Nelson Mandela (1918-2013). Foto: Reuters
Nelson Mandela (1918-2013). Foto: Reuters
Nelson Mandela z ženo takoj po tem, ko so ga izpustili iz zapora leta 1990. Foto: Reuters
Nelson Mandela
Ikona druge polovice 20. stoletja, ko je vodil upor proti zadnji belski rasistični trdnjavi v Afriki. Foto: EPA
Spomenik Nelsonu Mandeli
Terorist in komunistični privrženec za vladajoči apartheidski režim je požel soglasno odobravanje sveta: prejel je več kot 250 najvišjih državniških priznanj, od predsedniške medalje svobode v ZDA do Leninovega priznanja za mir v Sovjetski zvezi, krona vsega pa je Nobelova nagrada za mir iz leta 1993. Foto: EPA
Poslovil se je Nelson Mandela

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je sporočil žalostno vest, da je nekaj pred 21. uro zvečer po krajevnem času umrl Nelson Mandela. "Naš narod je izgubil svojega najdragocenejšega sina," je dejal Zuma. "Čeprav smo vedeli, da bo prišel ta dan, nič ne oblaži občutka boleče izgube. Zaradi neutrudnega boja za svobodo ga spoštuje ves svet."

Že nekaj let bolehni Mandela je bil poleti v bolnišnico v Pretorii sprejet zaradi pljučne okužbe, nato se je njegovo zdravstveno stanje slabšalo. Težave s pljuči naj bi bile povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v zaporu. Na začetku septembra so ga odpustili v domačo oskrbo, kjer je danes izdihnil v krogu družine.

Predsednik Zuma je povedal, da bo Mandela deležen državniškega pogreba, zastave po vsej državi pa bodo spuščene na polovico droga. Mandelovo truplo naj bi zdaj preselili v mrtvašnico v Pretorii, pogreb pa bo najverjetneje naslednjo soboto.

Zaznamoval domovino, Afriko in svet
Nelson Mandela
oz. Madiba, kot ga po njegovem klanskem imenu poznajo vsi Južnoafričani, je bil ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti 20. stoletja ter Zemljan, ki je temeljito zaznamoval svoj čas.

Mandela je kot vodja Afriškega narodnega kongresa (ANC) s pogajanji dosegel miren konec apartheida - rasističnega sistema v Južni Afriki, v katerem je belska manjšina s trdo roko vladala črni večini med letoma 1948 in 1993. Za uspešen južnoafriški dogovor je Mandela skupaj s svojim "belim" sogovornikom Frederikom Willemom de Klerkom prejel ugledno Nobelovo nagrado za mir za leto 1993.

Po zmagi nad apartheidom zmagal na volitvah
Na prvih svobodnih volitvah leta 1994 je Mandela postal prvi predsednik prenovljene Južne Afrike, ki jo je popeljal na novo pot sprave in sožitja, kjer ni več rasnega razlikovanja. Zaradi starosti je Madiba odslužil le en predsedniški mandat in se je leta 1999 umaknil v pokoj. Država se je pod njegovim zgledom izognila krvavemu maščevanju nekdanjim gospodarjem in kljub vsem težavam počasnega in neenakomernega razvoja ostaja najrazvitejša država črne celine, kjer Južna Afrika uživa velik ugled in sloves prve regionalne sile.

Mandela se je rodil leta 1918 v vasici Mvezo v današnji provinci Vzhodna Kaplandija. Po osnovnem šolanju je Madiba, ki ga je prvi dan šolanja angleška učiteljica preimenovala v Nelsona, odšel leta 1941 v Johannesburg. V gospodarski prestolnici takratne Južnoafriške unije je študiral pravo in se vpletel v politični boj ter se včlanil v ANC, kjer se je hitro začel prebijati med voditelje osrednje organizacije temnopolte večine.

Ustanovil oboroženo krilo ANC-ja
Po letih neuspešnega nenasilnega upiranja apartheidu, pri čemer se je ANC zgledoval po Gandiju in njegovem protikolonialnem boju proti britanskemu imperiju, se je leta 1960 zgodil pokol v Sharpvillu. V mladinskem krilu ANC-ja je dozorela odločitev, da je napočil čas za oboroženi upor. Mandela je bil soustanovitelj in prvi vodja organizacije Umkhonto we Sizwe (Kopje naroda), oboroženega krila ANC-ja. Že leta 1962 je bil Mandela aretiran, medtem ko je pod krinko skušal organizirati celice po državi.

Najslovitejši zapornik na svetu
Na po vsem svetu odmevnem procesu je bil Mandela obsojen na dosmrtni zapor. Sprva je bil kar 20 let na otoku Robben blizu Cape Towna, nato pa je bil preseljen v predmestje tega mesta. Zaradi vsesplošnega upora temnopolte večine, neprestanih stavk in protestov ter vse večje mednarodne osamitve in sankcij je leta 1990 režim le pokleknil. Mandela je bil izpuščen in belska burska vlada je privolila v pogajanja med vladajočo Nacionalno stranko in ANC-jem. Po treh letih pogajanj sta se strani dogovorili za razpustitev sistema apartheida in miren prehod oblasti s prvimi popolnoma svobodnimi volitvami leta 1994, na katerih je z absolutno večino zmagal Mandelov ANC.

Poslovil se je Nelson Mandela