Nogometaši Barcelone so bili na treningu na stadionu Emirates sproščeni. Vse jim gre po načrtih. V španskem prvenstvu imajo že osem točk naskoka pred madridskim Atleticom in še točko več pred Realom. Uvrstili so se tudi v finale španskega kraljevega pokala s Sevillo, ki bo 22. maja na stadionu Vicente Calderon v Madridu. Prejšnji teden je zaradi organizacije koncerta Brucea Springsteena odpadla možnost, da bi finale španskega pokala gostil stadion Santiago Bernabeu. Foto: Reuters
Nogometaši Barcelone so bili na treningu na stadionu Emirates sproščeni. Vse jim gre po načrtih. V španskem prvenstvu imajo že osem točk naskoka pred madridskim Atleticom in še točko več pred Realom. Uvrstili so se tudi v finale španskega kraljevega pokala s Sevillo, ki bo 22. maja na stadionu Vicente Calderon v Madridu. Prejšnji teden je zaradi organizacije koncerta Brucea Springsteena odpadla možnost, da bi finale španskega pokala gostil stadion Santiago Bernabeu. Foto: Reuters
Mathieu Flamini in Mesut Özil
Mesut Özil pričakuje podobno tekmo kot oktobra proti Bayernu. Bavarci so pritiskali, Arsenal pa je slavil z 2:0. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola je pred prvo tekmo zaskrbljen, saj je ostal brez osrednjih branilcev. Foto: EPA
Gianluigi Buffon
Gianluigi Buffon je prepričan, da so možnosti precej večje, kot leta 2013. "Zdaj smo precej bolj dozoreli in tudi odlično poznamo igro Bayerna," je pojasnil legendarni čuvaj mreže. Foto: EPA
Massimilano Allegri
Veliki taktik Massimilano Allegri bi bil zelo zadovoljen z izidom 0:0. Foto: EPA

Katalonci in Bavarci so na najboljši poti, da znova osvojijo državni naslov. Juventus je po izjemni seriji 15 zmag v zelo dobrem položaju v Serie A, Arsenal pa za vodilnim Leicestrom v Premier ligi zaostaja le dve točki.

Guardiola: Ne smemo dovoliti prostih strelov in kotov
Pep Guardiola, ki poleti zapušča München, ima velike težave s poškodbami v obrambni vrsti. Jerome Boateng in Holger Badstuber v letošnji sezoni ne bosta več igrala, tudi Javi Martínez še ni pripravljen. V Torinu bosta začela Joshua Kimmich in David Alaba, ki nista osrednja branilca, tudi visoka nista in v boju z robustnimi napadalci stare dame ju čaka ogromno dela.

"Seveda imamo velike težave s poškodbami, a kaj lahko zdaj naredimo? Tasci je prišel k nam šele pred kratkim, Benatia pa po poškodobi še ni dovolj treniral. Pričakujem, da bo Juventus močno pritisnil že na naši polovici in skušal izsiliti naše napake. Trenutno nimamo nobenega osrednjega branilca. Juventus je ena najboljših ekip v Evropi pri standardnih položajih, zato ne smemo dovoliti kotov in prostih strelov blizu vrat. Bonucci, Barzagli, Khedira, Pogba so odlični v igri z glavo, Joshua Kimmich pa ima le 1,76 metra in po navadi igra na sredini igrišča," je pojasnil Guardiola, ki z Bayernom še ni igral v finalu Lige prvakov. Lani in predlani je izpadel v polfinalu.

Juventus izjemen v obrambi
"Izločilni boji v Ligi prvakov so vedno nekaj posebnega, nikoli ni lahke tekme. Juventus je slabo začel sezono, a so se hitro pobrali in zdaj njihov sistem igre deluje. V obrambi so odlični, na zadnjih tekmah so prejeli zelo malo zadetkov, mi pa na prvi tekmi želimo zadeti," je še dodal španski strateg, ki se julija seli k Manchester Cityju.

Guardiola noče govoriti o odhodu v Premier ligo, zadovoljen pa je z dosežki na Bavarskem: "V Münchnu sem doživel številne velike zmage in nepozabne trenutke. Vsekakor je Liga prvakov velik cilj, a od tega ni vse odvisno in celotnega dela ni mogoče ocenjevati le po teh tekmah."

Allegri: Doma je 0:0 odličen izid
Bavarci so pred tremi leti na poti do petega evropskega naslova izločili Juventus v četrtfinalu. Dvakrat so bili boljši z 2:0, nato pa so v zadnji sezoni Juppa Heynckesa na Wembleyju dvignili "pokal z velikimi ušesi". Na finalni tekmi je mrežo dortmundske Borussie načel Mario Mandžukić. Hrvat je okreval po poškodbi in bo v kadru za torkovo tekmo. Motiva proti nekdanjim soigralcem mu ne bo manjkalo.

"Lani sem prejel milijon kritik, ko sem izjavil, da je izid 0:0 na domačem stadionu zelo ugoden. Gol v gosteh v Evropi šteje dvojno, zato je ključno, da ne prejmemo zadetka in izid 0:0 v torek bi bil odličen. Vseeno pričakujem precej zadetkov na tej tekmi, 0:0 ni zelo verjeten razplet srečanja," je razmišljal Massimilano Allegri, ki ne bo mogel računati na Giorgia Chiellinija, Alexa Sandra in Martina Caceresa.

"Zelo dobro poznamo igro Bayerna. Vedno igrajo svoj sistem in tudi na tej tekmi bodo igrali tako. Ključna bo naša igra v obrambi. Ko bomo imeli žogo, je ne smemo prehitro izgubiti. Žal je ta tekma že v osmini finala, to je bolj polfinale," je poudaril Allegri.

Wenger hvalil Katalonce
Stara znanca v Ligi prvakov sta tudi Arsenal in Barcelona. Katalonci so trn v peti topničarjev. V finalu Lige prvakov maja 2006 v Parizu so slavili z 2:1, v izločilnih bojih pa so Londončane ugnali tudi v letih 2010 in 2011.

Arsene Wenger ima kar nekaj težav, saj so poškodovani Mikel Arteta, Santi Cazorla, Gabriel, Jack Wilshere in Tomaš Rosicky. "Nobena ekipa ni popolna, vendar Barcelona ni daleč od popolnosti. Ne bomo imeli veliko posesti in tudi priložnosti verjetno ne bo veliko, zato jih moramo unovčiti. Imajo sijajne napadalce, ki lahko dosežejo zadetek v vsakem trenutku. Zelo dobro poznam Luisa Enriqueja, ki je dosegel zadetek proti nam v Ligi prvakov. Ko je prevzel Barcelono, je imel veliko kritikov, v lanski sezoni pa je osvojil trojno krono," je dejal Wenger, ki že dve desetletji sedi na klopi Arsenala.

Enrique: Rečem "abrakadabra" in čarovnija se zgodi
Arda Turan nima pravice nastopa, vsi ostali igralci pa so pripravljeni in Luis Enrique ima sladke skrbi pred prvo tekmo na stadionu Emirates.

"Če želite gledati tehnično dovršen nogomet, je to eden izmed najbolj atraktivnih parov. Upam, da bomo lahko zadržali žogo na njihovi polovici, Arsenal je v hitrih prehodih v napad izjemen. Nič ne pomeni, da smo papirnati favoriti. Fantastično bi bilo, če bi zadeli na prvi tekmi. Na domačem igrišču smo zelo samozavestni. Res sem lahko srečen, da sem trener te ekipe. Rečem "abrakadabra" in čarovnija se zgodi," se je malce pošalil Luis Enrique.

Osmina finala, prve tekme, torek ob 20.45:
ARSENAL - BARCELONA

Verjetni postavi:
Arsenal: Čech, Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Coquelin, Oxlade-Chamberlain, Ramsey, Özil, Sanchez, Giroud.

Barcelona: ter Stegen, Vidal, Pique, Mascherano, Jordi Alba, Rakitić, Busquets, Iniesta, Messi, Suarez, Neymar.

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)




JUVENTUS - BAYERN

Verjetni postavi:
Juventus: Buffon, Lichtsteiner, Barzagli, Bonucci, Evra, Khedira, Marchisio, Cuadrado, Pogba, Morata, Dybala.

Bayern: Neuer, Lahm, Kimmich, Alaba, Juan Bernat, Xabi Alonso, Thiago, Robben, Douglas Costa, Müller, Lewandowski.

Sodnik: Martin Atkinson (Anglija)


Povratni tekmi bosta 16. marca.





Sreda ob 20.45:
PSV EINDHOVEN - ATLETICO MADRID

DINAMO KIJEV - MANCHESTER CITY

Povratni tekmi bosta 15. marca.



Odigrano prejšnji teden:
PARIS SG -
CHELSEA 2:1 (1:1)
Ibrahimović 39., Cavani 78.; Mikel 45.

BENFICA - ZENIT 1:0 (0:0)
Jonas 91.
RK: Criscito 90./Zenit

Povratni tekmi bosta 9. marca.


GENT - WOLFSBURG 2:3 (0:1)
Kums 80., Coulibaly 89.; Draxler 43., 54., Kruse 60.

ROMA - REAL MADRID 0:2 (0:0)
Ronaldo 57., Jese 86.

Povratni tekmi bosta 8. marca.