Slovenski plezalci verjamejo, da bodo šli na olimpijske igre z zapolnjenimi vsemi štirimi možnimi mesti. Foto: Manca Čujež
Slovenski plezalci verjamejo, da bodo šli na olimpijske igre z zapolnjenimi vsemi štirimi možnimi mesti. Foto: Manca Čujež

V Tokiu 2020 bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero. Selektor Gorazd Hren si želi, da se nadaljujejo odlični uspehi. "Prvotni cilj je, da tudi v prihodnosti ostajamo ena najboljših reprezentanc na svetu in da k vsem zvenečim imenom, ki jih že imamo v reprezentanci, dodamo še kakšno. Je pa letošnje leto posebno, saj nas poleg svetovnega in evropskih prvenstev čakajo kvalifikacije za olimpijske igre. Prvi potniki na igre se bodo uvrstili prek svetovnega prvenstva, drugi se bodo potegovali za mesta vse do konca sezone. Naš cilj je seveda zapolniti kvoto dveh tekmovalk in dveh tekmovalcev za Tokio," je načrte za STA razkril selektor slovenske članske reprezentance Gorazd Hren.

Slovenska reprezentanca je lani dosegla najboljše rezultate v zgodovini slovenskega športnega plezanja. Na največjih tekmovanjih je dobila 29 medalj, največ do zdaj, še več je bilo uvrstitev v finale, upoštevati je treba še 33 medalj mladinske reprezentance.
O izredno močni ekipi priča podatek, da je bila lani Slovenija vodilna po številu zmag v svetovnem pokalu (skupno jih je dosegla devet), v pokalu narodov v balvanih je bila druga, v težavnosti pa tretja.

V ospredju ostaja Garnbretova
Za večji del uspehov je zaslužna 20-letna Janja Garnbret, zdajšnja svetovna prvakinja v balvanih in kombinaciji ter podprvakinja v težavnosti. Je prva in edina na svetu, ki se lahko pohvali s tremi naslovi svetovne prvakinje v treh različnih disciplinah športnega plezanja, poleg tega je bila že tretjič zaporedoma skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in kombinaciji.

"Tudi letos se bom bolj posvetila balvanom, vendar se bom potrudila, da bom tudi za težavnost pripravljena najbolje. Tekmovala bom celotno sezono, tako da lahko rečem, da si želim ponoviti lanske rezultate in malo izboljšati lansko četrto mesto v skupnem seštevku v balvanih," napoveduje Korošica, ki je z mislimi tudi že pri olimpijskih igrah.

"Pripravljala se bom tako kot vsako leto, letos bom seveda posvetila več treninga tudi hitrosti. Res lahko odločilno premeša karte, zato bom letos naredila korak naprej tudi v tej disciplini. Mislim, da ne potrebujem svetovnega rekorda v hitrosti, vseeno pa bi bilo super, če bi bila med top tremi kombinatorkami v hitrosti."

Težka sezona, v kateri je premikala mejnike, je pustila tudi posledice, poškodbo rame. "Zagotovo je počitek pomagal pri pozdravitvi poškodbe, vendar se mi je na tekmovanju Studio Bloc poškodba ponovila, ampak je naš fizioterapevt to za zdaj hitro rešil. Vseeno pa moram delati preventivne vaje, da preprečim takšne in drugačne poškodbe," je pojasnila Garnbretova.

Balvani glavni adut plezalcev
Jernej Kruder
je lani kot prvi Slovenec osvojil skupno zmago svetovnega pokala v balvanskem plezanju, visoke cilje ima tudi letos. "V novo sezono bi rad stopil z istim pristopom kot lani. Mirna glava in užitek v samem plezanju. Mislim, da sem se tega naučil lansko sezono, in upam, da bo enak recept deloval tudi letos."

Športno plezanje

"Lani sem se močno presenetil z rezultati, tudi če se letos ne uskladi, kot bi želel, bom še vedno vesel, da imam rad, kar počnem. Letos je moj glavni cilj uvrstitev na olimpijske igre. To za sabo potegne še veliko treninga za težavnost in seveda tudi hitrost. Upam, da bom v tem maksimalno užival," je dejal 28-letni Celjan.

V balvanskem plezanju je blestel tudi Gregor Vezonik s prvo zmago v svetovnem pokalu in bronom s svetovnega prvenstva. Letos bo poskusil še naprej dosegati uspehe: "Preprostega odgovora na vprašanje, kaj je bilo ključno za preskok med najboljše, ni. Vrhunski rezultati so posledica mnogo dejavnikov in lani so se k sreči stvari sestavile. Ob sebi imeti nekoga, ki je v samem vrhu, zagotovo pomaga," je dejal 23-letni Ravenčan.

"Vsak ima svoj slog, v katerem je najboljši, in to, da skupaj treniramo, nam pomaga, da se učimo drug od drugega. Velik plus je tudi dejstvo, da smo zelo dobri prijatelji. Prepričan sem, da vsi kdaj pomislimo, če lahko on, lahko tudi jaz," je še dodal Vezonik, ki je lani v svetovnem pokalu napredoval s 50. na peto mesto. V nasprotju z večino, ki se bo zaradi olimpijskih iger poskusila v vseh disciplinah, pa Vezonik ostaja zaprisežen balvanom.

Domen Škofic je svetovni pokal v težavnosti končal skupno tretji, ravno na zadnji tekmi SP-ja na Kitajskem je po dveh letih premora znova stopil na najvišjo stopničko, na svetovnem prvenstvu pa osvojil peto mesto. "Vedno je dober občutek, ko sem dobro pripravljen, zato s treningi letos zagotovo ne bom popuščal. Super bi bilo, da bi letos začel tako sproščeno in samozavestno, kot sem lani končal," je poudaril 24-letni Radovljičan, ki je vesel, da ima za partnerko najboljšo na svetu: "Odkar je Janja naredila premor od šolanja, redno trenirava skupaj ‒ in motivacije nama zagotovo ne manjka."

Štart sezone v petek, Kranj konec septembra
Svetovni pokal v balvanih se bo za člansko izbrano vrsto začel že 5. aprila v Meiringenu, v težavnosti pa 4. julija v Villarsu, prav tako v Švici, svetovno prvenstvo bo v sredini avgusta na Japonskem v Hačiodžiju, evropsko prvenstvo bo septembra na Poljskem v balvanih in oktobra na Škotskem v težavnosti, novembra pa bo še kvalifikacijska tekma za olimpijske igre v Franciji v Toulousu, ki se je bo lahko udeležilo le 20 najboljših s svetovne jakostne lestvice. Tudi letos bo domači vrhunec 28. in 29. septembra v Kranju.

V tej sezoni bodo slovenske barve zastopali športne plezalke: Janja Garnbret, Katja Kadić, Tjaša Kalan, Mia Krampl, Julija Kruder, Vita Lukan, veteranka Mina Markovič, Lučka Rakovec, Urška Repušič, Lana Skušek in Tjaša Slemenšek. Športni plezalci bodo: Martin Bergant, Matic Kotar, Jernej Kruder, Anže Peharc, Luka Potočar, Milan Preskar, Zan Sudar, Domen Škofic in Gregor Vezonik.