Zoran Zeljković in Ivica Guberac sta na novinarski konferenci po pokalnem finalu doživela hladno prho, pri čemer je prednjačil Luka Šušnjara, ki ju je zalil s škafom vode. Kako drugačni prizori kot ob takem času lani, ko je Koper prvoligaško sezono končal s petimi zaporednimi porazi in se v kvalifikacijah za obstanek komajda rešil pred izpadom. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković in Ivica Guberac sta na novinarski konferenci po pokalnem finalu doživela hladno prho, pri čemer je prednjačil Luka Šušnjara, ki ju je zalil s škafom vode. Kako drugačni prizori kot ob takem času lani, ko je Koper prvoligaško sezono končal s petimi zaporednimi porazi in se v kvalifikacijah za obstanek komajda rešil pred izpadom. Foto: www.alesfevzer.com

"Vsa leta, odkar igram v Kopru, je bilo v slačilnici vedno dobro vzdušje, letos pa je ekipni duh še na višji ravni. Nimamo zvezdnikov, vsi dihamo kot eno. Mislim, da je to ključ do uspeha. Zavedam pa se, da je pozitivno vzdušje tudi posledica dobrih izidov. Fantje so res skromni, marljivi in pridni ter lačni uspehov," je poudaril na novinarski konferenci po zmagi nad Šiškarji s 3:1.

Koprčani so na drugem največjem slovenskem stadionu že tretjič osvojili pokalno lovoriko. Tako je bilo tudi leta 2006 in 2007, medtem ko so se leta 2015 tega uspeha veselili na domači zelenici.

Sorodna novica Kotnik in Colley prinesla Kopru četrti pokalni naslov

Odločila individualna kakovost

Vedno umirjeni Zoran Zeljković je kot igralec pokal leta 2008 in 2009 dvignil v dresu Interblocka, tokrat pa prvič kot trener. "Tekma je bila trda, takšna, kot smo pričakovali. Bravo je bil organiziran in je čakal na protinapade. Dobro smo se pripravili, tudi taktično, tekmecem nismo dovolili veliko. Morali smo imeti nadzor in biti pazljivi, da smo ostajali v formaciji. Imeli smo nekaj več priložnosti in na koncu zaradi individualne kakovosti tudi zmagali," je povzel potek srečanja.

Guberac je dodal: "Čakali smo na prvo pravo priložnost in jo izkoristili. Potem se je tekma odprla in smo dosegli še dva zadetka. Zasluženo smo zmagali. V imenu celotne ekipe se zahvaljujem navijačem. Lepo jih je bilo videti in slišati v takšnem številu."

Pri treh zadetkih sta bila odločilna dejavnika fizična moč Lamina Colleyja in lucidnost Andreja Kotnika. Slednji je na igrišče prišel v 60. minuti, deset minut pozneje podal Colleyju za prvi gol in se pet minut zatem še sam vpisal med strelce.

"Fantom sem že pred tekmo rekel, da imamo daljšo klop. Zavedali smo se, da imamo več individualne kakovosti," je poudaril Zeljković, ki si je po tekmi s svojimi varovanci privoščil tudi požirek piva ali dva, že danes pa jih bo znova zbral na treningu. "Moramo se zavedati, da v življenju nimaš velikokrat priložnosti osvojiti dvojne krone. Res moramo narediti vse za to."

Guberac (drugi z leve) je bil član Kopra že pred 15 leti, ko je v finalu z zadetkom Aleksandra Rajčevića z 1:0 premagal Maribor, a tedaj ni dobil priložnosti za igro. Foto: www.alesfevzer.com
Guberac (drugi z leve) je bil član Kopra že pred 15 leti, ko je v finalu z zadetkom Aleksandra Rajčevića z 1:0 premagal Maribor, a tedaj ni dobil priložnosti za igro. Foto: www.alesfevzer.com

Guberac si želi prost vstop

V ponedeljek ob 17.30 bo Bonifika v predzadnjem krogu Prve lige Telemach najbrž lepo napolnjena, še posebej, če bo vstop na tekmo prost, kakor si ob svojem slovesu od koprskih navijačev želi Guberac. Tekmec bodo Radomlje, ki so neporažene na zadnjih petih srečanjih. Zadnje tri dvoboje proti Muri (3:2), Taboru (1:2) in Celju (2:1) so dobile.

"Pretekli konec tedna sem si v živo ogledal tekmo Radomelj. Igrajo zelo dober nogomet. Verjetno bodo tudi proti nam igrali odprto, bomo videli. Moramo se čim bolje regenerirati in zelo dobro pripraviti za to srečanje," opozarja Zeljković.

"Čaka nas zelo težka tekma, že s psihološkega vidika. Morali bomo dati več kot svoj maksimum. Gotovo bo zmaga v pokalu na nas delovala pozitivno, a tudi danes fantje ne bodo poleteli, ampak v ponedeljek vsi znova umrli na igrišču, saj si želijo na vsaki tekmi zmagati. Res so postali tekmovalni," dodaja Guberac.

Koper je neporažen že 12 tekem, nazadnje je izgubil 3. marca doma proti Mariboru (1:2), ko so mu vijoličasti ušli na šest točk prednosti. Zdaj so kanarčki dve točki pred Štajerci, ki bodo v soboto v Ljudskem vrtu gostili zadnjeuvrščeni Aluminij. "Maribor na tisti tekmi ni bil boljši od nas. Fantom sem tedaj rekel, da se nam bo gotovo odprlo, če bomo tako nadaljevali. Da moramo biti vztrajni. Od takrat nismo izgubili," je dejal Zeljković.

Zoran Zeljković na rokah svojih igralcev. Foto: www.alesfevzer.com
Zoran Zeljković na rokah svojih igralcev. Foto: www.alesfevzer.com

Veseli ga, da znajo igrati na različne načine

Koprski trener je že v prvem delu sezone spoznal, česa so sposobni njegovi fantje. "To mi je dokončno postalo jasno po prvih sedmih, osmih tekmah. Malo smo imeli tudi sreče, saj nismo igrali v Evropi, medtem ko se je pri naših tekmecih poznalo nekaj utrujenosti zaradi evropskih nastopov. Videl pa sem, da smo konkurenčni. Pozimi smo nekatere stvari še nadgradili."

Sedež na klopi Kopra si je "kupil" s tem, ko je v kvalifikacijah s Krko skoraj poslal rumeno-modre v drugo ligo. "Že ob spremljanju Kopra v lanski sezoni sem vedel, da je ta ekipa sposobna več. Opazil sem določene pomanjkljivosti, tisto smo poskušali popraviti in pripeljali hitrejše igralce. Zdaj igramo bolj dinamično kot v lanski sezoni. Veseli pa me, da znamo igrati na različne načine, saj lahko samo tako kaj narediš v Evropi."

Zmaga Kopra v finalu pokala pomeni, da bo poleti v kvalifikacijah za Konferenčno ligo igralo ne samo tretjeuvrščeno moštvo iz Prve lige, ampak tudi četrtouvrščeno. Zato so se lovorike Primorcev razveselili tudi pri Olimpiji in Muri, saj ne bosta na trnih vse do zadnjega kroga, kdo se bo uvrstil v Evropo. Na Zeljkovićevem telefonu je bilo tako sinoči tudi veliko čestitk iz Murske Sobote in še posebej iz Ljubljane. Bo prihodnjo nedeljo v svojem rojstnem mestu dočakal nov vrhunec trenerske kariere?

Koper ima po pokalnem uspehu zgodovinsko priložnost za dvojno krono
Izjava trenerja Brava Dejana Grabića

"Čestitke Kopru za zasluženo osvojitev lovorike. Na svoje moštvo pa sem zelo ponosen, saj je to, kar smo danes prikazali, naš maksimum v tem trenutku. Naš načrt je pil vodo v prvem polčasu, ki je bil zelo izenačen. Mislim, da smo bili dovolj kompaktni, Kopru smo malo dovolili. Bili so nevarni na robu kazenskega prostora, a smo znali zdržati. Po enem izmed prehodov v napad smo imeli ključno priložnost za vodstvo z 1:0. Če bi zadeli, bi tekma verjetno šla v drugo smer oziroma bi lahko v drugem polčasu drugače postavili taktiko.

Tudi v drugem polčasu ne morem ničesar zameriti fantom. Zadetke smo prejeli v trenutkih, ko smo bili bolj gosti okrog žoge, presodila je individualna kakovost Koprčanov v igri eden proti dvema oziroma eden proti trem. Po Bajdetovem znižanju na 1:2 je Kramarič še enkrat streljal. Če bi imeli res srečo na svoji strani, bi mogoče izenačili, tako pa je Koper blokiral strel. Pod črto pa je bil Koper danes premočen in je zasluženo zmagal."

Koper v drugem polčasu do četrtega pokalnega naslova

Posnetek celotne novinarske konference po tekmi