Letenje v Grindelwaldu Foto:
Letenje v Grindelwaldu Foto:
Startno mesto
Startno mesto

Še ni dolgo od tega, kar je naša reprezentanca v hitostnih preletih z jadralnimi padali na prvem letošnjem svetovnem pokalu slavila velik uspeh, že je pred nami nova preizkušnja, ki se bo s pričetkom v soboto odvijala v Švici. Tekmovanje se bo dovijalo v kraju Grindelwald, ki leži 1034 m nad morjem in 70 km južno od Berna. Grindelwald je znan po turistični destinaciji v švicarskih Alpah saj je obdan z zelo lepimi in visokimi vrhovi kot so: Eiger, Mönch in Jungfrau.
V kraju Grindelwald se je že leta 1994 odvijal svetovni pokal v jadralnem padalstvu , lansko leto pa so tekmovalci, ki so nastopali na tekmovanju X-alps potovali prav tukaj mimo, saj so imeli za obratno točko goro Eiger, ki se dviga nad prizoriščem letošnjega svetovnega pokala.
Da pa so v tem kraju že slavili Slovenci nam pove tudi podatek, da je 10. junija lansko leto, tukaj dosegla svojo prvo zmago v balvanskem plezanju naša plezalka Natalija Gros . Letos bomo Slovenci spet napadli in to iz zraka.
Druge serije tekem za svetovni pokal se bo tokrat udeležilo pet članov slovenske reprezentance: Urban in Aljaž Valič (Kovk Ajdovščina ) , Primož Podobnik (Polet nova gorica ), Gašper Prevc (Klub Krokarjev Železniki) ter Primož Suša (KL Vrhnika ). Žal bo tokrat manjkal Juriji Vidic član KL Vrhnika, ki je na zadnjem svetovnem pokalu v Italiji nastopil zelo solidno . V konkurenci bo tekmovalo 129 pilotov in pilotk iz 29 držav, med njimi pa bo tokrat nastopil tudi trikratni zmagovalec svetovnega pokala Christian Maurer. Christian Maurer za svetovni pokal letos ne tekmuje, razen na tekmi, ki se bo odvijala v Grindelwaldu, saj je kraj blizu njegovega doma.
Na spletni strani organizatorja piše, da je vzletišče zaradi obilnih snežnih padavim še zmeraj zasneženo, vendar to nikogar ne moti saj so vremenski pogoji za letenje odlični in lokalni piloti so ta mesec naredili že kar nekaj zavidljivih preletov. Da je od tukaj mogoče narediti dolge prelete priča tudi podatek, da je 8.5.2008, Maurer prav tukaj poletel kar 255 km daleč. Kako startno mesto zgleda si lahko ogledate tudi na videu , kjer se prav Maurer zabava in uživa v zraku.
Hitrostni padalci se bodo po tej tekmi za svetovni pokal, ki se zaključi naslednjo soboto, pomerili še v Španiji, Bolgariji in Braziliji.
Navijajmo za naše tekmovalce in jim zaželimo čimveč sreče!

www.paragliding-slovenia.si
Novico je napisal uporabnik ivanl