Mitja Viler si je po golu za 2:0 dal duška. Foto: BoBo
Mitja Viler si je po golu za 2:0 dal duška. Foto: BoBo
Goran Cvijanović
Goran Cvijanović je v 28. minuti natančno meril s prostega strela z roba kazenskega prostora. Foto: BoBo
Nusmir Fajić
Nusmir Fajić je igral do 86. minute. Foto: BoBo
Mitja Viler
Vilerjev zadetek v 47. minuti je potrdil pot na Ciper. Foto: BoBo
Viler in Cvijanović po zmagi nad Birkirkaro
Maribor z 2:0 čez Maltežane

Prva tekma se je končala brez zadetkov, na povratni pa je v 28. minuti s prostega strela prvi zadel Goran Cvijanović. V 47. minuti je končni izid po lepem samostojnem prodoru po levi strani v kazenski prostor in natančnem strelu po tleh v daljši kot postavil še en Primorec Mitja Viler.
Mendoza Moreno zapretil z glavo
Prvo lepo priložnost na nocojšnjem srečanju so imeli v 10. minuti gostje. Po predložku Edwarda Herrere z desne strani je z glavo nevarno meril Španec Alejandro Mendoza Moreno, a je na srečo Mariborčanov žoga končala mimo leve vratnice Jasmina Handanovića.
V 16. minuti po podobni akciji na drugi strani in predložku Agima Ibraimija z glavo ni bil dovolj natančen Marcos Tavares. Iz neposredne bližine je meril prek vrat. Pet minut pozneje je moral zaradi poškodbe ob naletu z enim izmed obrambnih igralcev predčasno z igrišča Dejan Mezga, zamenjal ga je Damjan Bohar. Prav Bohar je v 28. minuti izsilil prekršek zadnjega moža v obrambi Maltežanov Garetha Sciberrasa, s prostega strela s 17 metrov pa je bil po tleh ob levi vratnici natančen Cvijanović in poskrbel za prvo veselje približno 9.000 gledalcev pod Kalvarijo.
V 34. minuti je sledilo še nekaj vroče krvi na igrišču, po grobi igri gostov je Zach Muscat udaril Nusmirja Fajića, ki je obležal na tleh, Muscat pa si je prislužil rumeni karton.
Zmaga bi bila lahko še višja
Če so imeli na začetku prvega polčasa Mariborčani nekaj težav z močno in kompaktno obrambno vrsto Birkirkare, so na začetku drugega močno pritisnili na vrata malteških prvakov. Po hitrem zadetku Vilerja je imel v 49. minuti lepo priložnost tudi Tavares, a je gostujoči vratar Justin Haber s požrtvovalnim skokom po tleh žogo preusmeril mimo leve vratnice. Mariborski kapetan je poskušal še v 61. minuti, po nizu podaj prišel do soočenja z vratarjem, a je žoga letela ob levi vratnici.

V 67. minuti so vijoličasti spet zadeli, a je bil Martin Milec v prepovedanem položaju. V 77. minuti je bilo še enkrat vroče pred vrati gostov. Žoga je skakala od mariborskih napadalcev do malteške obrambe in nazaj ter se odbijala med igralci, Haber pa je po zaključnem strelu Tavaresa znova ostal nepremagan. V 83. minuti sta lepo kombinirala Bohar in Fajić, a je slednji nekoliko predolgo čakal s strelom. Štiri minute pred koncem je roke Handanovića nekoliko ogrel rezervist Demba Toure, a izida ni spremenil.
Na prvi tekmi boljši vtis pustila Birkirkara
Maltežani so prejšnji torek pustili boljši vtis, v taboru vijoličastih pa so na povratni tekmi uresničili napovedi, da bo slika tokrat drugačna. Nogometaši Birkirkare so v Slovenijo sicer pripotovali že v ponedeljek.
Prva tekma med Mariborom in Apoelom bo v sredo ob 19.00 v Nikoziji, povratna pa 6. avgusta v Ljudskem vrtu.
Izjave po tekmi

Ante Čačić, trener Maribora:
"Zadovoljen sem in srečen, uresničili smo ta cilj, da si priborimo nadaljevanje v Evropi. Rezultat je ob dobri igri morda nekoliko preskromen, hkrati pa najlepša hvala navijačem za tako lep obisk. Bili smo potrpežljivi, imeli priložnosti iz prekinitev, presekala nas je poškodba Mezge, a me je navdušil Bohar in pokazal, da se nanj da računati. Zdaj sledi Koper, nato pa že kmalu pot na Ciper. Osredotočamo se na eno tekmo za drugo. Ko nisi nosilec, je težko dobiti lahkega tekmeca, o Cipru pa bom začel razmišljati jutri zjutraj. Gre za ekipo, ki jo je treba spoštovati, se ji upreti na najboljši možni način. Ni predaje. Naredili bomo vse, da poskušamo premagati tudi Apoel."

Goran Cvijanović: "Mislim, da je danes veliko odigralo igrišče, ki je bilo takšno, kot smo navajeni. Žoga je potovala hitro, igra je bila veliko boljša, a nismo še 'ta pravi', če mene vprašate. Danes se je videlo, da so se postavili nazaj, potem pa poskušaj prebiti deset igralcev, če lahko. A nam je potem le steklo, tudi Mitja je zadel v pravem trenutku: dobro, lahko bi večkrat zadeli, a zmagi ne bomo gledali v zobe. Vem, da vas zdaj vse zanima, kako bo s Ciprom, a najprej nas v prvenstvu čaka še Koper. Prav gotovo pa bomo proti Apoelu zagrabili obe tekmi in iskali naše priložnosti."

Paul Zammit, trener Birkirkare: "Pričakovali smo agresiven Maribor in bili pripravljeni na to. Še posebej potem, ko smo videli dodatnega napadalca Fajića od prve minute naprej. V prvem polčasu smo nekoliko prepozno pritisnili, potem pa smo ob polčasu spremenili taktiko. Drugi zadetek nas je upočasnil, a predali se nismo, saj je bil to edini način. Z obema tekmama sem zelo zadovoljen, cela ekipa je garala na igrišču in od tekmovanja se poslavljamo z dvignjeno glavo. Ekipi Maribora pa v nadaljevanju želim še veliko uspeha."

Liga prvakov, 2. predkrog, povratne tekme:
MARIBOR - Birkirkara 2:0 (1:0) 0:0
9.000; Cvijanović 28., Viler 47.
Maribor:
Handanović; Milec, Rajčević, Arghus ( 71./Potokar), Viler; Filipović, Cvijanović, Ibraimi, Mezga ( 21./Bohar); Tavares , Fajić ( 86./Mendy).
Birkirkara: Haber ; Herrera, Vukanac ( 79./Maciel), Mendoza Moreno, Z. Muscat ; Camenzuli ( 46./Toure), Fenech, Sciberras, R. Muscat ( 82./Triganza); Temile, Shodiya.

Sodnik: Andris Treimanis (Latvija)
LUDOGOREC - Slovan (SLK) 3:0 1:2
Bezjak (Ludogorec) je igral vso tekmo.

LEGIA VARŠAVA - TNS (WAL) 1:0 3:1
Šulerja (Legia) po poškodbi še ni bilo v ekipi.

PARTIZAN BEOGRAD
- Širak (ARM) 0:0 1:1
V odebeljenem tisku so izid prvih tekem. Torkove izide preverite v tej novici.


3. predkrog, prve tekme:
PRVAKI:

APOEL - MARIBOR

BASEL - MACCABI TEL AVIV

MOLDE - LEGIA VARŠAVA

LUDOGOREC RAZGRAD - PARTIZAN

DINAMO TBILISI - STEAUA

CELTIC - ELFSBORG

ŠAHTAR KARAGANDI (KAZ) - SKËNDERBEU (ALB)
AUSTRIA DUNAJ - HAFNARFJÖRDUR (ISL)

NOMME KALJU (EST) - VIKTORIA PLZEN

DINAMO ZAGREB - ŠERIF (MOL)
NEPRVAKI:
NORDSJAELLAND - ZENIT

SALZBURG - FENERBAHČE

PAOK - METALIST HARKIV

PSV EINDHOVEN - ZULTE WAREGEM

LYON - GRASSHOPPER (ŠVI)

Prve tekme bodo 30. in 31. julija, povratne pa 6. in 7. avgusta.


M. R.

Viler in Cvijanović po zmagi nad Birkirkaro
Maribor z 2:0 čez Maltežane