Srečko Katanec je po uspešni igralski karieri presedlal med trenerje. Nazadnje je vodil makedonsko reprezentanco. Foto: EPA
Srečko Katanec je po uspešni igralski karieri presedlal med trenerje. Nazadnje je vodil makedonsko reprezentanco. Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič je brez dvoma najboljši slovenski nogometaš po osamosvojitvi. Foto: MMC RTV SLO
Brane Oblak
Brane Oblak je pred leti vodil slovensko nogometno reprezentanco. Foto: RTV SLO
Matjaž Kek
Matjaž Kek se veseli predvsem boja obeh trenerjev. Foto: Reuters
Zdenko Verdenik
Zdenko Verdenik opozarja predvsem na hiter prehod Manchestra v napad. Foto: RTV SLO
Andrej Stare
Andrej Stare je vedno brez dlake na jeziku. Foto: MMC RTV SLO

Na MMC-ju smo pred klubsko tekmo leta poklicali znane Slovence, ki so delali oziroma še delajo v nogometu, in jih povprašali, kako se bo po njihovem mnenju razpletla klubska tekma leta.

Srečko Katanec (v finalu Pokala državnih prvakov je leta 1992 s Sampdorio izgubil proti Barceloni):
V finalu bosta igrali dve ekipi, ki sta trenutno na najvišji ravni v Evropi. Pričakujem, da tekma ne bo preveč odprta, saj so vložki v finalu preveliki. Seveda pa lahko ena sama situacija (hiter zadetek, izključitev ...) spremeni marsikaj. Za tekmo bi bilo dobro, če bi hitro padel zadetek, saj bi bila potem tekma bolj odprta. V finalu ne bom navijal za nikogar, tekmo bom gledal izključno iz tehničnega in taktičnega vidika.

Zlatko Zahovič (v finalu Lige prvakov je leta 2001 z Valencio izgubil proti Bayernu):
Pričakujem vrhunsko predstavo, saj oba finalista gojita napadalni slog igre. V obeh ekipah so nogometaši, ki so sposobni največjih mojstrovin. Vložek je izjemno velik, odločale bodo nianse. Moje simpatije so na strani Manchester Uniteda in napovedujem njihovo zmago, saj menim, da imajo zmagovalno mentaliteto še nekoliko bolje izraženo.

Brane Oblak (leta 2003 razglašen za najboljšega slovenskega nogometaša zadnjih 50 let):
To bo velika tekma, na kateri bodo majhne razlike. Na igrišču bodo sami vrhunski igralci, kjer bo vsak sposoben odločiti tekmo. Bojim se, da bomo videli zaprto tekmo. Kdor bo tvegal več od nasprotnika, bo lahko veliko dobil, lahko pa tudi izgubil. Sam nisem na nobeni strani, v nogometu vedno navijam za tistega, ki je boljši, ki je sposoben prikazati boljši nogomet.

Matjaž Kek (selektor slovenske nogometne reprezentance):
V finalu bosta igrali ekipi, ki sta skozi celo sezono pokazali najboljšo formo in sta zasluženo v finalu. Upam, da bo tekma razburljiva in kvalitetna, morda celo tako, kot je bila tista med Milanom in Liverpoolom, ki se je končala po preobratu in enajstmetrovkah. V tem finalu se najbolj veselim trenerskega obračuna med Alexom Fergusonom in Pepom Guardiolo. Trenerja si ne bi mogla biti bolj različna (leta, izkušnje, taktika, log igre). Zanimiv bo tudi obračun med Lionelom Messijem in Cristianom Ronaldom. Prvi je zame trenutno najboljši igralec na svetu, drugi pa je sposoben z eno samo potezo kadar koli odločiti tekmo. Že od otroštva sem navijač Manchester Uniteda, tako bom v finalu navijal za njih.

Za koga boste pa Vi stiskali pesti? Sodelujte v naši anketi in oddajte komentar pod novico ter s svojimi napovedmi ali pričakovanji sooblikujte Moj splet.

Miran Pavlin (nekdanji kapetan slovenske nogometne reprezentance):
Mislim, da bo tekma zelo izenačena. Obe ekipi gojita tehnično dovršen nogomet. V finalu bodo razlike najbrž majhne. Mogoče bo odločila že ena sama priložnost. Bolj sem na strani Manchester Uniteda.

Zdenko Verdenik (predstojnik katedre za nogomet na Fakulteti za šport):
Upam, da bomo videli pravi dinamični nogometni spektakel. Glede na igralski kader in razmerje sil, dajem manjšo prednost Manchester Unitedu, saj ima kvaliteto v vseh segmentih igre. V tej tekmi morda lahko prevlada njihov bliskovit prehod igre iz obrambe v napad. Manchester je hkrati tudi agresiven v obrambi. Videli smo, kako je Chelseaju uspelo onemogočiti napad potentne Barcelone. Manchester je v obrambi podobno kvaliteten, hkrati pa je (v primerjavi s Chelseajem) bolj raznovrsten v napadu. Kdor koli bo zmagal, bo to dobro za nogomet. Romantični sladokusci bi morda raje videli zmago Barcelone. Sam sem morda malenkostno na strani Manchestra.

Andrej Stare (komentator na TV Slovenija):
Pričakujem izjemno izenačen finale. Lahko vidimo celo tako dramatičen zaključek, kot smo ga pred desetimi leti med Bayernom in Manchester Unitedom, ko so Angleži v sodnikovem podaljšku dosegli dva zadetka. To bo tudi obračun dveh najboljših igralcev na svetu - Cristianom Ronaldom in Lionelom Messijem. Tudi če ne navijam za nobeno ekipo, se moram postaviti na eno stran, sicer gledanje tekem ni tako zanimivo. Med obema finalistoma sem tako drobno na strani Barcelone, to pa predvsem zaradi Messija, ki mislim, da je eden najboljših nogometašev, kar sem jih kadar koli videl igrati.

Slavko Jerič