Foto:
Foto:

Maribor – Tudi drugo prijateljsko srečanje, med AA reprezentancama Slovenije in Brazilije, so v svojo korist odločili virtuozi iz dežele Sambe; polčas se je končal z minimalnim vodstvom gostov, ki so na koncu zasluženo slavili z rezultatom 1:3, srečanje smo na našem portalu spremljali v živo , v nadaljevanju pa poročilo in izjave direktorja reprezentanc ter selektorja Dobovičnika.
Pol ure pred tekmo so bila parkirišča okrog Ljudskega vrta in same dvorane »Lukna« zapolnjena, proti dvorani pa se je vila množica navijačev in ljubiteljev futsala.
Pred samim srečanjem, minuta molka ob smrti Janeza Drnovška, bivšega predsednika Slovenije in nato prvi pisk sodnikov, za začetek tekme.
Uvodne minute so pripadle gostom, ki so kaj kmalu zagospodarili na mariborskem parketu in od daleč poizkušali presenetiti našega vratarja Mohoriča. Kar nekaj nevarnih strelov je ubranil v prvih treh minutah, vendar v glavnem z razdalje, saj so naši fantje sklenili obrambni obroč in se koncentrirano branili. Dodaten aplavz si je Mohorič prislužil, ko je s »finto« izigral kar dva brazilska igralca, ter poslal žogo z nogo v polje. Do 9. minute popolna prevlada Brazilcev in zadetek je dobesedno visel v zraku. Slovenija je imela veliko težav pri prehodu iz obrambe v napad, saj so gosti vršili pritisk po celotni igralni površini. Kljub temu se je prva prava priložnost ponudila Drobniču v 9. minuti, ko je po podaji Radiškoviča privihral pred brazilska vrata, vendar z leve strani za malenkost zgrešil. Dve minuti pozneje je imel zelo zrelo priložnost R. Uršič, vendar je bil brazilski vratar na mestu, Mohorič pa je bil praktično pri vsakem napadu Brazilcev na težkih preizkušnjah, saj je pokalo iz vseh položajev. V 12. minuti je naš vratar klonil, premagal ga je Neto s kakšnih 11. metrov, Mohorič je bil delno pokrit, delno pa tudi presenečen in del krivde bi lahko pripisali tudi njemu. Do konca prvega polčasa je imel naš vratar polne roke dela ter dokazal, da je v izvrstni formi. Slovenci si v prvem delu niso več priigrali resnejše priložnosti za zadetek, na trenutke pa je v naši obrambi nastopila panika, vendar so se posluževali praktično vseh sredstev, da so zdržali pritisk Brazilcev.
V drugem polčasu je selektor Dobovičnik dal priložnost Tokiču, ki je zamenjal Mohoriča, že od prve minute pa se je videlo, da bo Slovenija zaigrala drugače. Spustili so se v odprt boj z renomiranimi nasprotniki, jih preganjali po celem igrišču in plod tega je bil zadetek za izenačenje. Da so tudi Brazilci samo ljudje – igralci, se je izkazalo v 22. minuti, ko so pod pritiskom naših fantov vračali žogo svojemu vratarju. Goranovič se ni ustrašil in ni popustil, ter je gostujočemu vratarju odvzel žogo in jo potisnil v mrežo za izenačenje 1:1. Dva tisoč glava množica je eksplodirala in navdušeno pozdravila sijajno nadaljevanje in seveda zadetek za Slovenijo. Spet so pobudo prevzeli Brazilci in bombardirali našega vratarja Tokiča, ki je zanesljivo zaustavljal strele z razdalje. Osredkar je izvedel lepo preigravanje na levi strani in branilci gostov so ga morali zaustaviti s prekrškom, katerega pa naši niso uspešno zaključili. V 28. minuti je bil Simeunovič pred našim kazenskim prostorom pod hudim pritiskom Brazilcev, ki so mu žogo odvzeli in Carlinho je premagal nemočnega Tokiča za vodstvo 1:2. Izgubljeno žogo našega kapetana lahko štejemo za napako, saj bi jo lahko izbil izven igrišča, toda Simeunovič ni kaliber igralca, ki bi kar tako izbijal žoge, večji del krivde pripada soigralcem, ki mu v danem trenutku niso nudili dovolj podpore.
V 30. minuti je Goranovič zaključil dolg napad Slovenije, vendar za malenkost mimo vrat, dve minuti za tem pa prava granata, katero je sprožil Lukaian s 15. metrov, vendar je žoga zadela samo prečko. Šest minut pred koncem so Slovenci poizkusili spremeniti ritem igre in iznenada pritiskali goste po celem igrišču. Toda tokrat so imeli tudi nekaj smole, saj je Marquinho po strelu iz kota povišal na 1:3. V 36. minuti beležimo še poizkus Goranoviča, katerega so Brazilci izbili v stranski avt in na koncu zaslužena zmaga Brazilcev 1:3.
Na kratko lahko ocenimo igro Slovenije kot zelo zrelo, naš selektor je ubral pravo taktiko, toda za uresničitev le te je veliko odvisno tudi od igre in kakovosti nasprotnika. Brazilija je vsekakor kvalitetnejša reprezentanca od Sovenije, toda tudi pri naših igralcih še obstajajo rezerve v igri, tako v fazi branjenja, kot v napadu.
Stane Kokalj , direktor reprezentanc Slovenije je po srečanju povedal:
Mislim, da sta ti dve srečanji proti Braziliji pokazali, da smo zelo dobro pripravljeni, s tem, da morajo igralci to pripravljenost prenesti na Malto in to že v prvem srečanju prosti Albaniji. Če bodo glave igralcev takšne, kakor so bile tukaj, potem se jaz osebno za uspeh ne bojim. Imamo kar nekaj težav s poškodbami, saj tudi danes zaradi poškodbe kolena ni nastopil Pertič, težave ima tudi Ibrišimovič, ki danes v drugem polčasu ni igral. V torek imamo zbor na NZS, nato v Celju še en trening in potem ponoči odpotujemo na Malto. V sredo imamo planiran en trening, naslednji dan pa prvo tekmo proti Albaniji. Vsi upamo na uspeh v teh kvalifikacijah, vendar je treba vedeti, da tudi naši nasprotniki razmišljajo enako. Postavljeni smo kot nosilci skupine, kar daje vedeti, da smo favoriti te skupine, vendar je potrebna previdnost, da se nam spet ne ponovi kakšna zadeva z imenom »Laško 2007«.
Svoje vtise po tekmi je strnil tudi selektor Andrej Dobovičnik:
Današnja tekma je bila bistveno drugačna od prve v Ljubljani, saj smo oboji imeli video posnetke, katere smo si ogledali in se temu ustrezno pripravili. Mislim, da so naši fantje zelo dobro onemogočali akcije nasprotnika iz prekinitev. Bilo je veliko strelov iz zunanjih pozicij, kar smo tudi pričakovali, vratarja pa sta svoje delo opravila zelo dobro. Glede prvega polčasa je bila tudi v Ljubljani scena podobna, saj je naša kombinatorika v napadu omejena glede na vrhunske sposobnosti brazilskih igralcev, kljub temu pa sem zadovoljen s prikazom svojih fantov. V določenih primerih sem zahteval zadržati žogo na nasprotnikovi polovici in nekajkrat nam je to tudi uspevalo, vendar je preveč odprta igra proti Brazilcem lahko zelo dvorezen nož in bi lahko pripeljala do hudega poraza. V drugem polčasu sem dal rahlo poškodovanega Ibrišimoviča na klop, saj nisem želel tvegati kakšne resnejše poškodbe, zelo solidno pa ga je nadomesti Radiškovič. Res je tekma z Brazilijo na vrsti mogoče na vsakih dvajset leet in si vsak želi igrati, toda nam so v tem trenutku bolj pomembne kvalifikacije na Malti. V zadnjem ciklusu priprav sem bil primoran izločiti nekatere poškodovane igralce, Šnofla, Vrhovca in Grželja, kot že rečeno sta rahlo poškodovana Ibrišimovič in Pertič, ostali so zdravi in maksimalno pripravljeni ter motivirani. Tako strokovno vodstvo, kot igralci in širša javnost pričakujemo, želimo in upamo na prvo mesto, saj smo kvalitetna reprezentanca in storili bomo vse, da globoko rano iz »Laškega« dokončno zacelimo.
Rajko Zemljič
www.videoslofutsal.com
Novico je napisal uporabnik purgas