Maribor je najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Maribor je najbolj nogometno mesto v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Mariborčani praznujejo jubilej kluba

Ko je slovenski in mariborski politični vrh avgusta leta 1960 sprejel sklep o razpustitvi Nogometnega kluba Branik, sta se dotedanja mestna tekmeca Branik in Železničar dogovorila o ustanovitvi elitnega mariborskega kluba. Tako se je začela vijolična zgodba, ki se je leta 1999 spremenila kar v pravljico. 25. avgusta 1999 je v Ljudskem vrtu gostoval Lyon. Maribor je z zadetkoma Anteja Šimundže in Stipeta Balajića zmagal z 2:0 in si zagotovil nastop v Ligi prvakov, kar nikoli prej niti pozneje ni uspelo nobenemu slovenskemu klubu.

Petdesetletnico so na nedeljski slovesnosti razdelili v pet kronoloških obdobij in podelili priznanja. Izbrali so nogometaše, ki so največkrat oblekli vijoličasto majico v posameznih desetletjih. Na oder so stopili Tomislav Prosen (228 nastopov v 60. letih), Branko Horjak (259 nastopov v 70.), Milan Žurman (240 v 80. letih), Ante Šimundža in Gregor Židan (vsak po 294 odigranih tekem med letoma 1991 in 2000) in Dragan Jelić (196 nastopov v vijoličastem dresu od leta 2001 do danes).

Veliki laureati so postali Branko Horjak (strelec 117 zadetkov), Tomislav Prosen (376 nastopov) in Vojislav Simeunović, ki je na vroči trenerski klopi skupaj sedel kar deset sezon in pol.

Zbrane sta nagovorila predsednik kluba Drago Cotar in mariborski župan Franc Kangler, na velikem zaslonu pa so se vrstili prizori iz klubske zgodovine. Za šaljiv pridih je poskrbel Reporter Milan, prireditev pa so popestrili tudi glasbeniki Jože Kobler, Edvin Fliser, Alfi Nipič, Čudežna polja in Mariborski oktet.

Mariborčani praznujejo jubilej kluba