Molitve so bile uslišane. Foto: Reuters
Molitve so bile uslišane. Foto: Reuters
Marcos Tavares je bil zamenjan v sodnikovem podaljšku, potem pa je takole pričakal konec tekme. Foto: Twitter
Mitja Viler, Jasmin Handanović in Aleš Mertelj
Maribor je v nogometnem raju. Foto: Reuters
Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu

ekipe, celega Maribora so bile, da enkrat zaigramo v Ligi prvakov. V to sem verjel do konca," je bil ob uvrstitvi Maribora v Ligo prvakov vzhičen strelec zgodovinskega zadetka Marcos Tavares, ki je zadnje trenutke tekme spremljal kleče ob molitvi na mariborski klopi, potem pa je stekel v objem soigralcev.

Ta trenutek, ta 75. minuta, ko je kapetan streljal "iz prve" in je žoga zletela pod prečko vratarja Craiga Gordona, bo 30-letnega Brazilca spremljal vse življenje, saj je napisal slovensko nogometno zgodovino in drugo uvrstitev v najelitnejše klubsko tekmovanje na svetu.

"Vem, da bo zdaj težko, saj bo vsaka tekma zelo zahtevna, tako da bo treba biti ves čas izvrstno pripravljen. A življenje se mi je spremenilo, ko sem prispel v Maribor, moje srce je v Mariboru. In vsi igralci in klub si zaslužijo to igranje v Ligi prvakov," je dejal Tavares, ki je v mesto ob Dravi prišel leta 2008 in postal najboljši strelec v zgodovini Maribora.

Ante Šimundža je pred 15 leti dosegel prvi zadetek Maribora v Ligi prvakov, tokrat pa je ekipo s trenerske klopi popeljal v nogometni raj. "To je velik uspeh za vse nas - za klub, za navijače, za mesto Maribor, za celotno Slovenijo. Trdo smo delali za ta korak, nocojšnja zmaga pomeni uresničitev želja in je nagrada za ves trud vseh v klubu. In najlepše darilo za naše navijače, ki nam vedno stojijo ob strani. Velike čestitke ekipi za veliko predstavo! Pričakovali smo takšen Celtic. Vedeli smo, da bodo začeli previdneje in poskušali skozi tekmo dvigniti ritem. Celtic Park je zahtevno gostovanje za vsako ekipo, navijači ustvarjajo pritisk, zato sem verjel, da bodo morali po zmago. Temeljito smo se pripravili na tekmo. Celticu ne ustreza ekipa, ki goji kombinatorno igro. Vršič, Tavares, Ibraimi so oddelali svoje v obrambi in bili nevarni v napadalnih akcijah. Namen smo dosegli, ohranjali smo posest žoge in tako prišli do cilja," je povedal Šimundža.

Veliko delo sta na sredini igrišča opravila Aleš Mertelj in Željko Filipović. Drugi je bil, razumljivo, po dvoboju na Škotskem zelo zadovoljen. "Zelo smo veseli tega rezultata. Trudili smo se in pokazali dobro predstavo. Igrati pred tolikšnim številom gledalcev je nekaj posebnega, ampak delovali smo tako, kot da igramo vsak dan na takšnih stadionih. To je nova generacija, ki dosega nove mejnike," je povedal Filipović in se ozrl na samo tekmo.

"Ne vem, kako je bilo videti s tribune, ampak v prvem polčasu smo na igrišču prevladovali. Ne vem, ali so oni imeli kako priložnost. Dobro smo igrali, nismo zadeli iz kake zrele priložnosti, ampak iz 'odbijanca'. Dobro se je izšlo, in to je najpomembneje. Dosegamo dobre rezultate, zagotovili smo, da bodo v Ljudskem vrtu vrhunske ekipe, kar je fantastično. Naj se to kar nadaljuje. Z Alešem Mertljem sva dobro delovala na sredini igrišča, pohvaliti ga mora tako za igro v obrambi kot v napadu. Kot celota smo bili dobri, in ko Maribor dobro deluje, se mu ni treba bati niti Celtica," je dodal Filipović.

Žreb bo skupin v četrtek ob 17.45 v Monaku. Več o tem pa kmalu na našem portalu.

Uspeh nogometašev odmeva po celem mestu