Navijači Rangersov so si lahko vsaj nekoliko oddahnili. Foto: EPA Foto:
Navijači Rangersov so si lahko vsaj nekoliko oddahnili. Foto: EPA Foto:
Ally McCoist
Trener Ally McCoist je prava legenda kluba, saj je s 355 zadetki rekorder Rangersov. Foto: Reuters
Kyle Lafferty in Aleksander Rajčević
Avgusta je Rangerse iz Evropske lige izločil Maribor. Foto: Reuters

54-kratni škotski prvaki iz Glasgowa so od 14. februarja v postopku "administracije" oziroma prisilni poravnavi, saj imajo več kot 10 milijonov evrov neplačanih obveznosti in jim grozi, da bodo morali plačati tudi približno 60 milijonov evrov davkov.
Odšli samo trije igralci
Najbolj naj bi se odločitev v dobro kluba poznala v denarnicah kapetana Stevena Davisa ter škotskih reprezentantov Allana McGregorja, Stevena Naismitha in Stevena Whittakerja.

V znižanje plače sta privolila tudi trener Ally McCoist in njegov štab. Nekaj bodo privarčevali še z zaprtjem pisarne v Londonu, ki so jo odprli januarja. Delo v klubu bo izgubilo le nekaj ljudi. Od igralcev sta moštvo že na začetku tedna na lastno željo zapustila zgolj vezista Gregg Wylde in Mervan Celik, že prej pa je Matt McKay odšel v Južno Korejo.

Še vedno v tveganem finančnem položaju
"Pogovori so bili dolgotrajni in nikakor ne lahki za nikogar izmed vpletenih. Najpomembnejši cilj vseh nas je bil, da pridemo do tega, da pomagamo rešiti klub. Nekaj manjših stvari moramo konec tedna še urediti, toda ne verjamemo, da bi bile te ovire nepremostljive. Igralci si zaslužijo čestitke in brez dvoma je ta sporazum najboljši način, da ohranimo delovanje kluba," je povedal Paul Clark iz podjetja Duff & Phelps, ki bedi nad reševanjem kluba.

"Osebje plačuje zelo visok davek za višje cilje. Še posebej smo hvaležni Allyju McCoistu, ki je interese kluba, svojih igralcev in štaba postavljal pred vse drugo," je dodal Clark in hkrati vendarle tudi opozoril: "Moramo biti popolnoma jasni, da je klub še vedno v tveganem finančnem položaju. Če ne bomo dosegli znižanja stroškov, klub ne bo preživel do konca sezone."

Kdo bo novi lastnik?
Clark je še dejal, da bo znižanje stroškov omogočilo lažje iskanje novega lastnika Rangersov. "To je zdaj naš prvi cilj. Kar nekaj interesentov je, z njimi smo imeli pogovore. Rok za ponudbe smo postavili do prihodnjega petka, takrat bomo lažje presodili, v kakšnem položaju smo."

Konzorcij z imenom Blue Knights (Modri vitezi), ki ga vodi nekdanji direktor kluba Paul Murray in vključuje predstavnike navijačev, je v petek sporočil, da je tik pred dokončanjem priprave ponudbe za nakup kluba.

V evropskih pokalih jih ne bo
Poslovnež Murray, ki je upravo Rangersov zapustil kmalu po prevzemu Craiga Whyta lanskega maja, je prepričan, da so sposobni pripraviti atraktivno rešitev. Z njo želijo pripraviti jasen načrt, ki bo klubu prinesel finančno stabilnost in ga rešil pred stečajem.

Kljub temu scenarij, da bi Rangersi lahko naslednjo sezono igrali v evropskih pokalih, zaradi finančnih težav ni več mogoč. Na lestvici so po odvzemu 10 točk sicer trenutno na drugem mestu, za vodilnim Celticom zaostajajo 21 točk.