Nejc Pečnik je bil najboljši slovenski mož v Skopju. Dosegel je četrti reprezentančni gol, prvega po novembru 2009, ko je zadel proti Rusiji v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Nejc Pečnik je bil najboljši slovenski mož v Skopju. Dosegel je četrti reprezentančni gol, prvega po novembru 2009, ko je zadel proti Rusiji v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo. Foto: EPA
Slovenci iz Skopja z novim porazom

Selektor Slaviša Stojanović je v iskanju novih "kadrovskih rešitev" srečanje pričakovano začel s precej spremenjeno enajsterico, v kateri so bili od "standardnih" igralcev le Samir Handanović, Bojan Jokić in Tim Matavž.

Močno premešana postava ni blestela in tudi ni mogla, saj za uigravanje enostavno ni bilo dovolj časa. Zagotovo pa je mogoče reči, da je selektor Slaviša Stojanović z Nejcem Pečnikom dobil še enega igralca, ki zna zadeti, kar je sicer Korošec v preteklosti že dokazal, nato pa so ga ustavile poškodbe. Za vse druge nauke, ki jih je Stojanović še potegnil iz skopske tekme, bo treba počakati.

V videonovicah desno si oglejte vseh pet golov in zgrešeno enajstmetrovko Jasmina Kurtića.

Kurtić zapravil enajstmetrovko
Prva priložnost se je Slovencem ponudila v 8. minuti, ko je po podaji Gorana Cvijanovića s kota Boban Grnčarov igral z roko, tako da je sodnik Danilo Grujić dosodil enajstmetrovko. Streljal jo je Jasmin Kurtić, a je Pačovski ubranil njegov poskus.

Handanovića rešila vratnica
V 13. minuti je Slovenija izpeljala nov obetaven napad, vendar je Cvijanović z roba kazenskega prostora meril mimo leve vratnice. Natančnejši je bil malo pozneje na drugi strani Adis Jahović, ki je zadel desno vratnico. Nevaren je bil tudi poskus "Mariborčana" Agima Ibraimija, ki je v 18. minuti s prostega strela meril pol metra čez vrata.

Tasevski matiral "Sarmo"
Makedonci so postopoma prevzemali pobudo in v 26. minuti tudi povedli. Žoga je po neuspešnem izbijanju Dejana Kelharja prišla do osamljenega Darka Tasevskega, ta pa jo je z okoli 12 metrov z volejem poslal v desni zgornji kot Handanovićevih vrat. To je bil njegov prvi gol v reprezentanci.

Kampl imel "na nogi" izenačenje
Slovenija je imela izjemno priložnost za izenačenje v 32. minuti, ko je Bojan Jokić na levi strani sijajno prodrl v kazenski prostor, nato pa podal na drugo stran, kjer je osamljeni Kevin Kampl ustrelil z nekaj metrov, a je Pačovski ubranil. V ponovljenem poskusu je Kampl poslal žogo čez vrata.

Sanjski debi Jahovića
In kdor ne da, dobi. Makedonci so v 41. minuti povišali vodstvo. Ibraimi je s prostega strela z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, kjer je bil najvišji debitant v makedonski reprezentanci Adis Jahović, ki je z glavo zatresel slovensko mrežo. Prenizek je bil Krhin.

Pečnikovemu golu sledil spodrsljaj "Sarme"
Na začetku drugega polčasa sta Nejc Pečnik in Andraž Kirm zamenjala Kurtića in Kampla, kar se je Stojanoviću hitro obrestovalo. Kirm je namreč v 49. minuti s prostega strela z leve strani podal v kazenski prostor, kjer je Pečnik z nekaj metrov poslal žogo mimo Pačovskega v gol. A veselje je bilo kratkotrajno, saj je le dve minuti pozneje Makedonija dosegla tretji gol. Ibraimi je ustrelil s približno 35 metrov, Handanović bi moral vsaj na videz "nenevarno" žogo zanesljivo ubraniti, a mu je na presenečenje vseh ušla v mrežo. Takšnih spodrsljajev pri "Sarmi" nismo vajeni, v njegovo obrambo pa gre to, da je žoga pred njim nekoliko odskočila.

Pečnik še enkrat zadel
Slovenci so v 63. minuti znova ujeli priključek. Jokić je z velemojstrsko podajo na desni strani kazenskega prostora lepo našel vtekajočega Pečnika, ki je z diagonalnim strelom še drugič matiral Pačovskega. Sloveniji je dal zadetek krila, tako da je izpeljala še nekaj obetavnih akcij. V 75. minuti je eden izmed domačih branilcev presenetljivo podal Matavžu, ki je že preigral Pačovskega, a mu je žogo - tik preden bi jo poslal v mrežo - izbil Grnčarov. To pa je bila tudi zadnja priložnost za izenačenje.

Stojanović dobil določene informacije
"Spremenili smo postavitev in prevetrili igralski kader ter šli s tem v določeno tveganje. Ni bilo časa, da bi na treningih vse skupaj dodelali. V prvem polčasu se nam ni obrestovalo, kljub temu pa je bila ta tekma koristna za zbiranje informacij, kaj narediti naprej v spomladanskem delu kvalifikacij. Določene informacije sem dobil. V drugem polčasu je sorazmerno "klapalo", menjave so se obrestovale. Zelo težko je že ta hip delati konkretnejše analize. Ni prijetno znova izgubiti. So "novinci" zadovoljili? Nekateri so zadovoljili, nekateri pa bodo potrebovali še kakšno priložnost oziroma čas. Na tej tekmi smo lahko nekaj poskušali. Že skozi vse jesenske tekme se nam ponavljajo individualne napake. Dogajajo se nam v izobilju tako rekoč na vsaki tekmi. Na to trener težko vpliva. Treba bo analizirati opravljeno delo vseh nas, vključno z mano, in se osredotočiti na tiste, ki delajo napake. Kot sem že dejal: vrniti se bo treba k osnovam - disciplini in odgovornosti," je za TV Slovenija po tekmi dejal selektor Slaviša Stojanović.

Izjavi po tekmi

Goran Cvijanović: "Treba bo kakšno tekmo odigrati brez prejetega zadetka. Mi bomo gol že zabili, vsaj do zdaj smo ga vedno. Treba bo popraviti obrambo, v smislu celotne ekipe. Začne se od napadalca. Verjemite pa mi, da ko bomo eno tekmo odigrali brez prejetega zadetka, bomo tudi zmagali."

Samir Handanović: "Nekaj je bilo dobrega, nekaj slabega. Manjka nekaj stvari. Če preveč menjaš, potem je to tako. Ni pa bilo nobenega strahu, mogoče manjka malo žara. Bo pa treba vse analizirati."

Slovenski nasprotniki zmagovali
Slovenija bo naslednjo prijateljsko tekmo odigrala februarja prihodnje leto. Kvalifikacijska tekma z Islandijo pa jo čaka 22. marca v Ljubljani. Slovenski nasprotniki v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo so večinoma zmagovali. Švica je z 2:1 ugnala Tunizijo, Islandija z 2:0 Andoro, Norveška z enakim izidom Madžarsko, medtem ko je Ciper klonil s Finsko (0:3). Albanija je remizirala s Kamerunom (0:0).

Prijateljska tekma:
MAKEDONIJA
- SLOVENIJA 3:2 (2:0)
3.000; Tasevski 26., Jahović 41., Ibraimi 51.; Pečnik 49., 63.

Makedonija: Pačovski ( 46./Bogatinov), Todorovski, Šikov, Grnčarov, Lazevski ( 80./Georgievski), Demiri, Tasevski ( 61./Stepanovski), Ibraimi, Jahović ( 76./Blaževski), Hasani ( 87./Georgiev), Ivanovski ( 55./Trajkovski).
Slovenija: S. Handanović, Struna, Kelhar, Maroh ( 64./Šuler), Jokić, Kampl ( 46./Kirm), Krhin ( 67./Mertelj), Kurtić ( 46./Pečnik), Cvijanović ( 80./Dedić), Berić ( 75./Iličić), Matavž.

Sodnik: Danilo GRUJIĆ (Srbija)

TUNIZIJA - ŠVICA 1:2 (0:1)
Harbaoui 59.; Derdiyok 40., Shaqiri 90.
RK: Bedoui 74./Tunizija

ANDORA - ISLANDIJA 0:2 (0:1)
Gudmundsson 14., Sigurjonsson 59.

MADŽARSKA - NORVEŠKA 0:2 (0:1)
Nielsen 38., Abdellaoue 79.

CIPER - FINSKA 0:3 (0:2)
Pukki 14., Hetemaj 28./11-m, Kolehmainen 86.

ALBANIJA - KAMERUN 0:0

Slovenci iz Skopja z novim porazom