Robert Koren se je s prvim slovenskim zadetkom v angleški elitni ligi uvrstil ob bok Branku Oblaku (Schalke/Nemčija), Marku Elsnerju (Nice/Francija), Srečku Katancu (Sampdoria/Italija) in Zlatku Zahoviču (Valencia/Španija). Foto: EPA
Robert Koren se je s prvim slovenskim zadetkom v angleški elitni ligi uvrstil ob bok Branku Oblaku (Schalke/Nemčija), Marku Elsnerju (Nice/Francija), Srečku Katancu (Sampdoria/Italija) in Zlatku Zahoviču (Valencia/Španija). Foto: EPA
Marko Šuler
Za Markom Šulerjem je zagotovo zanimiv januar - najprej je bil posojen v Grčijo, nato v Izrael, na koncu pa je ostal kar v Belgiji in takoj na prvi tekmi zakrivil 11-m, nato pa se Gentu odkupil z zmagovitim zadetkom. Foto: Reuters
Boštjan Cesar im Vedad Ibišević (desno)
Trener Grenobla Mehmet Baždarević verjame, da Boštjan Cesar predstavlja veliko okrepitev obrambe, ki je na 21 tekmah sicer prejela spodobnih 20 golov. Težave ima enajsto moštvo Ligue 1 predvsem v napadu, saj so dosegli le 13 golov oziroma najmanj v prvenstvu. Foto: Reuters
Samir Handanovič
Samir Handanovič je bil z Udinesejem še konec oktobra na vrhu Serie A, nato pa je voz Pasqualeja Marina zdrvel strmo navzdol. Po točno polovici prvenstva so Videmčani na 13. mestu z velikim zaostankom za mesti, ki peljejo v evropske pokale. Foto: EPA
Zgodovinska zadetka Korena

West Bromwich Albion je v soboto s 3:0 ugnal Middlesbrough, kapetan slovenske reprezentance pa je bilo prvo ime srečanja. V 54. minuti sta s francoskim novincem Marcom-Antoinom Fortunom odigrala dvojno podajo, po strelu Korena pa se je žoga odbila od Fortunove pete in zavila za hrbet vratarja Rossa Turnbulla. Ta je moral okroglo usnje pobrati iz mreže še trinajst minut pozneje, ko se je slovenski vezist po izjemni globinski podaji Chrisa Brunta znašel sam pred Turnbullom in elegantno zadel za šesto letošnjo zmago WBA-ja.

Desno si poglejte, ali je Robert Koren zabil en ali dva gola?

Koren prepustil zadetek soigralcu
Po koncu srečanja so nekateri mediji pripisali zadetek za 2:0 Fortunu, drugi pa Korenu. Na uradni strani Premier lige je pri poročilu tekme kot dvakratni strelec naveden Koren, medtem ko v besedilu pohvalijo Francoza za zadetek ob debiju v dresu WBA-ja. Podobno je na klubski strani, kjer ima Korošec v statistiki dva zadetka, medtem ko je 27-letnik iz Francoske Gvajane v izjavi po tekmi zatrdil: "Mislim, da sem bil strelec jaz, saj sem se zadnji dotaknil žoge. Tudi Roko je dejal, da sem strelec jaz. V slačilnici sva se šalila na to temo. Verjetno je meni priznal zadetek, ker je sam pozneje zatresel mrežo."

Padla zadnja velika liga
Kakor koli že, peti Slovenec v eni najmočnejših nogometnih lig na svetu je zabil prvi slovenski gol v Premiershipu, pred njim to ni uspelo ne Alešu Križanu (Barnsley), Amirju Kariču (Ipswich), Milenku Ačimoviču (Tottenham) in ne Aleksandru Rodiču (Portsmouth). Angleška premier liga je bila zadnja izmed velikih petih evropskih lig, v kateri Slovenci še niso dosegli zadetka. "Baggiesi" zaradi slabe razlike v golih (-17) ostajajo na zadnjem mestu Premier lige, kar pet najslabše uvrščenih moštev ima po 22. krogih osvojenih 21 točk, do devetega Hull Cityja pa jih loči le šest točk.

Zmagovita Šulerjeva odkupnina
Uspešen konec tedna je tudi za Markom Šulerjem, ki je z zadetkom z glavo v 86. minuti popeljal Gent do zmage nad Monsom (2:1). Po podaji iz kota mu je žogo podaljšal rojak Zlatan Ljubijankič, ki je v sredo odločil tekmo osmine finala belgijskega pokala; "biki" so z 2:1 odpravili Mouscron.

Reprezentančni branilec, ki mu je sredi tedna v vodo nepričakovano padel v vodo prestop k izrealskemu Ašdodu, se je vrat na nos vrnil v Belgijo in je prvo tekmo spomladanskega dela začel v prvi postavi, že v 7. minuti pa je napravil prekršek za najstrožjo kazen. Šuler, ki je jeseni po nekaj napakah izgubil mesto v začetni enajsterici, se je na začetku zimskega prestopnega roka odločil za posojo h grškemu Panioniosu, po zapletih pa si je našel nov klub v Izrealu, kjer pa so posojo odpovedali zaradi negotovega političnega položaja, zaradi česar so odpovedali že tri kroge državnega prvenstva.

Ničle za "Italijane" in "Francoze"
V Italiji sta bila oba bratranca Handanovič poražena. Samirjev Udinese ne more iz krize, tokrat je bil na Sardiniji močnejši Cagliari, slovenski reprezentančni vratar pa je bil dvakrat premagan (2:0). Jasmin je v Serii B z Mantovo klonil pri Salernitani (2:1). Zlatko Dedič je op lažji poškodbi mišice pri zmagi Frosinoneja nad Grossetom (2:0) odigral zadnjih 16 minut.

V Franciji je bil v petek Boštjan Cesar tudi uradno predstavljen v dresu Grenobla, a proti vodilnemu Lyonu v soboto še ni zaigral. Sochaux je v Parizu izgubil s PSG-jem (2:1), Bojan Jokič je neizstopajoče odigral vso tekmo, medtem ko Valter Birsa sploh ni odpotoval v francosko prestolnico. Branko Ilič je med tednom znova odigral pokalno tekmo, Betis je znova z 1:0 ugnal Real Irun, slovenski branilec pa si je prislužil rumeni karton. V nedeljo je Ilič s klopi pospremil uspeh Andaluzijcev pri Valladolidu (1:3).

Žlogar izgubil derbi in vodstvo
Na Cipru sta se pomerila Omonia in Apoel, ki je gosteh ugnal moštvo Tončija Žlogarja (igral vso tekmo) z 1:0 in se zaradi boljših medsebojnih izidov ob istem številu točk povzpel na 1. mesto. V Grčiji Nastja Čeh še čaka na debi, medtem ko Mirnes Šišič še naprej išče nov klub. Mitja Mörec pa v Bolgariji čaka na vrnitev predsednika Slavije, pri kateri naj bi igral do konca sezone.

Stevanovič se seli na Nizozemsko
Občasni slovenski nogometni reprezentant Dalibor Stevanović bo kariero nadaljeval pri nizozemskem prvoligašu Vitesseju iz Arnhema. Nazadnje je igral v Izraelu. Nase je opozoril konec leta 2005, ko je iz Domžal prestopil k Real Sociedadu.

T. G.

Zgodovinska zadetka Korena