Svetovno prvenstvo v Katarju se bo začelo 21. novembra 2022. Foto: EPA
Svetovno prvenstvo v Katarju se bo začelo 21. novembra 2022. Foto: EPA

Žreb bo zaradi novega koronavirusa virtualen, torej brez navzočnosti predstavnikov nacionalnih zvez.

V evropskih kvalifikacijah bo 55 reprezentanc razdeljenih v pet skupin s po šestimi ekipami ter pet skupin s po petimi ekipami. V vsaki skupini bodo igrali po dve tekmi vsak z vsakim. Deset zmagovalcev skupin se bo neposredno uvrstilo na SP, deset drugouvrščenih pa bo igralo dodatne kvalifikacije.

Ob tem bosta v dodatnih kvalifikacijah igrali še najboljši zmagovalki skupin Lige narodov, ki si nista priigrali neposredne uvrstitve na SP oziroma v dodatne kvalifikacije.

Pred žrebom bodo ekipe razdelili v šest jakostnih bobnov, temelj za to razporeditev bo Fifina lestvica s 26. novembra 2020. Deset najboljših bo v prvem bobnu, drugih deset v drugem in tako vse do šestega bobna, v katerem bo pet ekip. Jasno je že, da bo teh pet razporejenih v skupine od F do J.

Do zdaj so reprezentance po svetu odigrale 146 od skupno 900 kvalifikacijskih tekem za SP 2022. Še 191 ekip je v lovu na eno od preostalih 31 mest na mundialu. Eno že ima zagotovljeno gostitelj Katar, ki bo tudi odprl prvenstvo v ponedeljek, 21. novembra 2022, ob 11.00 po srednjeevropskem času.