Foto: EPA
Foto: EPA

AIPS je ob dnevu športnih novinarjev pripravil videokonferenco. "Realnost se bo spremenila in morali se bomo prilagoditi na novo realnost, ampak zavedati se moramo, da morata biti transparentnost in kredibilnost odporni proti virusu in obstati," je o delu v času epidemije novega koronavirusa dejal Merlo, ki se zaveda, da je trenutno zelo težko priti do finančnih virov. V nagovoru je misli usmeril tudi v prihodnost: "Bližamo se luči na koncu predora, a še vedno ne vemo, kaj bo. Delati moramo skupaj, da bomo zgradili novo prihodnost. Imeti moramo nove vizije za prihodnost."

Na videokonferenco z naslovom Ali je covid-19 vplival na samostojnost in prihodnost novinarjev? se je prijavilo več kot 800 novinarjev iz 142 držav. Med drugim so na njej sodelovali tudi uredniki oziroma predstavniki znanih evropskih športnih hiš, francoske L'Equipe, italijanske La Gazzetta dello Sport in španske Marce. Vsi so izpostavili pomen prilagoditve na zdajšnje stanje in iskanje inovativnih načinov podajanja informacij.

Bach: Mediji so še povečali pomembnost

Zbrane je pred začetkom nagovoril predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Thomas Bach, ki je dejal, da živimo v negotovih časih, ki so privedli tudi do nečesa, kar še ni bilo videno – prestavitvi olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. "Kljub vsej negotovosti lahko z gotovostjo rečemo, da so mediji še pridobili pomembnost in imajo nalogo prenašanja pomembnega sporočila enotnosti olimpijskih iger svetu," je prepričan Bach, ki je dodal, da šele zdaj začenjamo razumeti posledice novega koronavirusa.

Podpredsednica AIPS-a, Kenijka Evelyn Watta, je spregovorila o boju proti rasizmu in izpostavila, da je treba premagati kakršno koli diskriminacijo tako na podlagi barve kože, vere kot narodnosti, ob tem pa poudarila, da to ni naloga športnikov.

Svetovni dan športnih novinarjev se praznuje na dan ustanovitve AIPS-a, ki letos praznuje 96 let delovanja. AIPS je bil ustanovljen julija 1924 v Parizu tik pred odprtjem olimpijskih iger. Takrat se je uresničila ideja o povezanosti in združitvi športnih novinarjev v mednarodni organizaciji. Danes šteje več kot 9500 članov, med nekdaj slavne člane pa se uvršča tudi oče modernih olimpijskih iger Pierre de Coubertin, ki je takrat pisal za več časopisov.