Žan Celar je pri okroglih 10 golih v sezoni 2023/24, za kar je potreboval 24 tekem v prvenstvu, pokalu in Konferenčni ligi. Zanimivo, da je lani vseh 16 golov dosegel v švicarski Superligi, letos pa je zadel v vseh treh tekmovanjih. Foto: BoBo
Žan Celar je pri okroglih 10 golih v sezoni 2023/24, za kar je potreboval 24 tekem v prvenstvu, pokalu in Konferenčni ligi. Zanimivo, da je lani vseh 16 golov dosegel v švicarski Superligi, letos pa je zadel v vseh treh tekmovanjih. Foto: BoBo

Matjaž Kek je novembra proti Danski in Kazahstanu uporabil 18 igralcev, ki po vrnitvi v klube ne igrajo pretirano veliko, predvsem pa ne ravno učinkovito. Od po hokejsko gledano treh točk je kar dve prispeval bočni branilec Žan Karničnik z golom in nazadnje podajo v dresu Celja, ki prepričljivo vodi v slovenski Prvi ligi.

Preostali gol je delo najstarejšega in najizkušenejšega Kekovega izbranca. Jasmin Kurtić je med tednom zadel v romunskem pokalu, ko je povišal na 3:0 ob zmagi Universitatee Craiove nad Farulom Constanto s 4:0. Šele drugi gol 34-letnega Belokranjca v dresu romunskega kluba, a zato pravcati evrogol, vreden večkratnega ogleda.

Kurtićeva 'bomba' z 20 metrov v romunskem pokalu

Vroč je zato rezervni reprezentančni napadalec Žan Celar: štirje goli in podaja na zadnjih petih tekmah Lugana. Sočasno se je v novi sredini ujel in razigral občasni reprezentančni napadalec Andres Vombergar: trije goli in podaja na zadnjih štirih tekmah v Združenih arabskih emiratih.

Celar prvi napadalec Lugana

Statistika Žana Celarja iz švicarske lige in evropskih tekem Lugana. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Statistika Žana Celarja iz švicarske lige in evropskih tekem Lugana. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Med tednom je Celar podal za izenačujoči gol proti Baslu, a je Lugano doma izgubil z 1:3 proti klubu, ki se letos presenetljivo bori za goli obstanek med švicarsko elito. Prva podaja sezone za 24-letnega Gorenjca. V nedeljo je Celar vstopil proti Winterthurju v 64. minuti, hitro pripravil veliko priložnosti, v 83. minuti pa izkoristil podajo švicarskega reprezentanta Renata Steffena za na koncu zmagoviti gol Lugana (2:1). Šesti prvenstveni gol za prvega napadalca črno-belih.

Bianconere v četrtek čaka zadnji krog Konferenčne lige v skupini D proti Bešiktašu, a sta oba kluba že brez možnosti za napredovanje, tako da v Luganu dajejo prednost gostovanju pri Servettu, kar bo zadnja tekma v koledarskem letu 2024.

Najučinkovitejši Kekov izbranec

Z okroglimi desetimi goli je Žan Celar najučinkovitejši strelec med najboljšimi slovenskimi nogometaši. Prva napadalca reprezentance namreč že več kot mesec dni nista zadela za svoja kluba. Andraž Šporar je pri 8 golih na 21 tekmah Panathinaikosa, Benjamin Šeško pa pri šestih zadetkih na 19 tekmah Leipziga.

Podaja Celarja za izenačenje na 1:1 proti Baslu

Celarjev gol za 2:0 proti Winterthurju

Zahović do četrte točke na 20. tekmi sezone

Kot je bilo rečeno po uvrstitvi Slovenije na Euro 2024, bo lahko selektor Kek v Nemčijo peljal zgolj 23 nogometašev, tri vratarje in dvajset igralcev, pri čemer se najostrejša konkurenca ponuja pri napadalcih. Na papirju ima med stalno vpoklicanimi igralci najslabšo statistiko Luka Zahović.

Že vse od avgusta 28-letni Štajerec ni začel tekme v prvi enajsterici Pogon Szczecina, kjer pa igra bolj kot napadalni vezist, postavljen za osrednjim napadalcem in dvema kriloma. V petek je Zahović odigral ves drugi polčas soočenja Pogon – Warta Poznan in je na svoji 20. tekmi sezone prišel do tretje podaje (ob enem golu). V 78. minuti je izmenjal dvojno podajo z domačim kapetanom Kamilom Grosickim za 3:1. A navijače v Szczezinu je čakalo presenečenje, saj so sicer do končnice popolnoma podrejeni gostje izvlekli remi 3:3.

Dvojna podaja Grosicki – Zahović za vodstvo Pogona 3:1

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Vombergar vse učinkovitejši v ZAE-ju

Da se kljub selitvi v Združene arabske emirate čisto ne pozabi nanj, vestno skrbi Andres Vombergar. Trije goli in podaja na zadnjih štirih tekmah v ZAE-ju za klub Itihad Kalba, ki sicer ne spada med najmočnejše v prvenstvu, a ravno zadetki argentinskega Slovenca pomagajo pri napredovanju proti sredini lestvice.

Na sobotni tekmi proti do tedaj drugemu Al Ainu je Vombergar najprej izenačil na 1:1, nato pa podal za vodstvo z 2:1, na koncu pa je Kalba z igralcem manj iztržila remi 2:2, za igralca tekme pa je bil izbran slovenski napadalec.

Vključno s pokalnim tekmovanjem je 29-letnik iz San Justa pri Buenos Airesu zdaj pri 6 golih in 3 podajah na 14 tekmah. Sočasno je Kalba zdaj deveta v 16-članskem prvenstvu, zgolj mesto in točko za Baniyasom, ki ga vodi Darko Milanič. Ravno proti Baniyasu bo Kalba čez dva tedna tudi sklenila koledarsko leto.