Nasmejani
Nasmejani "tamau Pogi", kot ga poznajo in se tako tudi sam predstavlja na družbenih medijih, po veliki zmagi, po kateri ima izredno priložnost, da že pri 20 letih osvoji prvo elitno dirko UCI World Toura. Foto: Twitter/@AmgenTOC

Najtežjo in predvidoma odločilno etapo na Dirki po Kaliforniji, ki spada med dirke najvišje svetovne serije, sta zaznamovala in na koncu dobila najmlajša svežepečena profesionalna kolesarja. 21-letni Sergio Higuito (EF Education First) je v zaključnem 8,2-kilometrskem vzponu z 8,4 naklona na Mt. Baldy (1959 m) sprožil serijo napadov, a ga je vztrajni Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) ujel v zadnjem kilometru.

Dosedanji zmagovalci Dirke po Kaliforniji

2018 Egan Bernal
2017 George Bennett
2016 Julian Alaphilippe
2015 Peter Segan
2014 Bradley Wiggins
2013 Tejay van Garderen
2012 Robert Gesink
2011 Chris Horner
2010 Michael Rogers
2009 Levi Leipheimer
2008 Levi Leipheimer
2007 Levi Leipheimer
2006 Floyd Landis

Mojstrsko izkoristil napako Higuita
Mladca sta se v zadnjih sto metrih otresla še zadnjih tekmecev, nato pa je Higuito v zadnjem ovinku pred ciljem preveč sledil motoristu in zgrešil linijo, kar je s pridom izkoristil 20-letnik iz Komende in v slogu motociklističnih mojstrov po notranji strani prehitel Kolumbijca ter se prvi pripeljal čez cilj 6. etape. Pogačar je z zmago prevzel skupno vodstvo na enotedenski dirki, saj vodilni Američan Tejay van Garderen ni zdržal tempa zaključnega vzpona in je moral predati rumeno majico.

"Zagotovo je šlo za moštveni podvig. Moštveni kolegi so opravili odličen posel in so me ščitili ves dan. Zadnjih 5 km sem odpeljal po najboljših močeh, res sem se dobro vzpenjal danes," je na cilju ameriške kolesarske ikone novinarjem pripovedoval Pogačar. "Ko sem prišel do Higuita, sem vedel, da za menoj prihaja še Bennett, vseeno pa sem počakal s šprintom. Higuita je naredil napako v zadnjem zavoju, tako da sem lahko prišel do zmage," je mladi Gorenjec opisal razplet in pot do zmage.

Z rekordnim časom na Mt. Baldy
Zaključni vzpon na ameriškega plešca (najslovitejši plešec je seveda Mont Ventoux v Provansi) je le del skupnega vzpona od Glendore (306 m) do Mt. Baldyja, ki je razdeljen na tri dele v skupni dolžini 24 kilometrov. Na zaključnem vzponu, kjer se premaga 685 višinskih metrov sta Pogačar in Higuita postavila nov rekord s časom 24:29, kar je za tri sekunde boljši čas kot sta ga leta 2011 postavila Levi Leipheimer in Chris Horner.

S 16 s prednosti v kratki, razgibani finale
Tamau Pogi je po etapni zmagi zdaj odet v rumeno majico vodilnega in bo na sobotni, zadnji (7.) etapi med Santo Clarito in Pasadeno (vsega 126 km s tremi gorskimi cilji, a ravninskim zaključkom) branil 16 sekund prednosti pred napadalnim Higuitom, ki sodeluje šele na prvi dirki World Toura. Ne gre za šampionsko parado, vseeno se pričakuje šprint glavnine, kar pa je odvisno od ameriške ekipe EF Education First, katere član je Higuito.

Simon Špilak je šel v Kalifornijo na generalko za 83. Tour de Suisse, kjer bo med 15. in 23. junijem naskakoval tretjo skupno zmago. Foto: EPA
Simon Špilak je šel v Kalifornijo na generalko za 83. Tour de Suisse, kjer bo med 15. in 23. junijem naskakoval tretjo skupno zmago. Foto: EPA

Špilak tempira formo za njegovo Švico
Za kolesarjema prihodnosti sta se na ciljnem vzponu zvrstila Novozelandec George Bennett (Jumbo-Visma) in Avstralec Richie Porte (Trek-Segafredo). Izkazal se je tudi drugi Slovenec v Kaliforniji Simon Špilak (Katjuša-Alpecin), ki je z zaostankom 25 sekund osvojil sedmo mesto in v skupnem seštevku napredoval na šesto, na katerem je prvi, ki zaostaja več kot minuto za Pogačarjem. Špilaku najmočnejša ameriška dirka sodi kot glavna priprava za Dirko po Švici, ki je domača dirka njegovega moštva, hkrati pa jo je že osvojil leta 2015 in 2017.

Pred letom 2021 ga ne bodo spustili na Grand Tour
20-letnik iz Komende si je po zimskem prestopu med profesionalce v moštvo UAE Team Emirates za glavni cilj krstne sezone zadal ravno dirkanje na skupno uvrstitev v Kaliforniji, kjer ga zdaj le en dan loči od premierne zmage v svetovni seriji. Pogačar je letos že presenetil z zmago na večetapni dirki Po Algarvi (raven pod svetovno serijo), samo vodstvo moštva iz Združenih arabskih emiratov pa je že ob Pogačarjevi predstavitvi poudarilo, da mu bodo natančno in zmerno odmerjali dirke, zaradi česar pred letom 2021 ne bo nastopal na velikih tritedenskih dirkah (Grand Tour).


UCI WORLD TOUR

DIRKA PO KALIFORNIJI, 6. etapa

Ontario - Mount Baldy, 127,5 km:

1. T. POGAČAR        SLO     3:48:49
2. S. HIGUITA        KOL    isti čas
3. G. BENNETT        NZL       +0:05
4. R. PORTE          AVS        0:10
5. R. ZOIDL          AVT        0:20
6. K. ASGREEN        DAN        0:22
7. S. ŠPILAK         SLO        0:25

Skupni vrstni red (6/7):

1. T. POGAČAR        SLO    30:01:56
2. S. HIGUITA        KOL       +0:16
3. K. ASGREEN        DAN        0:20
4. G. BENNETT        NZL        0:29
5. R. PORTE          AVS        0:41
6. S. ŠPILAK         SLO        1:03