Direktor futsal reprezentanc Slovenije Foto:
Direktor futsal reprezentanc Slovenije Foto:
Po zadnji tekmi v Rusiji_2007
Po zadnji tekmi v Rusiji_2007
Turnir v Braziliji_2007
Turnir v Braziliji_2007

1. Kako bi, kot, kot direktor vseh futsal reprezentanc, ocenili minulo leto 2007?
Zagotovo je bilo v letu 2007 veliko vzponov in padcev, razočaranj in veselja. Med največje razočaranje štejem neuspeh na kvalifikacijah (Laško) za uvrstitev na evropsko prvenstvo na Portugalskem. Po videnem v Laškem, bi bili z našo kvaliteto zagotovo povsem konkurenčni ostalim, vendar ne za sam vrh Evrope, prepričan pa sem, da nas ne bi nadigrala nobena ekipa. Žal so bile, po dveh zmagah v Laškem, naše glave že na Portugalskem, noge igralcev na odločilnem srečanju, kjer smo imeli v igri vse tri možne izide (z nekaj malenkostmi), pa tega niso znale pretvoriti v vozovnico za Porto. Upam, da je bila to dobra šola za naprej. Če ostanem še pri AA reprezentanci, ki je po kvalifikacijah odigrala le še dve srečanji proti Češki, je zagotovo velik dosežek povabilo v Brazilijo na FIFA grand prix turnir. Žal tja nismo odšli z ''najboljšo'' reprezentanco (razlogi za ne odhod me niso prepričali in me nikoli ne bodo), zato pa so dobili priložnost nekateri drugi, predvsem mlajši igralci, ki so jo v večini več kot odlično izkoristili. Vsekakor je to dokaz, da imamo še nekaj igralcev na katere bo selektor v bližnji prihodnosti lahko računal.
Kot zelo pozitivna odločitev, čeprav so nekateri zmajevali z glavami, se je pokazala odločitev o formiranju mlade, U 21 reprezentance. Resda je imela do letošnjega leta bolj malo akcij, zato pa v izteklem letu nekaj več. Med tem, ko so druge evropske države v tej kategoriji ''spale'', smo mi uspeli formirati jedro ekipe, kjer ni nihče starejši od 20 let in ima pravico nastopa v kvalifikacijah za prvo evropsko prvenstvo v tej kategoriji. Kvaliteto so fantje pokazali na najmočnejšem možnem zboru in sicer v Sankt Petersburgu, kjer so se enakopravno merili z vsemi reprezentancami, pa čeprav so v njih igrali tudi igralci s profesionalnimi pogodbami v žepu (Španci, Rusi, Italijani, verjeli ali ne tudi Ukrajinci). Želja po dokazovanju, borbenost in predvsem miselnost teh igralcev je zame garant, da lahko pridejo do večjih uspehov, prepričan sem namreč, da jim ne manjka volje po delu.
2. Planirane aktivnosti reprezentanc za leto 2008
Le teh bo v prvi polovici leta, oziroma tja do konca aprila zelo veliko, če nam uspe doseči pozitivne rezultate pa tudi v jesenskem delu. Že takoj v januarju sledijo pripravljalni zbori tako AA, kot tudi U 21, reprezentance. Ti zbori bodo osnova vseh nadaljnjih zborov, tja do kvalifikacij, ki jih imata obe reprezentanci. Igralce selektorja Dobovičnika čaka, že konec meseca februarja na Malti, kvalifikacijska skupina za svetovno prvenstvo. Nasprotniki Malta, Albanija in Grčija pa niso nepremagljivi. V dodatne kvalifikacije za uvrstitev na svetovno prvenstvo, meseca novembra v Braziliji, vodi le prvo mesto. V dodatnih kvalifikacijah bo veliko odvisno od žreba, kajti ''na voljo'' bo TOP šest najboljših evropskih reprezentanc (ne dvomim, da se iz svojih skupin ne bodo uvrstile naprej) po sistemu, tekma doma in v gosteh, kdor je boljši, bo videl Rio de Janeiro v Braziliji. Pred kvalifikacijami na Malti bo reprezentanca odigrala dve prijateljski srečanji proti Slovaški pri nas v Sloveniji. V mesecu aprilu čakajo kvalifikacije tudi U 21 (aprila, najverjetneje v Laškem) in sicer za prvo evropsko prvenstvo v tej kategoriji, ki bo v Rusiji. Naši nasprotniki bodo Belgija, Bolgarija ter Gruzija in le prvo mesto vodi na EP. V tej kategoriji je še veliko neznank, upam le, da bomo unovčili dosedanje delo z mladimi in ga nadgradili. Tudi mladi bodo do kvalifikacij odigrali dve prijateljski srečanji, vendar nasprotnik še ni znan.
Druga polovica leta je zagotovo odvisna od zgoraj omenjenega in se o tem lahko pogovarjamo šele poleti.
3. Napredek, nazadovanje ali stagnacija slovenskega futsala?
V primerjavi z nekaterimi ostrimi kritiki sem osebno prepričan, da slovenski futsal napreduje, resda počasi, a gre naprej. Zagotovo pa bo potrebno postoriti še ogromno stvari, da nas ne prehitijo ekipe, ki zelo veliko vlagajo v razvoj in imajo na voljo veliko več denarja kot ga imamo mi. Žal je nesmiselno govoriti o tem za kaj ga mi nimamo, a zavedati se moramo, da nam denarno pogačo reže NZS in da je ta pogača v večjem delu odvisna od rezultata članske A reprezentance velikega brata; pa če si to priznamo ali pa ne. Prej, ko bomo to spoznali (pa saj to vemo, le priznati nam je težko), prej se bomo postavili na realna tla. Finančna nadomestila in povračila potnih stroškov, ne odreja KMN NZS, niti njen predsednik, niti moja malenkost, temveč smo vsi odvisni od nam nadrejenih. Razmišljanje v smeri odcepitve pa je še veliko prezgodaj, saj za to ni niti najmanjših pogojev, vsaj zaenkrat še ne.
4. Kaj bi bilo po vašem mnenju potrebno spremeniti?
Morda niti ne veliko, le klubi bi morali razmišljati malce drugače in ne le kako gre drugemu dobro, meni pa slabo, kako je vse slabo, kako so ga sodniki na vsaki tekmi ogoljufali… Vem da so finance sveta vladar, vendar pa se v klubih dela dobro, vsaj v večini. Profesionalne ekipe (za reprezentanco bi bilo to več kot odlično) v pravem smislu besede pri nas še ne bomo našli. Zavedati se moramo, da so klubi in delo v njih, pogoj za dobro reprezentanco, od mlajših selekcij pa naprej (nekateri klubi pravijo da jim KMN NZS samo nalaga breme, pa žal ni tako). Kmalu bomo imeli EP v kategoriji do 19 let, prav tako tudi v ženskem futsalu. Tukaj, torej sodelovanje na relaciji klubi –reprezentanca, vidim še največ rezerve. Če bomo zaspali, nas bodo drugi povozili in s tem posledično tudi AA reprezentanca ne bo več 7 reprezentanca Evrope. Morda nam v bližnji prihodnosti (kar nam, kljub številnim poizkusom, do sedaj še ni uspelo) uspe prepričati vodilne na NZS, da sprostijo igranje futsala vsaj tistim, ki igrajo tudi veliki nogomet v tretji slovenski ligi, v mladinskih ter kadetskih ligah. S tem bi pridobili še kakšnega kvalitetnega igralca. A žal to ni odvisno od KMN NZS, člani lahko samo predlagamo, o tem pa odločajo tisti, ki sedijo v višjem organu NZS. In to je najtežje delo. Predvsem pa je potrebno, če želimo napredek, veliko več sodelovanja, tolerance in če hočete spoštovanja med klubi in posamezniki. Slovenija žal v futsalu ni Rusija, Španija…, da bi imela na voljo kopico igralcev. Iskanje napak (pri tem smo svetovni prvaki), blatenja in podtikanja brez pravih osnov ne vodijo nikamor, še najmanj pa k napredku slo futsala.
5. Želje za leto 2008
Teh je vedno veliko, le del se jih uresniči. Vsekakor želim uspeh obeh reprezentanc v kvalifikacijah, kjer bo zelo težko, da se nam morda povrne izgubljeno iz kvalifikacij za EP. Igralcem čim manj poškodb, dobre igre za svoje klube, kar bo posledično ''prisililo'' oba selektorja da razmišljata o njih. Vsem, ki DELAMO/DELAJO v futsalu, pa veliko več strpnosti in medsebojnega razumevanja.
Rajko Zemljič
www.videoslofutsal.com

Novico je napisal uporabnik purgas