Celjani na pripravah v Italiji odigrali dva remija, eno zmago in en poraz. Foto:
Celjani na pripravah v Italiji odigrali dva remija, eno zmago in en poraz. Foto:

Nogometni klub MIK CM Celje se spopada s finančno krizo. Plače zaostajajo, potrebna bo okrnitev članske ekipe.
V dveh mesecih Celjanom ni uspelo sestaviti sanacijske ekipe, ki naj bi klubu pomagala zagotoviti potrebno finančno pomoč. Po napovedanem odstopu predsednika Marjana Vengusta se še vedno ne ve, kdo dejansko vodi klub. Ta naj bi svoj odstop napovedal že pred februarsko skupščino kluba. Trener Slaviša Stojanović kritizira stanje v klubu, saj kot pravi, nima primernega sogovornika, ki bi mu podal odgovore na vprašanja o prihodnosti kluba. Vengust priznava, da celjska članska ekipa trenutno pluje brez krmarja. "Žal prepogosto pridemo v konflikt interesov, tekmovalnih ambicij in možnosti zagotavljanja finančnih sredstev. Še enkrat poudarjam, da moramo najti konsenz, sicer se bojim, da bo po odhodu peščice ljudi iz uprave usoda NK Celja klavrna, ne glede na doseženo mesto na lestvici," je pojasnil predsednik.
Kdo jim bo pomagal iz krize?
Tako Vengust kot Franci Pliberšek sta pred meseci zatrjevala, da je za stabilizacijo kluba ključnega pomena sanacijska ekipa. "Žal je težko narediti korak naprej. Prosotovoljcev primanjkuje, investitorjev v športu pa ne pomnim v celi 12-letni zgodovini vodenja društva," je povedal Vengust in dodal, da zaradi dolga kluba in slabih gospodarskih poslov novih investitorjev ni na vidiku. Poleg finančne krize imajo v Celju težave tudi z nekaterimi igralci, ki zatrjujejo, da so njihova izplačila neredna. Slaviša Dvorančič, Gregor Režonja in Aleš Puš pa trdijo, da so s tem kršene njihove osnovne pravice in so za to pripravljeni stopiti tudi na sodišče. Vengust ob tem priznava, da so težave s pretokom denarja vse bolj pereče. "Igralcem v tem času izplačujemo preostanek novembrskih plač. Zaradi prekoračitve proračuna ima NK Celje težave z zagotavljanjem likvidnosti. Zaradi recesije pa je nemogoče pridobiti dodatne sponzorje." Pojasnjuje, da bi morali nujno prodati katerega od igralcev, izpostavlja pa dejstvo, da je trenutno v članski ekipi pogodbeno vezanih kar 32 nogometašev. "Smo v zelo težkem položaju in to ne velja le za Celje temveč za celoten slovenski nogomet in šport v celoti. Denarja primanjkuje, zato bo potrebno vložiti še več energije in nekako prebroditi te čase," pravi Pliberšek, ki je s svojim podjetjem MIK drugi največji sponzor celjskega kluba. Zatrjuje, da je kljub vsemu še vedno pripravljen pomagati, vendar le v primeru, če pride do določenih sprememb. "Aktualnega stanja v klubu ne poznam dobro, saj sem Celje zapustil 23. Septembra. Ne vem, zakaj se stvari niso spremenile in tega ne bi rad komentiral, toda nujno bo treba najti pot iz krize," opozarja Pliberšek. "Odgovor na vprašanje kdo bo novi predsednik bo dala skupščina društva. Od zrelosti članov društva je odvisno, kako bo to letos funkcioniralo," odgovori Vengust na vprašanje o njegovem morebitnem odstopu.
Dovolj denarja za priprave v Italiji?
Varovanci Stojanovića so trenutno na 10-dnevnih pripravah v italijanski pokrajini Umbria, kjer so v sklopu priprav odigrali že vse prijateljske tekme. Dva remija, ena zmaga in en poraz. Ugodni rezultati proti nasprotnikom, ki igrajo v C-1 italijanski ligi, so dober pokazatelj njihove trenutne pripravljenosti. Vzdušje v ekipi je izjemno, nad dobrimi pogoji za trening pa je navdušen tudi trener: "Pogoji za delo so vrhunski in ne verjamem, da so v tem delu Evrope lahko še boljši." Zanimivo je dejstvo, da so Celjani kljub finančni stiski na dragih pripravah. Kaj pa jim pripravlja vodstvo kluba od prihodu domov?
Foligno – MIK CM Celje 1:1
Ternana – MIK CM Celje 0:4
NK MIK CM Celje – Ravenna 2:2
NK MIK CM Celje – Cessena 0:2
Novico je napisal uporabnik Smiley22