Igra na velikem igrišču, ki predstavlja kraljevsko disciplino tega športa. Foto:
Igra na velikem igrišču, ki predstavlja kraljevsko disciplino tega športa. Foto:
Eksplozivnost, natančnost, hitrost...
Eksplozivnost, natančnost, hitrost...
Vratar mora biti med igro vsaj z enim delom telesa vedno v prostoru, ki je zanj določen.
Vratar mora biti med igro vsaj z enim delom telesa vedno v prostoru, ki je zanj določen.
Floorball je poceni šport, saj najdražji del opreme predstavlja palica, ki stane od 100 € in naprej.
Floorball je poceni šport, saj najdražji del opreme predstavlja palica, ki stane od 100 € in naprej.
Dovoljena teža žogice je 23 g, njen premer pa je 72 mm.
Dovoljena teža žogice je 23 g, njen premer pa je 72 mm.

Zato je primeren za vse tiste, ki si želijo mešanice hitrosti, inteligence in spretnosti. To je šport tako za ženske kot za moške. Po zadnjih podatkih je danes v svetu že čez milijon igralcev.
Zgodovina
Zametki floorballa segajo v ZDA, v zgodnja petdeseta leta. Poletne različice hokeja na ledu, t.i. "floorhockey", so privedle do začetka tega športa. Uporabljali so plastične palice in namesto žogice plastično ploščico. S prihodom v Evropo je ploščico zamenjala žogica.
Floorball kot ga poznamo danes pa se je razvil na Švedskem oziroma v vsej Skandinaviji v sedemdesetih letih, kjer pa je sedaj tudi najbolj popularen. Tekme si ogleda več tisoč gledalcev, imajo pa tudi "floorball akademije", kjer se urijo mladi igralci.
Razvoj floorballa
Razširil se je tudi v vzhodni Evropi, predvsem na Češkem in Slovaškem, pa tudi v JV Aziji, kjer Singapur postaja pomemben center. Vse te države se združujejo v Mednarodni floorball zvezi IFF - International Floorball Federation, ki so že leta 1996 organizirali prvo svetovno prvenstvo. Udarila sta se reprezentanci Švedske in Finske. V dvorani Globe Arena v Stockholmu so Švedi z 5-0 premagali Fince in več kot 15.000 gledalcem prikazali nepozaben dogodek.
V Sloveniji floorball srečamo prvič leta 1992, kjer so v Škofji Loki v sklopu delavskih iger igrali njegovo elementarno različico (3 igralci, brez vratarja). Prvi kljub v Sloveniji je bil ustanovljen leta 1999 in sicer FBC InSport iz Žirov. 17. decembra 2000 so ustanovili Floorball Zvezo Slovenije FZS, ki trenutno združuje 10 klubov in šteje preko 500 registriranih igralcev in igralk.
Oprema in igrišče
Poznamo veliki in mali floorball. Mere standardnega igrišča so 40m X 20m, kjer v vsaki ekipi igra 5 igralcev in vratar. Igralni čas je 3X 20 min, z 10 minutnima odmoroma. Manjše igrišče (dimenzije 28m X 16m) je namenjeno predvsem manjšim ekipam in manjšim telovadnim prostorom, igra pa se 2 x 20 min z 10 minutnim odmorom. Na manjšem igrišču igrajo trije igralci in vratar. Igrišče je ograjeno z 50 cm visoko ogrado, ki je na vseh vogalih zaobljena.
Pri palici je najpomembnejša dolžina (max. 110 cm), kajti le-to vpliva na boljšo kontrolo žogice med igro. Izdelane so iz lahkih materialov in tehtajo nekaj približno 200 g.
Žogica je iz plastike in je votla in ima 26 lukenj. Doseže lahko hitrost tudi do 180 km/h.
Vratar je najbolj zaščiten igralec. Njegovo opremo sestavljata zaščitna obleka, čelada, ščitniki za prsni koš in koleni. Vrata nima palice. Žogico odbija oziroma jo lovi lahko z rokami, nogami, trupom in glavo.
Pravila so relativno enostavna. V glavnem so prepovedana vsa dejanja, katerih namen je nepravilno ovirati nasprotnika (dvigovanje in držanje palice, odrivanje, izbijanje žogice med nogama, spotikanje, prepovedano je igranje z glavo, roko in skakanje). Za posamezne kršitve si lahko igralec prisluži 2, 5 ali celo 10 minut izključitve.
Vse to so karakteristike, ki delajo ta šport tako privlačen in atraktiven. V Sloveniji je še veliko neizkoriščenih možnosti, ki bi ta šport pripeljale še na višjo raven, kar bi dosegli predvsem s pojavljanjem floorballa v medijih, ki pa je do sedaj minimalen.


Novico je napisal uporabnik simba