Dalibor Volaš je bil najbolj zaslužen za pomembno zmago Maribora, ki je rešil slovensko čast v evropskih tekmovanjih. Olimpija, Koper in Hit Gorica so padli že na prvi oviri. Foto: Marko Madžarac
Dalibor Volaš je bil najbolj zaslužen za pomembno zmago Maribora, ki je rešil slovensko čast v evropskih tekmovanjih. Olimpija, Koper in Hit Gorica so padli že na prvi oviri. Foto: Marko Madžarac
Lazslo Lencse (Videoton), Aleš Mejač in Dejan Mezga (Maribor')
Mariborska obramba je dobro zaustavljala madžarske napadalce, ki so do priložnosti prišli le ob poskusih z razdalje. Foto: EPA
Marko Pridigar
Marko Pridigar se je izkazal s posredovanjem po strelu Bojana Djordjića. Foto: MMC RTV SLO
Mariborčani preskočili prvo evropsko oviro
Volaš junak v Ljudskem vrtu

V odličnem vzdušju v Ljudskem vrtu so prvi nevarno zapretili Madžari, ko je v sedmi minuti z glavo mimo gola udaril Andras Gosztonyi, gostje so imeli na začetku rahlo pobudo, a pred vrati niso bili najbolj spretni. V 11. minuti je po prekršku nad Josipom Iličičem prosti strel z dobrih 20 metrov izvedel Dejan Mezga in zadel vratnico. Gostitelji so se otresli madžarskega pritiska in prevzeli pobudo.
Iličič sijajno zaposlil Volaša
V 39. minuti je Marcos Tavares začel akcijo in podal do razpoloženega Iličiča, ki je lepo videl Volaša na robu kazenskega prostora in mu pravočasno oddal žogo. Napadalec je z natančnim strelom po tleh poskrbel za veliko veselje na tribunah, kjer se je zbralo 7.000 navijačev. Nevarna strela sta v prvem polčasu sprožila še Aleš Mertelj in Mezga, a sta oba merila previsoko.

Tudi na začetku drugega polčasa so bili varovanci Darka Milaniča boljši. V 50. minuti je znova zapretil Volaš, toda njegov strel z roba kazenskega prostora je Mladen Božović odbil, minuto pozneje pa je Mertelj iz ugodnega položaja žogo poslal čez vrata.
Madžari brez velikih priložnosti
Na drugi strani je rezervist Bojan Djordjić zapretil, po močnem strelu pa se je izkazal Marko Pridigar. S prostega strela je poskusil še Zoltan Liptak, a ni bil dovolj natančen. Madžarski trener Gyorgyi Mezey je v igro poslal še napadalca Nemanjo Nikolića, a to ni pomagalo.

Deset minut pred koncem je bil Volaš najspretnejši v gneči pred Videotonovim golom in poskrbel za napredovanje Maribora v 3. predkrog. V 83. minuti bi lahko Tavares še potrdil zmago, a mu je veselje preprečila vratnica.

Naslednji četrtek v Ljudski vrt prihaja škotski Hibernian.

2. predkrog, povratna tekma:
MARIBOR - Videoton 2:0 (1:0) 1:1
7.000; Volaš 39., 80.

Maribor: Pridigar, Viler, Andželković, Rajčevič, Mejač, Mertelj, Bačinovič, Mezga (89./Pavličić), Iličič (79./Cvijanovič), Volaš (93./Jelič), Tavares.

Videoton: Božović, Lazar, Horvath, Liptak, Polonkai (27./Djordjić), Sandor, Farkas, Gosztonyi, Lencse (62./Nikolić), Alves, Elek.

Sodnik: Tomasz MIKULSKI (Poljska)

Zanimivejši pari:
Torpedo Žodino - OFK BEOGRAD 0:1 2:2
Široki Br. - AUSTRIA DUNAJ 0:1 2:2
Junuzović 80.
Šibenik - ANORTHOSIS * 0:3 2:0
* - po podaljšku
Borac - LAUSANNE SPORTS 1:1 0:1
Turku - CERCLE BRUGGE 1:2 1:0
Dejan Kelhar
je odigral celo tekmo, v 53. minuti je prejel rumen karton.
WISLA KRAKOV - Šiauliai 5:0 2:0
Andraž Kirm
(Wisla) je igral od 77. minute.

Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.

3. PREDKROG, prve tekme, četrtek, 29. julija:
MARIBOR - HIBERNIAN

Zanimivejši pari:
RANDERS - LAUSANNE
LIVERPOOL - RABOTNIČKI
SHAMROCK ROVERS (IRS) - JUVENTUS
CRVENA ZVEZDA - SLOVAN BRATISLAVA
RUCH (POL) - AUSTRIA DUNAJ
STURM GRADEC - DINAMO TBILISI
ANORTHOSIS - CERCLE BRUGGE
MÖLDE - STUTTGART
DINAMO BUKAREŠTA - HAJDUK
ALKMAAR - GÖTEBORG

Povratne tekme bodo 5. avgusta.

Mariborčani preskočili prvo evropsko oviro
Volaš junak v Ljudskem vrtu