Bo Rene Krhin postal eden najmlajših slovenskih članskih reprezentantov v zgodovini? Foto: EPA
Bo Rene Krhin postal eden najmlajših slovenskih članskih reprezentantov v zgodovini? Foto: EPA
Wembley
V soboto bo slovenska nogometna izbrana vrsta prvič gostovala na slovitem Wembleyju. Od slovenskih igralcev je na njem igral le kapetan Robert Koren. Foto: EPA
MIlenko Ačimovič
Kapetan Austrie je na petih zaporednih tekmah dosegel gol, ta izjemen niz je Ačimovič prekinil na mestnem derbiju z Rapidom. Foto: Marko Kovič
Zoran Zeljkovič
Zoran Zeljkovič skupaj z Dejanom Grabičem in Lukom Žinkom igra za APOP Kinyras Peyias FC, ki je lani presenetljivo osvojil ciprski pokal. Foto: RTV SLO
Nogometaši se veselijo gostovanja na Wembleyju

Pred prvo od treh odločilnih tekem za uvrstitev na SP 2010 slovenski reprezentanti v tujini niso blesteli, od 21 izbrancev se je zmage veselila le peterica.

Največje presenečenje za usodni kvalifikacijski obračun s Poljsko v Mariboru, ki mu sledita enako pomembni gostovanji na Slovaškem in v San Marinu, je Matjaž Kek pripravil z vpoklicem Reneja Krhina. 20-letni član Interja je s tribun San Sira videl prepričljivo zmago italijanskih prvakov nad mestnim tekmecem Milanom. Krhin kljub poškodbi Cambiassa in slabši pripravljenosti Muntarija še naprej čaka na članski debi med "nero-azzurri".

Krhin preskočil mladinsko reprezentanco
Nadarjeni vezist iz Jakobskega Dola je dal poleti prednost klubu pred EP-jem do 19 let, za kar je bil kot kapetan (!) skupaj s klubskim tovarišem Vidom Belcem kaznovan le z opominom NZS-ja. Kljub temu pa je doživel redko čast, saj je postal del članske reprezentance, še preden je zaigral za selekcijo do 21 let.
Buren Dadov teden
Povratnik v reprezentanco Dalibor Stevanovič ima za seboj viharen teden. Zaradi neprimernega vedenja ob zamenjavi v prejšnjem krogu in spora s trenerjem je bil že na izhodnih vratih Vitessa, a je odkrit pogovor umiril strasti. Stevanovič je tokrat igrišče proti Rodi zapustil v 71. minuti pri izidu 3:2 za nasprotnike, a po preobratu so gostje iz Arnhema slavili s 4:3. Tri točke je osvojil tudi Andraž Kirm z Wislo iz Krakova. Nekdanji Domžalčan ostaja eden najboljših posameznikov poljskih prvakov.
V igri tudi "Španec" in "Ciprčan"
Državnemu prvenstvu sta se pretekli konec tedna pridružila še zadnja dva izbranca Matjaža Keka za tekmi z Anglijo in Poljsko: Branko Ilič in Tonči Žlogar. Njuna kluba Betis in Omonia sta osvojila tri točke, a pri tem je bil slovenski delež zanemarljiv. Ilič tudi v drugi španski ligi ostaja rezervist v Sevilli, Žlogar pa je pri zmagi odigral zadnjih sedem minut nad Paphosom.
Po Ligi prvakov poraz s slovensko kolonijo
Ravno na Cipru je padel tudi edini slovenski gol tega konca tedna. Na obračunu med APOP-om in APOEL-om je zadel Zoran Zeljkovič. Nekdanji član Domžal in Interblocka je v 65. minuti izkoristil najstrožjo kazen in izenačil na 3:3, nato pa je klub z zahoda Cipra zadel še enkrat in presenetljivo premagal APOEL, ki se je med tednom prvič uvrstil v Ligo prvakov. Vso tekmo je odigral tudi Dejan Grabič, medtem ko sveži prišlek Luka Žinko še ni igral.
Dunajski derbi brez zmagovalca
Veselje in proslavljanje v klubu Ačimovičeve Austrie z Dunaja se po uvrstitvi v Evropsko ligo še nista povsem polegla, že je bila na sporedu nova, pomembna tekma, in sicer dunajski derbi. 290. mestni derbi z mestnim tekmecem Rapidom zelo spominja - tako na stadionu kot okoli njega - na zdaj spet aktualna srečanja Olimpije in Maribora.
Pred 13.400 gledalci na razprodanem Horr-Stadionu na Dunaju so prvi povedli gostitelji - Jun (46.), izenačil pa je Maierhofer (60.). Ačimovič, ki je igral vseh 90 minut, je z nekaj odličnimi predložki v kazenski prostor pripravil vrsto lepih priložnosti za gostitelje. V 10. minuti si je kapetan domače Avstrije prislužil tudi rumeni karton zaradi "preglasnih besed", namenjenih delilcu pravice.
Šesterica v Evropi
V skupinskem delu Lige prvakov bo sodeloval le član Interja Rene Krhin (Vid Belec je trenutno četrti vratar in bo najverjetneje uvrščen le na seznam B), medtem ko se bodo v Evropski ligi poleg Milenka Ačimoviča potili še Nejc Pečnik (Nacional Madeira) in Dare Vršič ter Dejan Rusič, ki sta člana romunske Timisoare. S podpisom pogodbe z graškim Sturmom bo v evropskem tekmovanju sodeloval tudi Klemen Lavrič.

Handanovič ubranil 11-m Cassanu (video od 3:55 dalje)


Preboj Ačimoviča in dunajske Austrie v Evropsko ligo


Ime PriimekKlub (država)TekmeIgralni časOpombe
Vratarji:
Samir HandanovičUdinese (ITA)Samdoria - Udinese 3:1vso tekmo
Aleksander ŠeligaSparta Rotterdam (NIZ)Utrecht - Sparta 2:0vso tekmo
Branilci:
Mišo BrečkoKöln (NEM)HSV - Köln 3:1vso tekmo

Boštjan Cesar

Grenoble (FRA)St. Etienne - Grenoble 1:0/na klopi
Elvedin DžiničMariborSparta P. - Maribor (EL) 1:0;
CM Celje - Maribor 2:1
/;
vso tekmo
na klopi
Branko IličBetis (ŠPA)Betis - Cordoba 3:0/na klopi
Bojan JokičSochaux (FRA)Sochaux - Monaco 1:0/izven kadra
Matej MavričKoblenz (NEM)Koblenz - Cottbus 0:2 vso tekmo
Marko ŠulerGent (BEL)Kortrijk - Gent 1:0vso tekmo
Vezisti:

Valter Birsa

Auxerre (FRA)Boulogne - Auxerre 0:0do 46. minute
Andraž KirmWisla Krakow (POL)Wisla - Jagiellonia B. 2:1vso tekmo
Andrej KomacMaccabi Tel Aviv (IZR)Hapoel Petah Tikva - Maccabi 0:2od 69. minute
Robert Koren (c)West Bromwich (ANG)WBA - Rotherham 4:3 (pokal);
Sheffield Utd - WBA 2:2
/;
vso tekmo
/;
v 61. minuti
Rene KrhinInter (ITA)
Milan - Inter 0:4/izven kadra
Aleksander RadosavljevičTom Tomsk (RUS)Tomsk - FC Moskva 0:0vso tekmo
Dalibor StevanovičVitesse (NIZ)Roda K. - Vitesse 3:4do 71. minute
Tonči ŽlogarOmonia (CIP)Omonia - AEP Paphos 3:2od 83. minute
Napadalci:
Zlatko Dedič Bochum (NEM)Bayer L. - Bochum 2:1od 76. minute
Zlatan LjubijankičGent (BEL)Kortrijk - Gent 1:0vso tekmo
Milivoje NovakovičKöln (NEM)
HSV - Köln 3:1do 87. minute
Nejc PečnikNacional (POR)
Nacional - Olhanense 1:1do 71. minute
Nekdanji reprezentanti z najmanj 25 nastopi:
Milenko AčimovičAustria Dunaj (AVT)Austria - Metalurg D. 3:2 (EL);
Austria - Rapid 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
v 70. za 2:2 z 11-m; v 10. minuti
Nastja Čeh
Rijeka (HRV)
Šibenik - Rijeka 1:0
/
izven kadra
Goran ŠukaloAugsburg (NEM)
Augsburg - Union Berlin 1:1
/
poškodovan (pol leta)
Klemen LavričSturm Graz (AUS)//podpisal 1. 9.
Nogometaši se veselijo gostovanja na Wembleyju