Samir Handanovič je na štirih kvalifikacijskih tekmah za mundial v Južni Afriki prejel le tri zadetke, zdaj pa ga bo najverjetneje v vratih reprezentance nadomestil starejši bratranec Jasmin. Foto: Reuters
Samir Handanovič je na štirih kvalifikacijskih tekmah za mundial v Južni Afriki prejel le tri zadetke, zdaj pa ga bo najverjetneje v vratih reprezentance nadomestil starejši bratranec Jasmin. Foto: Reuters
Jan Koprivec s 187 cm sodi med nižje vratarje, po slogu branjenja pa energičnega Koprčana primerjajo z Ikerjem Casillasom. Foto: Reuters

Prvi slovenski reprezentančni vratar je moral po zaradi načetega meniskusa na operacijo, ki so jo opravili v Barceloni, po kateri naj bi počival od 3 do 5 tednov. "Sarma" si je koleno najprej poškodoval na povratni tekmi 16-tine pokala Uefe pri Lechu na Poljskem pred mesecem dni, zdaj pa se je ta poškodba ponovila, ko je z roko žogo vrnil v igro. V tem času je Handanovič izpustil tri tekme italijanskega prvenstva, a branil v drugorazrednem evropskem pokalu, kjer je bil v četrtek eden izmed junakov Udineseja, ki je v St. Peterburgu izločil branilca naslova Zenit.

Koprivec ob krstu dvakrat premagan
Nesreča Udinsejeve št. 22 je "osrečila" Koprivca, ki je pri 20. letih debitiral v Serii A, s čimer je po Srečku Katancu, Matjažu Florijančiču, Robertu Englarju, Zlatku Dediču, Sebastijanu Cimerotiču in Samirju Handanoviču postal sedmi Slovenec v elitni italijanski ligi. Mladi Koprčan je že kmalu po prihodu v igro z lepo parado ustavil prosti strel Bocchettija, v nadaljevanju je še dobro posredoval pri strelu Scullija, ki pa je nato v 60. minuti izkoristil njegovo neodločno posredovanje ob predložku Palladina. V 94. minuti je nekdanjega člana Cagliarija premagal še Diego Milito.

"Usrana" igra Nove?
Po 7. februarju je prvič zadel Milivoje Novakovič, in to celo dvakrat v petih minutah, za nameček pa še proti Cottbusu Bojana Prašnikarja. Čeprav je Köln v vzhodni Nemčiji slavil z 2:0, pa "Novagol" ni bil prešerne volje: "Tekma ni bila na ravni Bundeslige, naša predstava ni bila zadovoljiva, v bistvu je bila to moja usrana igra in igra nas vseh." Energie je imel izrazito premoč v vseh statističnih kazalnikih, a so gostje tudi brez pravih priložnosti prek kapetana zadeli kar dvakrat.

"On je eden najboljših napadalce v ligi. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo spet zadel," s pohvalami na račun Novakoviča ni skoparil trener "kozličkov" Christoph Daum. "Življenska zavarovalna polica Kölna" je najprej v 51. minuti izkoristila darilo vratarja Tremmela, nato pa pet minut pozneje po kotu še izsilila najstrožjo kazen. Mišo Brečko je po krstnih zadetkih v prejšnjem krogu tokrat odigral ne preveč vidno vlogo.

Koren "le" pomagal pri avtogolu
West Bromwich se krčevito bojuje za obstanek v Premier ligi, tokrat pa je za točko "baggiesov" proti Boltonu (1:1) poskrbel Robert Koren. Slovenski kapetan se je v 82. minuti odločil za strel z razdalje, njegova žoga pa je po odboju od Shittuja pristala v mreži gostov. Ker bi njegov strel končal zunaj okvirja vrat, je v uradni statistiki zabeležen avtogol, in ne tretji zadetek Korena v angleški elitni ligi. "Biti moramo optimistični, se boriti in dosegati več golov," je "Roko" prepričan, da se WBA še lahko reši izpada.

"Francoza" na visoki ravni
Dobri "partiji" sta bili konec tedna tudi za Valterja Birso in Boštjana Cesarja. Birsa je z Auxerrom z 2:0 odpravil Le Mans. Šempetrčan je predvsem v 1. polčasu vseskozi grozil nasprotni obrambi in bil na koncu ob menjavi v 90. minuti deležen aplavza domačih navijačev. Cesar je z Grenoblom sicer izgubil v Lillu (2:1), a je bil najboljši posameznik gostov, ki je nekajkrat preprečil nevarne napade Lilla, za povrhu pa je ob izteku tekme še sodeloval pri častnem zadetku Grenobla.

Velika skalpa Radisavljeviča in Maroha
Zlatko Dedič
se je vrnil v začetno postavo Frosinoneja, a njegov strelski post še kar traja in traja. Jasmin Handanovič je dobro opravil svoje delo pri zmagi Mantove nad Riminijem (1:0). Tonči Žlogar je uspešno začel miniligo za ciprskega prvaka; Omonia je z 2:0 ugnala Anorthosis. Mitja Mörec po selitvi k sofijski Slaviji redno in uspešno igra v obrambi šestouvrščenega moštva bolgarskega prvenstva. Aleksander Radisavljevič je s Tom Tomskom presenetil sloviti moskovski CSKA (0:1), pri čemer je slovenski vezist v igro vstopil v 57. minuti. Dominic Maroh se je z Nürnbergom veselil skalpa vodilnega Freiburga (1:0), a se srečanje ni najbolje končalo za 22-letnega branilca, ki je staknil poškodbo prsnega koša.

Prvenec Pahorja v Romuniji
Od nereprezentantov velja izpostaviti Jana Pahorja, enega izmed šesterice slovenskih nogometašev, ki si kruh služi v Romuniji. 22-letni branilec je v 39. minuti srečanja med Vasluijem in njegovim Farulom iz Constanze znižal na 2:1, na koncu so gostitelji slavili s 4:2. Koprčan je dosegel krstni zadetek v romunskem prvenstvu.

Branilci ostajajo problem
Selektor Matjaž Kek je pred tako rekoč odločilno sobotno tekmo s Češko na kvalifikacijah za SP 2010 ostal brez enega izmed temeljev svoje ekipe, poleg tega je že pred časom izgubil tudi Daliborja Stevanoviča, poškodba gležnja pa še naprej muči Mirnesa Šišiča, ki je pri Crveni zvezdi izpustil drugo zaporedno tekmo. Brez igre je znova ostal Bojan Jokič (Sochaux), ki bi moral v Ljudskem vrtu nadomestiti kaznovanega Branka Iliča (ni igral za Betis). Njuno usodo je delil tudi Marko Šuler (Gent), ki prav tako kot Jokič in Brečko nima pravice igranja proti Čehom. Na tribuni je obsedel tudi razpoloženi Zlatan Ljubijankič (Gent), a le zaradi nabranih rumenih kartonov. Bo mogoče ravno spočiti "Zlajo" jeziček na tehtnici proti "švejkom"?

Toni Gruden