Foto:
Foto:

Komaj se je stara sezona letenja poslovila od nas, že je pred vrati nova. Pri nas se dolgi preleti in napeta tekmovanja še niso pričela čisto zares, zato pa bomo naslednjih štirinajst dni lahko navijali za našo reprezentanco, ki se bo borila za točke na enajstem svetovnem prvenstvu v mehiškem letoviškem mestu Valle de Bravo , ki leži na obali jezera približno 150 km zahodneje od Mexico City. Tekmovanje v hitrostnih preletih z jadralnimi padali se bo z uradnim treningom pričelo danes, 23. januarja in bo trajalo vse do šestega februarja.
Od zadnjega svetovnega prvenstva, ki je potekalo v Avstraliji sta minili že dve leti in naši reprezentanci ni ostala prav v dobrem spominu, saj so pred tekmovanjem napovedali precej boljše rezultate, kot so jih na koncu dosegli. Če pogledamo potek tega tekmovanja lahko tudi vidimo, da je bilo v Avstraliji vsega skupaj samo pet tekmovalnih dni od štirinajstih. Vzrok za slabe uvrstitve fantje predvsem pripisujejo šibkim pogojem in popolnoma drugačnimi razmeram, kot so jih vajeni v naših krajih. Kljub temu so na zadnji tekmovalni dan pokazali, da so sposobni poseči po visokih mestih, saj je Aljaž Valič zmagal, na drugem mestu mu je sledil Gašper Prevc, uspeh pa je dopolnil Urban Valič s petim mestom. Po končni razvrstitvi je bil Aljaž Valič na desetem mestu, presenetil je Stojan Kranjc s 35. mestom, ostali pa so zaostali za načrti in bili za prvimi petdesetimi. Ekipno je reprezentanca zasedla četrto mesto.
Pustimo sedaj Avstralijo in se vrnimo v Mehiko. Na tekmovanju bo nastopilo 151 tekmovalcev iz 43 držav. Slovenske barve bodo zastopali štirje piloti: Brata Aljaž in Urban Valič (Kovk Ajdovščina ), Primož Podobnik (Polet Nova Gorica ) in Gašper Prevc (Krokar Železniki ). Na žalost letos nimamo predstavnice nežnejšega spola, s čimer bi dopopolnila kvoto maksimalnega števila tekmovalcev, 4+1.
Aktualni svetovni prvak je Bruce Goldsmith iz Velike Britanije v ženski konkurenci pa Čehinja Petra Slivova. Na lanskoletnem svetovnem pokalu pa je na najvišji stopnički stal Švicar Andy Aebi, kar nakazuje, da bo boj za novega svetovnega prvaka zelo trd. Tudi Slovenija se v lanskem letu na svetovnem pokalu lahko pohvali z odlično uvrstitvijo Urbana Valiča, ki je zasedel četrto mesto, sledil mu je Gašper Prevc na devetem in Aljaž Valič na trinajstem, zato na tem svetovnem prvenstvu vsi potihem upamo tudi na uspeh slovenske reprezentance.
Uradna stran svetovnega prvenstva je http://www.pwmex2009.com, dnevna poročila, ki jih bodo pisali naši tekmovalci iz tekmovanja, boste lahko spremljali na spletni strani http://www.paragliding-slovenia.si .
Novico je napisal uporabnik ivanl