Zdaj že zaščitni znak Benjamina Šeška – proslavljanje gola z visokim skokom pod nebo, tako kot tudi padajo zadnji njegovi goli. Za prejšnja dva mu je na glavo serviral žogo David Raum (levo s št. 22), za sobotnega pa Dani Olmo. Foto: AP
Zdaj že zaščitni znak Benjamina Šeška – proslavljanje gola z visokim skokom pod nebo, tako kot tudi padajo zadnji njegovi goli. Za prejšnja dva mu je na glavo serviral žogo David Raum (levo s št. 22), za sobotnega pa Dani Olmo. Foto: AP

Konec tedna se je med strelce vpisala kar četverica izmed Kekovih napadalcev in poskrbela za najboljši njihov izkupiček v tekoči klubski sezoni. Ob takšnem nadaljevanju čakajo strokovno vodstvo na začetku poletja sladke skrbi pri izbiri napadalcev Slovenije za Euro 2024.

Prvo slovensko orožje je dobro znano in je vse bolj izpostavljeno žarometom. Benjamin Šeško je prvič za Leipzig zadel na treh tekmah zapored, in to prvenstvenih tekmah, ko so rdeči biki potrebovali gole za izhod iz zimske krize. Prav vse tri zaporedne zadetke v Bundesligi je Šeško zabil z glavo: po Stuttgartu in Unionu je svoj visok skok in natančen strel z glavo potrdil še proti Augsburgu (2:2). Rezultatski krč še ni popustil, a imajo v Leipzigu vsaj izredno nevarno napadalno navezo Loïs Openda-Benjamin Šeško.

Kako je Šeško pometel mrežo v vratih Augsburga?

Zadetek Šeška v Augsburgu, Leverkusen nadigral Bayern

Smrtonosen udarec z glavo

Na dveh od zadnjih treh tekem Leipziga je bil Šeško najbolje ocenjeni igralec rdečih bikov. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Na dveh od zadnjih treh tekem Leipziga je bil Šeško najbolje ocenjeni igralec rdečih bikov. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Kar štiri od šestih letošnjih ligaških golov je 20-letni Slovenec dosegel z glavo, kar pa je ob 195 cm višine za velikega ljubitelja košarke pravzaprav naravno. Tekmece skrbi predvsem Šeškova učinkovitost: 23 poskusov strelov, od tega jih je bilo 13 usmerjenih v okvir vrat, ki so bili po napredni statistiki vredni 3,58 pričakovanega gola (xG), a za zdaj mu pri števcu golov piše šest.

"Zdaj je Augsburg za nami, smo že osredotočeni na Real Madrid. To bo največja tekma v moji dosedanji karieri. Real je seveda zelo močan, ampak je tudi premagljiv. Lahko nam uspe, pripravljeni bomo na to tekmo," je bil po sobotnem remiju pred kamero nemške televizije odločen mladenič iz Radeč pred novim mejnikom.

Uresničuje in živi svoje sanje

V torek ob 21.00 RB Leipzig na prvi tekmi osmine finala Lige prvakov gosti Real Madrid, vodilno ekipo La Lige in 14-kratne evropske prvake. Prva tekma na Saškem, nato trije krogi v Bundesligi in 6. marca povratna tekma v španski prestolnici.

"To bo neverjetno. Kot otroku iz majhnega mesta se mi je stadion zdel osupljiv že po televiziji in da bom zdaj lahko dejansko zaigral na Santiago Bernabeuu ... kot da bi sanjal. Sanje se uresničujejo. Odkrito rečeno, komaj čakam na tekmo," je bil v pogovoru za ameriški CBS odkritosrčen Šeško, ki mu himna Lige prvakov sporoča, da uspeva kot nogometašu: "Sanje. Neverjetno, ko zaslišiš himno. Dodatno te prebudi, veš, da je zdaj napočil čas."

En gol na 109 minut igre za rdeče bike

Prvi napadalec Slovenije postaja prava svetovna nogometna zvezda, za katerega se zanima čedalje več klubov, ki so sposobni poleti hitro unovčiti odkupno klavzulo 50 milijonov evrov. Zlasti če bo junija na Euru Beni tresel tudi za Slovenijo ... Sobotni gol je bil Šeškov jubilejni deseti gol za RB Leipzig v vseh uradnih tekmovanjih, pri čemer je na 27 tekmah preigral za 1091 minut nogometa.

Celar v boj za kralja strelcev v Švici

Trije goli in podaja na petih tekmah v 2024 za Celarja. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Trije goli in podaja na petih tekmah v 2024 za Celarja. Grafiko zagotavlja sofascore.com

A med izbranci Matjaža Keka ob vstopu v drugi del sezone na interni reprezentančni lestvici strelcev vodi nekdo drug. Žan Celar je pri 13 golih v klubski sezoni, potem ko je v soboto z bele točke v 80. minuti poskrbel za remi Lugana proti Young Boysom. Medklic: slednjim je Šeško zabil oba svoja dosedanja gola v Ligi prvakov.

24-letnik iz Voklega v občini Šenčur je dosegel deveti gol v letošnji Super League, s čimer si še z dvema igralcema deli drugo mesto na lestvici strelcev švicarskega prvenstva. Obenem Celar zgolj še za gol zaostaja za Chrisom Bedio, ki pa je pozimi Servette zamenjal za Union Berlin, kar pomeni, da se slovenski napadalec Lugana resno podaja v boj za kralja strelcev. Nagrada, ki bi odtehtala propadli prestop v Köln in nemško Bundesligo. Proti Young Boysom je Celar sicer odigral jubilejno stoto tekmo v dresu Lugana, za katerega je v vseh tekmovanjih dosegel 43 golov in prispeval 10 podaj.

Vipotnik prvi Rierov adut v Franciji

Odkar je Albert Riera v 10. krogu prevzel Bordeaux, je Žan Vipotnik na 15 tekmah dosegel šest golov in prispeval dve podaji v 998 minutah igre. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Odkar je Albert Riera v 10. krogu prevzel Bordeaux, je Žan Vipotnik na 15 tekmah dosegel šest golov in prispeval dve podaji v 998 minutah igre. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V novem okolju se je s prelomom leta dokončno udomačil Žan Vipotnik, ki je s tremi goli na zadnjih petih tekmah postal prvi adut Alberta Riere pri Bordeauxu. 21-letnik iz Slovenskih Konjic je po dveh tekmah strelskega predaha z desnico natančno udaril pod prečko že v 4. minuti tekme proti tretjeuvrščenemu Grenoblu, kar je bil na koncu tudi edini gol srečanja.

Sedmi zadetek Vipotnika v francoski drugi ligi, kjer so žirondinci na 13. mestu, a v izredno izenačenem tekmovanju zgolj pet točk oddaljeni od 5. mesta, ki prinaša dodatne kvalifikacije za napredovanje v Ligue 1. Območju izpada zdaj Riera in Vipotnik bežita za spodobnih sedem točk, tako da se pogled usmerja navzgor.

Verbič po vrnitvi zadel z glavo že v 8. minuti

Spodbudna novica je v nedeljo prišla iz Grčije, kjer se je po poškodbi z golom vrnil Benjamin Verbič. Strelec potrdilnega gola za nastop Slovenije na poletnem evropskem prvenstvu je zaradi različnih zdravstvenih težav in še nabranih kartonov izpustil sedem od zadnjih desetih tekem Panathinaikosa.

Na gostovanju pri Panserraikosu je Verbič začel v prvi postavi, čeprav se je komaj vrnil po poškodbi dimelj in že v 8. minuti z glavo dosegel prvi gol zelenih. Tretji prvenstveni gol 30-letnika iz Vojnika, ki grozi z levokrilnega položaja. Panathinaikos je slavil s 3:0 in se povzpel na drugo mesto v grški Super League, kjer le za točko zaostaja za PAOK-om iz Soluna.

Verbič je za klub zadel prvič po koncu septembra. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Verbič je za klub zadel prvič po koncu septembra. Grafiko zagotavlja sofascore.com

Enake težave z mišicami v dimljah je imel tudi Andraž Šporar, ki se je prav tako vrnil naravnost v prvo postavo in odigral skoraj celotno tekmo, zamenjan je bil šele v 89. minuti. Ravno prej omenjena strelca Celar in Vipotnik merita na Šporarjevo vlogo, če 29-letni Ljubljančan ne bo poleti v popolni pripravljenosti in formi. Na tekmi vzhodno od Soluna ni zaigral tretji slovenski reprezentant Panathinaikosa, saj je zdravniška služba Adamu Gnezdi Čerinu predpisala počitek.

Brez Bijola proti Portugalski?

A če motor slovenske igre potrebuje le kakšno tekmo predaha, je manj spodbudna novica o stanju stebra slovenske obrambe. Jaka Bijol po operaciji stopala še ni povsem okreval, zaradi česar se zamika časovnica njegove vrnitve. Pri Udineseju po novem računajo, da se bo vrnil konec marca, kar verjetno pomeni, da bo 25-letni Korošec izpustil marčevski prijateljski tekmi z Malto in Portugalsko.