Zlatko Zahovič je pohvalil Koper in Gorico, Olimpije pa trenutno ne vidi v vrhu slovenskega nogometa. Foto: Aleš Fevžer
Zlatko Zahovič je pohvalil Koper in Gorico, Olimpije pa trenutno ne vidi v vrhu slovenskega nogometa. Foto: Aleš Fevžer
Viole so se spomnile 140-letnice rojstva generala Rudolfa Maistra. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Ken Ograjenšek in Jan Muršak
Srečanje so si ogledali tudi nekateri slovenski hokejisti. Jan Muršak je že od malih nog navijač Maribora, poleg njega je bil junak prve tekme finala državnega prvenstva Ken Ograjenšek. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Milorad Kosanović
Milorad Kosanović je poudaril, da je največja težava Olimpije pomanjkanje napadalcev. Foto: Aleš Fevžer
Mejač in Šeliga po pokalni tekmi v Stožicah
Maribor prek Olimpije v finale pokala
Fajić spretno zaključil hitro akcijo za 1:1
Šuler z avtogolom Olimpijo popeljal v vodstvo

Kar malce nenavadno je bilo, da je derbi minil v tako mirnem ozračju. Na prvi tekmi, ki so jo vijoličasti dobili s 3:0, je bilo zelo pestro na tribunah. Sodnik Damir Skomina je večkrat prekinil tekmo, ki je bila na meji regularnosti. 15. marca so zeleno-beli pred praznimi tribunami slavili z 2:0, vroč tretji polčas pa smo videli zaradi rasističnih opazk po tekmi. Pokalna tekma (1:1) v Stožicah je v sredo minila brez metanja pirotehničnih sredstev na igrišče in tudi brez obrekovanja akterjev po srečanju.

Mariborčani unovčili evropske izkušnje
Pričakovano je bil Zahovič ob uspehu vijoličastih zelo dobro razpoložen. "Olimpija je odigrala maksimalno, z ogromno energije. Prikazala je vse, kar je lahko. Igrali so na vse ali nič. Pritiskali so na našo vezno vrsto. Mi smo odigrali na rezultat, imamo veliko izkušenj iz Evrope. Iskali smo gol in uspelo nam ga je zadeti. Odločili smo se za dolge žoge, en sporsljaj je dovolj na takih tekmah. Olimpijo čaka še dolga pot do Evrope. Njihova igra je videti lepa, rezultata pa seveda ni," je razlagal nekdanji slovenski reprezentant.
V Gorici se vidi delo trenerja
Finalna tekma slovenskega pokala bo 21. maja na Bonifiki v Kopru. Tekmec Mariborčanov bo Gorica, ki je izločila Rudar (1:0 in 2:1). "Fantom sem rekel, da ni kar tako samoumevno, da se prebiješ v finale pokala. Finale ni za vsakogar. Čaka nas Gorica, ki je fantastična ekipa. Prepričan sem, da se bodo Goričani v Evropi odlično odrezali. Vidi se delo trenerja, taktično so igralci odlično pripravljeni," je pojasnil 43-letni nekdanji nogometaš Partizana, Porta, Olympiacosa, Valencie in Benfice.
Ni res, da Ljubljančani ne marajo nogometa
Zahovič je vedno znal povedati kakšno kritiko na račun večnih tekmecev, pred dvema tednoma mu je športni direktor Olimpije Sašo Udovič vrnil žogico. Po uspehu Maribora je seveda Zlatko znova prevzel pobudo: "Zelo sem zadovoljen z vzdušjem, takega navijanja si želimo. Olimpija bo morala narediti en preskok višje. Če bi se borili za naslov prvaka, bi bilo v Stožicah vsako tekmo 7.000 ali 8.000 gledalcev. Ni res, da Ljubljančani ne marajo nogometa. Ko je bil Maribor leta 2009 po šestih letih prvič prvak, smo imeli izjemno visoko povprečje gledalcev na stadionu. Olimpiji se splača potruditi, da bi se znova borila za vrh. Trenutno preveč zaostaja, verjetno ne bo igrala v evropskih tekmovanjih. Z malce boljšim kadrovanjem bi lahko bila v Evropi. To ni dobro za Maribor, saj se Olimpija s temi tekmami iztroši. Mi smo pripravljeni na vse, nikakor ne spimo."
V Kranju vedno težave za Maribor
Vse sile bodo vijoličasti zdaj usmerili k prvenstvu, kjer se obeta napet boj za naslov prvaka. Maribor ima dve točki naskoka pred Koprom, tudi Rudar in Gorica sta blizu.
"V prvenstvu nas čaka hud boj do zadnjega kroga. Najprej je treba misli usmeriti k prvenstvu in k tekmi proti Triglavu, v Kranju smo imeli vedno težave. To bo zelo težka tekma. Prvenstvo je zelo težko, saj ekipe proti Mariboru igrajo zelo zavzeto. Nikjer ne piše, da bomo kar tako prvi. Mediji skušajo predstaviti slovensko ligo kot Maribor, nato pa dolgo časa nič, a to ni res. Igralci Maribora so zbrani iz vseh slovenskih klubov. Mi jih nato dvignemo še na višjo raven. Mi ne delamo kot zagrebški Dinamo, ki kupi dva ali tri igralce za milijon evrov in s tem naredi razliko," je poudaril Zahovič.
Zahovič pohvalil Vanolija in Apollonija
Koper in Gorica sta vse bolj nevarna tekmeca, trenerja Rofdolfo Vanoli in Luigi Apolloni sta vnesla italijanski pristop. "V slovenski prostor sta prišla dva trenerja iz Italije, ki dobro vesta, zakaj gre v nogometu. Ne umirata v lepoti, saj se lovorike osvaja s taktiko in koncentracijo. Italijani to dobro vedo," je sklenil Zahovič.
Šuler: Ob odmoru ni bilo nobene panike
Marko Šuler je bil osmoljenec ob koncu prvega polčasa, ko je dosegel avtogol. "Odločili smo se za malce bolj zaprt sistem, saj je to le pokal, kjer je treba igrati z glavo. V pokalnem tekmovanje se nikoli ne umira v lepoti. Če imaš pozitiven izid s prve tekme, pač ne greš v odprt boj. Zasluženo smo v finalu, čeprav nam ni šlo vse po načrtih na tej tekmi. Zadetek smo prejeli ob najbolj neugodnem trenutku, a ob odmoru v garderobi ni bilo nobene panike. Maribor ni ekipa, ki bi lahko vsakega tekmeca nadigral. "
"Pri avtogolu je bilo zelo težko reagirati. Več stvari ti gre po glavi, časa pa je zelo malo. Žoga me je zadela, v tistem trenutku se ni dalo nič narediti. Vedeli smo, da moramo zadeti, in to nam je v drugem polčasu tudi uspelo," je pojasnil 31-letni branilec.
Trifković: Olimpija na pravi poti, a potrebuje čas
Igralci Olimpije so bili razočarani, saj so z izpadom iz pokala ostali brez nastopa v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni. V prvenstvu so šele na sedmem mestu, daleč od mest, ki vodijo v Evropo.
"Škoda je zadetka, ki smo ga prejeli. Trudili smo se, da jim ne pustimo prostora, da bi razvili svoje napade, nato pa so iz ene prave priložnosti na žalost zadeli. Danes nismo igrali slabo, tudi v drugi polčas smo krenili agresivno. Po prejetem zadetku smo vedeli, da bomo morali doseči dva, če želimo napredovati. Dati dva gola Mariboru je težko, nismo več našli poti do njihove mreže. Ni bilo prave ideje in zanosa, čeprav smo se trudili in si želeli napredovanja v finale. Na zadnjih treh tekmah proti Mariboru smo dobro igrali, a vidi se njihova uigranost in izkušenost," je dejal Damjan Trifković.
"Po vseh spremembah potrebujemo čas. Mislim, da smo zdaj na pravi poti. Imamo veliko mladih igralcev in nekaj izkušenih ter poskušamo dvigniti Olimpijo na pravo raven. Če bo jedro ekipe dalj časa igralo skupaj, nam bo uspelo. Izpostavil bi Kapuna, ki je danes odigral odlično tekmo. Pozna se nam odsotnost Šporarja, ne smemo pa se izgovarjati, da nam zaradi tega ni uspelo," je še dodal Trifković, ki napoveduje napet finale: "Maribor bo favorit, a Gorica ima odlično ekipo. Če bi moral staviti, ne bi bil stoodstotno prepričan o uspehu Maribora."
Kosanović: S šestimi, sedmimi 20-letniki igrati proti Mariboru je grozno
Trener Olimpije Milorad Kosanović je menil, da je njegova ekipa pokalni polfinale izgubila že v prvem polčasu prve tekme: "V Mariboru nismo bili na pravi ravni oziroma na takšni ravni, kot je to moštvo lahko."
Ob vprašanju, zakaj Olimpija po izenačenju gostov z izjemo ene priložnosti ni več ogrozila tekmečevih vrat, je srbski trener odgovoril, da ne more mimo nekaterih omejitev, ki jih ima ljubljanska zasedba: "Tisti, ki so igrali, to je Olimpija. Od tistih, ki so obsedeli na klopi, je mogoče še eden, ki bi lahko kaj spremenil v igri. Nimamo široke izbire kakovosti za takšne tekme. To je v tem trenutku osnovna težava Olimpije. Vedno, ko prejmemo zadetek, smo v nadaljevanju tekme druga ekipa. Fantje še vedno nimajo samozavesti, ustavijo se, ko se zavedo, kako težko bo doseči zadetek. Težava Olimpije je, da nima napadalcev. Nimamo Šporarja, Omladič je igral s 50 odstotkov moči, saj je napol poškodovan. Drugih igralcev, ki lahko odgovorijo na zahteve takšnih tekem, nimamo. Tega ne morem več spremeniti, zdaj je prepozno. Ekipa se sestavlja pozimi. Objektivno gledano, je to, kar je to pomlad naredila Olimpija, več, kot so njene zmožnosti. Šporar ni odigral nobene tekme proti Mariboru, Omladič dve. V napadu igra Rodić, ki pa ni prava "špica". Za želje, ki jih imate vi, je treba narediti neke druge stvari. Priti s Kapunom, Vukčevićem, Etemejem in Bajrićem ter igrati s šestimi, sedmimi 20-letniki proti Mariboru takšno tekmo je grozno. Poskušajte."

Mejač in Šeliga po pokalni tekmi v Stožicah
Maribor prek Olimpije v finale pokala
Fajić spretno zaključil hitro akcijo za 1:1
Šuler z avtogolom Olimpijo popeljal v vodstvo