Matej Mugerli je imel v zaključku več moči od Luke Mezgeca. Foto: Goran Badovinac
Matej Mugerli je imel v zaključku več moči od Luke Mezgeca. Foto: Goran Badovinac
Matej Mugerli
Mugerli je bil praktično vso dirko med ubežniki. Foto: Goran Badovinac
Kristjan Fajt in Matej Mugerli
Objem Mugerlija in Kristjana Fajta. Foto: Goran Badovinac
Mugerli lani drugi, letos državni prvak

Nastopili so vsi najboljši Slovenci, na čelu z legionarji Kristijanom Korenom, Matejem Mohoričem, Janijem Brajkovičem, Borutom Božičem, Grego Boletom ... Manjkal je le Simon Špilak, ki je sicer bil na štartni listi, a se na štartu ni pojavil.

Napadel dobrega pol kilometra pred ciljem
S pobegom v prvem od 15 krogov, vsak je meril 11 kilometrov, so prvi poskusili Mohorič, Jan Tratnik, Mugerli in Rok Korošec, ki pa je prvi odpadel. Prednost ubežne trojice je narasla na dobre štiri minute, nato pa sta iz glavnine prva skočila Mezgec in Fajt. Privozila sta si nekaj sekund prednosti, pozneje tudi minuto. Glavnina je prepolovila zaostanek, zadnja omenjena kolesarja pa sta se priključila trem ubežnikom.

Na koncu osmega kroga so iz glavnine pobegnili še Koren, Klemen Štimulak in Jan Polanc, raztegnili skupino, vendar jim je sledilo še nekaj kolesarjev. Ubežna trojica je s složnim kolesarjenjem držala varno razliko, preostali kolesarji pa se jim nikakor niso mogli približati.

Mugerli in Fajt, člana ekipe Adria Mobil, sta na predzadnjem ciljnem vzponu skočila naprej, sledil pa jima je le Mezgec. Dobrega pol kilometra pred ciljem pa se je za zadnji napad odločil Mugerli, si privozil nekaj deset metrov prednosti, ki mu je zadoščala za državni naslov. V cilju je bil 11 sekund pred najbližjim zasledovalcem.

"Dogovorov na taki dirki ne more biti"
"Tako se je izšlo. Lani se mi je zataknilo pred ciljem, letos se moral to preboleti in končno mi je uspelo zmagati v najvišji kategoriji," je dejal Mugerli, ki je takoj, ko je prečkal ciljno črto, prejel čestitke od Mezgeca, nato pa skočil v objem Fajtu. Dvojica iz novomeške ekipe je nato pričakala še preostale tekmovalce, posebej moštvenega kolega Primoža Rogliča, nekdanjega smučarskega skakalca, ki je končal na četrtem mestu.

"Zraven v pobegu je bil Mezgec, vemo, da je najhitrejši Slovenec. Treba ga je bilo izločiti iz šprinta, skušal sem ga napasti zadnji kilometer," je še povedal Mugerli in zanikal, da sta se s Fajtom med dirko dogovorila o razpletu: "Dogovorov na taki dirki ne more biti. Je stvar položaja. Dogovorjeni smo bili, da težimo k najboljšemu izhodišču. In se je 'poklopilo'."
Žensko preizkušnjo je dobila Polona Batagelj (BTC City Ljubljana), ki je ubranila naslov.

Cestna dirka, 165 km:
 1. M. MUGERLI   Adria Mobil   4:30:21
 2. L. MEZGEC    Giant Shimano   +0:11
 3. K. FAJT      Adria Mobil      0:16
 4. P. ROGLIČ    Adria Mobil      0:42
 5. J. GOLČER    Gourmetfein      0:51
 6. J. KOCJAN    Smartstop        3:49
 7. G. BOLE      Vini Fantini         
 8. K. ŠTIMULAK  Adria Mobil       vsi
 9. B. JARC      Netapp           isti
10. G. GAZVODA   Amplatz-BMC       čas

Mugerli lani drugi, letos državni prvak