Matej Žagar Foto:
Matej Žagar Foto:

Hrvaški Goričan je v soboto gostil drugo od štirih kvalifikacijskih dirk letošnjega svetovnega prvenstva posameznikov v speedwayu. Na njej sta se za eno od sedmih mest, ki vodijo v polfinale tega tekmovanja borila tudi naš lanski Speedway Grand Prix voznik Matej Žagar in Izak Šantej, ki je nadomestil sprva predvidenega, a poškodovanega Jerneja Kolenka.
Žagarju je s tretjim mestom uspelo, Šantej pa z enajstim ni izpolnil pričakovanj. Dirko je dobil Danec Charlie Gjedde pred domačinom Jurico Pavlicem. Slednji je imel po dvajsetih vožnjah enako število točk kot Žagar, a je bil v dodatni za boljše mesto na stopničkah hitrejši od našega državnega prvaka, ki je bil sicer edini, ki mu je uspelo premagati končnega zmagovalca Gjeddeja.
Žagar je bil kot lanski voznik SGP serije sicer na papirju glavni favorit te dirke, poznavalcem pa je bilo že pred dirko jasno, da se bo glavni boj bil prav med Žagarjem in Pavlicem, saj je to dobesedno domači stadion hrvaškega voznika. 320 metrski oval Milenium in stadion okrog njega v Donjem Kraljevcu je namreč zgradila njegova družina. No obema je načrte prekrižal prav tako nekdanji SGP voznik, Danec Charlie Gjedde.
Pavlic je bil ob Poljaku Tomasu Jedrzejaku tudi tisti, ki je Žagarju ukradel eno od dveh izgubljenih točk našega najboljšega voznika na tej dirki. »Seveda se borim za zmago, a odkrito povedano, mi je tokrat najbolj pomembno le to, da sem se uvrstil v polfinale,« nam je po dirki povedal Matej Žagar, ki si je za svoj poglavitni letošnji cilj zadal vrnitev v SGP serijo že v tej sezoni. »Uvrstitev in to na stopničke bo pomembna na zadnji, finalni dirki, ki bo letos na Poljskem v Zieloni Gori, kjer mi stadion ustreza," je še dodal Žagar, saj ve, da bodo na koncu v finalni dirki le trije najboljši vozniki uvrščeni neposredno v Speedway Grand Prix serijo za leto 2009.
Naš matador je tokrat nastopal ponovno na motorju Jawa, saj se z novimi italijanskimi GM-i, na katere je presedlal letos, še vedno ni povsem privadil. Tako mu je oče motor pripravil na predvečer dirke: »Matej se še vedno zaveda, da je vse uspehe dosegel na čeških Jawah in menim, da je tudi to del psihološkega vzroka, da se bolje počuti na teh motorjih,« je med dirko razložil njegov oče Franci, ki je še vedno tudi glavni pripravljalec jeklenih konjičkov našega speedwayista.
Žal pa po Žagarjevih stopinjah tokrat ni šel Krčan Izak Šantej, ki se je kar precej lovil na kratki hrvaški progi, na koncu pa s petimi točkami osvojil enajsto mesto in tako izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. Žagar mora zdaj počakati na žreb, ki bo odločil o tem v katerem od polfinalov se bo petega julija boril priti med najboljšo osmerico, ki se bo iz Švedske Mottale oziroma italijanskega Terenzana uvrstila v veliki finale. Zaupal nam je, da bi to nalogo raje opravil na Švedskem.
Novico je napisal uporabnik speedwayrider