih prvakov. Na polfinalni tekmi proti Bayernu je svetovno javnost opozoril z zadetkom s prostega strela. Nato se je preselil v Italijo, kjer je igral za Romo, Sampdorio, Lazio in Inter. V posnetku si oglejte, kako je kot član Lazia žogo poslal v mrežo Benfice.


7. Alessandro Del Piero

Med odlične izvajalce prostih strelov sodi tudi legenda Juventusa Alessandro Del Piero, ki igra za staro damo že od leta 1993, zato ni čudno, da je tudi najboljši klubski strelec. Med lepše proste strele sodi tisti z gostovanja pri Interju, kjer je sijajno zadel.


8. Andrea Pirlo
Italijanski trojček bomo končali z igralcem aktualnega evropskega prvaka Milana. Govorimo seveda o Andrei Pirlu, ki za rdeče-črne igra od leta 2001. S prostega strela pridno dosega zadetke tako za klub kot reprezentanco. V posnetku je njegov gol iz kvalifikacij za SP 2006, ki ga je dosegel proti Škotski.


9. Juan Roman Riquelme

Nogometaš z morda največ padci in vzponi v svoji karieri je nedvomno Juan Roman Riquelme, ki je v Evropi igral za Barcelono in Villarreal, a najboljše se znajde v dresu Boce Juniorsov, kamor se je pred tedni spet vrnil. V posnetku si oglejte zadetek, ki ga je dosegel proti Boliviji.


10. Šunsuke Nakamura

Pregled nekaterih najboljših izvajalcev prostih strelov končajmo pri Japoncu Šunsukeju Nakamuri, ki od leta 2005 igra za Celtic. 13. septembra 2006 je postal prvi Japonec, ki je zadel v Ligi prvakov. To mu je uspelo na tekmi proti Manchester Unitedu, ko je zadel s prostega strela. Še lepši zadetek je dosegel na povratni tekmi na Celtic Parku (v videoposnetku), ko je rdeče vrage ponovno matiral s prostega strela.


Slavko Jerič