Foto:
Foto:

Debrecen – Danes sta na EP v futsalu na Madžarskem in sicer v mestu Debrecen, kamor se je preselila končnica tekmovanja, na sporedu srečanji polfinala. V prvi tekmi se bosta pomerili reprezentanci Azerbajdžana in Portugalske, v drugem pa Češka in Španija. Ne moremo in ne smemo mimo četrtfinalnega dvoboja med Španijo in Rusijo, v katerem si je francoski sodnik Fritz privoščil razveljavitev regularnega zadetka pri izvajanju kazenskih strelov s 6m ter ignoriranje Fair playa s strani Rusov


Najprej se še enkrat ozrimo in ustavimo pri dogodkih na četrtfinalni tekmi med Rusijo in Španijo v Debrecenu. Srečanje se je po rednem delu končalo brez zadetkov in sledilo je izvajanje kazenskih strelov s 6m. Cirilu je španski vratar Amado strel ubranil, v nadaljevanju pa sta zadela Torras (Španiija) in Abyshev (Rusija). Sledil je strel Rodrigueza, ki je zadel notranji prečnik, ki stabilizira mrežo ter veselje Špancev, saj so se s tem zadetkom uvrstili v polfinale. Toda francoski sodnik Fritz se je naredil »Francoza« in zadetek razveljavil, oziroma dopovedoval, da zadetka ni bilo, pritrjeval pa mu je tudi drugi sodnik Sunjić iz hrvaške. Sledilo je prerekanje ter protesti Špancev, ki pa seveda niso zalegli, še več, Fritz je zaradi protestov pokazal strelcu Rodriguezu rumeni karton. Sodniška kraja brez primere v zgodovini futsala in verjetno iger z žogo, saj je vse skupaj snemala televizija in tekmo prenašala po vsem svetu. Res neverjetno, kako francoski in hrvaški sodnik nista videla, da je žoga zadela notranji prečnik in zagotovo sta bila omenjena sodnika v tistem trenutku edina slepca na tem planetu. Zadetek je zanesljivo videl tudi delegat Diaz iz Portugalske, ki pa očitno nima pravice posredovati, pa tudi če gre za takšno krajo kot sta jo zagrešila francoski in hrvaški sodnik. Sledilo je nadaljevanje strelov s 6m, Rusi se seveda niso spomnili, da obstaja pravilo Fair play, saj je bil vložek prevelik in so mirno streljali naprej. Toda pravica se je vendarle izkazala takrat, ko je Fernandao zadel, Timoshenkov pa zgrešil (obramba Amada) in Španci so še drugič premagali Rusijo po kazenskih strelih.
Zgodba je precej podobna tisti iz kvalifikacij med Slovenijo in Italijo v Mariboru, ko je po strelu Darka Milaniča žoga zadela prečko, se odbila za golovo črto in nazaj v polje, sodniki pa tega niso videli in zadetka seveda niso priznali. Toda vemo, da je veliki nogomet pač veliki, pri futsalu pa je sodnik neprimerno bližje, sploh pri streljanju kazenskih strelov. Za nameček pa je na uradni UEFA strani mirno zapisano, da je Rodriguez strel zgrešil, brez kakršnihkoli opazk ali komentarjev.
Velikokrat se v Sloveniji razburjamo nad sodniškimi odločitvami, toda takšnega primera zaenkrat še ni bilo in dvomim, da se bo kdaj zgodil. Ne vem, kaj bodo ali so rekli gospodje v sodniški Uefa organizaciji. Toda prav toliko graje kot francoski in hrvaški sodnik si po mojem mnenju zaslužijo tudi ruski igralci in vodstvo, ki so sprejeli ukradeno sodniško odločitev. Profesionalizem brez primere? Je res toliko vredno morebitno polfinale EPja, da tudi sam zamižiš in se za vsaj nekaj minut narediš »Francoza«?
Rajko Zemljič/foto: Vanja Medija
www.videoslofutsal.com
Novico je napisal uporabnik purgas.