Madrid je bil na nogah do zgodnjih jutranjih ur. Foto: EPA
Madrid je bil na nogah do zgodnjih jutranjih ur. Foto: EPA
Iker Casillas je na fontani Cibeles ogrnil boginjo s klubsko zastavo in šalom. Foto: EPA
Real po treh letih ugnal Barco

"Mourinho je fenomen. Spremenil je našo miselnost," je nad portugalskim strategom navdušen Iker Casillas, ki je 15 minut čez četrto uro zjutraj na fontani Cibeles v središču Madrida pred navdušeno množico ogrnil kip boginje s klubsko zastavo in šalom.

20. april je srečen dan za Mourinha, Lani je z Interjem na isti dan na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov premagal Barcelono s 3:1. Povratna tekma se je končala 0:0.

S presežniki je Mourinha opisoval tudi Sergio Ramos: "On je kapitan naše ladje. Spremljali ga bomo do smrti. V nas je vcepil njegovo filozofijo, ki nas je pripeljala do velike zmage." Tudi Ronaldo, strelec edinega zadetka v 103. minuti tekme, ključ do uspeha vidi v svojem rojaku: "Mourinho opravlja izjemno delo. Iz njega puhti pozitivna energija, ki jo čutimo v vsakem trenutku."

Mourinho, ki je že v svoji krstni sezoni v klubu prekinil dveletno sušo Reala brez lovorike, je seveda blestel od zadovoljstva. Že nekaj dni po prvenstvenem dvoboju je utišal kritike častnega predsednika Alfreda di Stefana, češ da Real igra preveč obrambno, in prisilil navijače, da so vso noč skandirali njegovo ime. Četudi je tekmo začel brez klasičnega napadalca s trojico napadalno usmerjenih vezistov Di Maria-Özil-Ronaldo.

"Osvajanje lovorik je moj posel"
"Tekma je bila izenačena. Nam je pripadel prvi polčas, njim nadaljevanje. Nismo delali veliko napak, moji igralci so točno vedeli, kaj morajo narediti. Lepo je osvajati lovorike. Nekdo mi je pred kratkim rekel, da sem trener, ki so mu lovorike pomembne, in to mi je všeč. To je moj posel, ampak ne samo to. Začel sem spreminjati strukturo kluba in miselnost igralcev. Ponosen sem na vse, igralce, navijače, delavce v klubu. Ta naslov je dvignil veliko breme z ramen mojih igralcev," je bil vzhičen Mourinho, ki ima zdaj pokalne naslove v Portugalski, Angliji, Italiji in Španiji. Zanimivo, da je bil Mourinho zmagovalec španskega pokala tudi z Barcelono (1997, 1998), a takrat v vlogi pomočnika Bobyja Robsona in Louisa van Gaala. Od desetih pokalnih finalov kot glavni trener je izgubil le enega.

Barca kljub premoči v okvir vrat šele v 76. minuti
Trener Barcelone Pep Guardiola, ki je prvič okusil poraz proti Real Madridu, je pogled že usmeril v prihodnost, saj je naslednji medsebojni obračun že v sredo. Vložek bo v polfinalu Lige prvakov še večji. "Čestitam Realu. Tako je življenje, ne moreš vedno zmagovati. Treba se je dvigniti. Moramo osvojiti prvenstvo in oditi na Wembley na finale Lige prvakov," je povedal Guardiola. Kljub veliki premoči Barcelone v drugem delu, ko je že kazalo, da je Real na kolenih, je zanimiv podatek, da so Katalonci v okvir gola Casillasa prvič ustrelili v 76. minuti.

Ramosu padel pokal pod avtobus
Še to. Nogometaši Reala so med nočnim slavjem na madridskih ulicah, kjer se je zbralo 60.000 ljudi, pokal razbili. Med slavnostno vožnjo po prestolnici je bil s pokalom nepazljiv Sergio Ramos, saj mu je padel iz moštvenega avtobusa, ki je nato celo zapeljal čez lovoriko. "Res mi je padel iz rok, a pomembno je, da smo pokal osvojili," je povedal Ramos. Novinarji so ponoči na tradicionalnem slavju ob vodnjaku Cibeles takoj opazili, da lovorika manjka. Svet pa je že obkrožil spodnji videoposnetek nesreče.

Real po treh letih ugnal Barco