Marcos Tavares je že drugič letos odločil večni derbi. Foto: Marko Madžarac
Marcos Tavares je že drugič letos odločil večni derbi. Foto: Marko Madžarac
Damir Pekič
Damir Pekič je načel mrežo Velenjčanov. Foto: www.nkdomzale.si
Nafta
Nogometaši Nafte so se zavihteli na drugo mesto prvenstvene lestvice. Foto: Čiček/www.nknafta.si
Mariborski nogometaši ugnali Olimpijo
Koper jesenski prvak
Tavares znova junak večnega derbija

Prvi polčas v Ljudskem vrtu je bil dokaj razburljiv, drugi pa bolj ali manj za pozabo. Vijoličasti so povedli že v četrti minuti. Vito Plut se je odlično znašel med branilci Olimpije in z roba kazenskega prostora ob neodločnih Mihi Šporarju in Bonifaciu zadel desni spodnji kot gola vratarja Jana Oblaka. Ljubljančani so se hitro pobrali in v 19. minuti izenačili. Po kotu z desne strani je bil najvišji Da Silva, njegov strel pa je Elvedin Džinić preusmeril v lastno mrežo. Le minuto pozneje so izbranci Darka Milaniča znova povedli. Žoga je po podaji Armina Bačinoviča prišla do Marcosa Tavaresa, ki se je spretno izognil prepovedanemu položaju in z 12 metrov ukanil Oblaka.

Zelo slaba igra v drugem delu
V drugem polčasu je bila igra slaba. V 52. minuti so z južnega dela stadiona priletela pirotehnična sredstva. Dolžni pa jim niso ostali ljubljanski navijači, ki so v 66. minuti "vajo" ponovili v nekoliko manjšem obsegu. Sodnik Darko Čeferin je tekmo podaljšal kar za osem minut, vendar to Ljubljančanom ni pomagalo.

Oba trenerja zadovoljna
"Maribor je zasluženo zmagal. Za kaj več nam manjka individualne kvalitete, v zimskem premoru se moramo okrepiti. Naša ekipa je sestavljena na novo. Imamo 31 točk in s pravimi okrepitvami se lahko borimo za vrh lestvice," je dejal trener zmajev Robert Pevnik.

"Letos smo res že štirikrat premagali Olimpijo. Poznalo se je, da smo že utrujeni. V zaključku jesenskega dela smo osvojili precej točk, prvenstvo je še popolnoma odprto," je povedal domači strateg Darko Milanič.

Koprčani z odličnim začetkom do treh točk

Vodilni Koprčani so po zmagi v Novi Gorici (1:2) prišli do jesenskega naslova. Povratnik Miran Pavlin je bil natančen že v 4. minuti. Z 28 metrov je izvedel prosti strel z leve strani, žoga pa je presenetila vratarja Dragana Žilića in končala v desnem kotu. V 14. minuti je Saša Božičič podal pred vrata, ob levi vratnici pa je žogo v bližnji kot preusmeril Mitja Brulc. Novogoričani so prevzeli pobudo in si v 28. minuti priigrali lepo priložnost, a je Goran Cvijanović s 14 metrov meril prek gola. Štiri minute pozneje je po kratki podaji Enesa Demirovića iz prostega udarca Ivan Brečević z razdalje zadel notranji del desne vratnice, od koder se je žoga odbila v mrežo. Demirović, ki je dobro izvedel prosti strel z 22 metrov, a je Igor Nenezič žogo izbil.

V 48. minuti je po predložku Pavlina z desne strani v gneči pred vrati žogo z glavo zadel Dalibor Radujko, Novogoričane pa je rešila prečka. Po udarcu Božičića je Žilić žogo le kratko odbil, Brulc pa je iz bližine zgrešil. V 58. minuti je podal Milan Osterc, Demirović pa z bližine z atraktivnim udarcem s peto zatresel vratnico. Novogoričani so se trudili, a jim izenačujočega gola ni uspelo doseči.

Učinkoviti Domžalčani
Oslabljeni Velenjčani so pred domačimi navijači doživeli še peti zaporedni poraz (0:2). Domžalčane je po odhodu Vlada Badžima prvič vodil Darko Birjukov. Gostje so izvrstno začeli. Že v peti minuti se je Damir Pekič lepo izognil prepovedanemu položaju in učinkovito izkoristil lepo podajo Marka Drevenška. Za Rudar je končal Tim Lo Duca, vendar je bil Nejc Vidmar na mestu. V drugem polčasu je razigrani Pekič po lepem preigravanju prišel sam pred Bobana Saviča, a je bil slednji uspešnejši. V 68. minuti so si gostitelji priigrali najlepšo priložnost za izenačenje, ko je Miha Golob z glavo le za nekaj centimetrov zgrešil cilj. Tudi Luka Prašnikar dve minuti pozneje ni bil natančen. Vidmar je tako moral posredovati v 77. minuti po poskusu Denisa Grbića, v 90. pa ga je rešila prečka po Golobovem strelu. Končni izid je v sodnikovem podaljšku postavil Jovan Vidović.

Sanjski konec jeseni za Nafto
Lendavčani so slavili že petič zapored. Po zmagi nad Ptujčani z 1:0 so se utrdili popolnoma pri vrhu lestvice. V 31. minuti se je po kotu za strel s 17 metrov odločil Amel Mujakovič, Dalibor Volaš pa je žogo preusmeril v mrežo. Po zadetku so nekaj več napadalnosti pokazali tudi gostje, predvsem Rok Kronaveter.

Žilić in Prejac predčasno pod prho
V drugem polčasu so prvi zapretili Ptujčani prek Oguja, ki pa je dvakrat meril malce premalo natančno. V 60. minuti je znova močno poskusil Kronaveter, vendar je zadel le vratarja Tomaža Murka. V zaključku tekme se je med goste naselila živčnost in posledica sta bili dve izključitvi. Najprej je Tonči Žilić kot zadnji igralec oviral Volaša in dobil drugi rumeni karton, malce zatem pa je zaradi protestov pri sodniku rdeči karton dobil še Andrej Prejac. Kljub temu je nogometašem Drave v 94. minuti še uspelo zapretiti, vendar je žoga po strelu Gorazda Zajca spet zletela mimo vrat.

V Šiški sta mreži mirovali
Celjani so bili v Šiški odločnejši tekmec, a s premalo domišljije, da bi ukanili domače branilce. Varovanci Milana Djuričića so že v prvem delu nekajkrat zapretili. Še najbolj nevarna sta bila Slaviša Dvorančič v 13. in 27. minuti ter Rajko Rep v 28. in 32. V 57. minuti so imeli gostje na voljo celo najstrožjo kazen po prekršku Tabota nad Repom, a je Uroš Korun žogo poslal čez gol.

V soboto bosta odigrani še zaostali tekmi med Koprom in Celjem ter Mariborom in Interblockom.

22. krog:
NAFTA - LABOD DRAVA 1:0 (1:0)
500; Volaš 31.
RK: Žilič 88., Prejac 90./oba Labod Drava

INTERBLOCK - MIK CM CELJE 0:0
200 gledalcev
Korun (MIK CM Celje) je v 56. minuti zapravil enajstmetrovko.

RUDAR - DOMŽALE 0:2 (0:1)
700; Pekič 5., Vidovič 91.

MARIBOR - OLIMPIJA 2:1 (2:1)
2.800; Plut 4., Tavares 20.; Džinič19./ag

Maribor: Ranilovič, Mejač (85./Popović), Aljančič, Džinić, Samardžić, Bačinovič, Dodlek, Školnik (71./Mezga), Mihelič, Tavares, Plut (80./Jelič).

Olimpija: Oblak, Šporar (46./Salkič), Bonifacio, De Abreu, Kašnik (59./Filipović), Jović, Dugolin, Škerjanc, Roj, Da Silva, Rujović (78./Idrizi).

HIT GORICA - LUKA KOPER 1:2 (1:2)
500; Brečević 32.; Pavlin 4., Brulc 14.


Lestvica:

LUKA KOPER 21 11 7 3 29:21 40
MARIBOR 21 11 2 8 37:28 35
NAFTA 22 10 4 8 35:35 34
RUDAR 22 10 2 10 29:32 32
OLIMPIJA (-2) 22 10 3 9 31:21 31
CM CELJE 21 8 6 7 33:30 30
DOMŽALE 22 8 5 9 31:38 29
INTERBLOCK LJ 21 7 5 9 25:26 26
HIT GORICA 22 6 6 10 34:37 24
LABOD DRAVA 22 4 6 12 19:35 18
Olimpija je sezono začela z dvema toč-
kama manj, ker maja v II. SNL ni odig-
rala tekme proti Triglavu v Kranju.
Mariborski nogometaši ugnali Olimpijo
Koper jesenski prvak
Tavares znova junak večnega derbija