Nelson Mandela leta 2007 s pokalom za naslov svetovnega prvaka v ragbiju. Foto: EPA
Nelson Mandela leta 2007 s pokalom za naslov svetovnega prvaka v ragbiju. Foto: EPA
Nepremagljiv
Morgan Freeman in Matt Damon sta leta 2009 nastopila v vlogi Nelsona Mandele in Francoisa Pienaarja. Foto: Kolosej

"Z globokim obžalovanjem se spoštljivo spominjam velikanske osebnosti. Oba sva verjela, da ima nogomet veliko moč pri poenotenju ljudi, pri izničevanju razlik," je povedal predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter. "Bil je verjetno eden največjih humanistov vseh časov. Nekoč je dejal, da ima šport moč spreminjati in navdihniti svet," je dodal Švicar.

Blatter je poudaril še Mandelovo veliko vlogo pri svetovnem prvenstvu v Južnoafriški republiki leta 2010.


Simbolna vloga pri SP-ju v ragbiju

Mandela je bil leta 1994 izvoljen za predsednika svoje države, ki je leto pozneje gostila svetovno prvenstvo v ragbiju. Mandela si je ravno ta dogodek izbral za poenotenje države, ki je bila takrat še vedno razklana po desetletjih apartheida. Gostitelji so takrat tudi osvojili naslov svetovnega prvaka.

Dogodek mesto dobil tudi v filmu
Nepozaben je bil zaključek tekmovanja, ko je (belopoltemu) kapetanu Francoisu Pienaarju predal pokal za naslov prvaka. Šlo je za trenutek, ki je imel izjemno simbolično moč. Pomen Mandele pri tem športnem dogodku je ovekovečen v filmu Nepremagljiv. "Počivaj v miru. Nikoli ne bomo pozabili na tvojo vlogo, ki si jo imel v naši državi in našem športu, zato ti bomo večno hvaležni," so zapisali v tamkajšnji ragbijski zvezi.

Odzivi tudi drugih športnikov
Šestkratni olimpijski prvak Usain Bolt je zapisal: "Bil je eden največjih ljudi vseh časov, eden največjih borcev. Naj tvoja duša počiva v miru." Sožalje so izrekli tudi številni drugi športniki.