Rokometaši Gorenja so naleteli na čvrsto in agresivno celjsko obrambo. Foto: www.alesfevzer.com
Rokometaši Gorenja so naleteli na čvrsto in agresivno celjsko obrambo. Foto: www.alesfevzer.com

Maja letos so Velenjčani na zaključnem turnirju Pokala Slovenije končno prekinili črn niz porazov proti Celjanom in jih ugnali prvič po decembru 2013. Toda v državnem prvenstvu še vedno ne najdejo poti do zmage.

Tokrat so bili enakovredni tekmec le na uvodu tekme, potem pa so Celjani stopili na plin in z neverjetno lahkoto dobili srečanje. Prednost je ves čas rasla, najvišja je bila +13.

Vratar Klemen Ferlin je Velenjčane s svojimi obrambami spravljal v obup. Foto: www.alesfevzer.com
Vratar Klemen Ferlin je Velenjčane s svojimi obrambami spravljal v obup. Foto: www.alesfevzer.com

Celjska obramba ustavila velenjske napade
Začetek rokometnega derbija je veliko obetal, a kaj kmalu so Celjani vajeti igre vzeli v svoje roke in začeli narekovati ritem. V napadu so igrali dobro, še boljša pa je bila njihova agresivna obramba, s katero so večnega tekmeca prisilili v napake – Velenjčani so v prvem polčasu izgubili sedem žog –, blestel je tudi vratar Klemen Ferlin, ki je ubranil kar polovico vseh velenjskih poskusov (10 obramb). Za najvišjo prednost v prvem polčasu je slabe štiri minute pred koncem s sedmih metrov poskrbel Gal Marguč, ki je bil tudi sicer v prvem delu najbolj razpoložen rokometaš gostiteljev, zadel je pet golov. Na drugi strani sta jih po tri dosegla Vlado Matanović in David Miklavčič.

Prednost gostiteljev le še rasla
V nadaljevanju se igra Gorenja ni pretirano popravila. Celo nasprotno, varovanci Zorana Jovičića nikakor niso našli odgovora na še naprej čvrsto postavljeno celjsko obrambo, gostitelji so pridno polnili mrežo iz protinapadov, v enem izmed njih je Marguč zadel že za +10 (23:13). Gostom ni pomagala niti minuta odmora, še naprej so imeli težave s pokrivanjem nasprotnika, dobro minuto pred koncem je za najvišjo prednost iz protinapada poskrbel Tobias Cvetko (+13; 33:20).

Šesta zmaga Celjanov, četrti poraz Velenjčanov
Razlika v razmerju moči bi bila težko očitnejša. Celjani so na šestih tekmah letošnjega državnega prvenstva dosegli prav toliko zmag, medtem ko so Velenjčani igrišče sklonjenih glav zapustili že četrtič. Aktualni pokalni prvaki so morali predtem premoč priznati Škofjeločanom, Ribničanom in Mariborčanom.

Nismo pričakovali tako suverene zmage, a pokazal se je naš odnos, velika borbenost in želja vsakega posameznika, da prikaže tisto najbolje, kar zna. To nam je uspelo, hkrati pa je to pokazatelj, kako se lotiti naslednjih tekem. Vsi igralci so dali svoj prispevek k zmagi, delali smo malo napak in to je bil ključ do zmag,

Klemen Ferlin

Ferlin: Pokazatelj, kako se lotiti tekem
"Nismo pričakovali tako suverene zmage, a pokazal se je naš odnos, velika borbenost in želja vsakega posameznika, da prikaže tisto najbolje, kar zna. To nam je uspelo, hkrati pa je to pokazatelj, kako se lotiti naslednjih tekem. Vsi igralci so dali svoj prispevek k zmagi, delali smo malo napak in to je bil ključ do zmag," je po visoki zmagi dejal vratar Ferlin.

Verdinek: Celjani so se dobro pripravili
Na drugi strani je bilo razpoloženje precej klavrno. "V tekmo nismo šli na pravi način, bili smo počasni, izgubljali žoge in nismo igrali hitre igre. Premalo smo izkoriščali krila in nasprotne napade, v obrambi nismo bili na dovolj visoki ravni. Prav tako smo grešili v napadu, Celjani so se na nas dobro pripravili, vse to kaznovali in zasluženo visoko zmagali," je povedal Matic Verdinek.

Celjani z gladko zmago še poglobili krizo Gorenja

Liga NLB, 6. krog

CELJE PIVOVARNA LAŠKO – GOREN

JE VELENJE 33:21 (15:10)
Marguč 8 (2), Šarac 5, Horžen 4, Grebenc 3, Cvetko, Grošelj, Kodrin, Leban, Razgor (1) in Silva po 2, Novak 1; Miklavčič 5, M. Kavčič 4, A. Kavčič in Matanović po 3, Tajnik (2) in Verdinek po 2, Mazej in Okleščen po 1.

Sedemmetrovke: 4/4; 2/4
Izključitve: 6 min; 4 min

RIKO RIBNICA - KOPER 31:27 (18:10)
Knavs 11, Setnikar in Strmljan po 4; Sokolič 6, Breznikar in Krečič po 5.

TRIMO TREBNJE - URBANSCAPE LOKA
28:23 (14:13)
Hamidović 7, Dobovičnik, Rašo in Udovič 4; Jamnik 6, Grojzdek 5.

BUTAN PLIN IZOLA - DOBOVA 27:30 (15:13)
Brumen 7; Lončar 10, Kovacs in Sintič 5.

SLOVENJ GRADEC - KRKA 23:31 (10:13)
Cvetko in Glendža 6; Kete 10, Irman in Kukman 6.

30. oktober:
JERUZALEM ORMOŽ - MARIBOR BRANIK

Lestvica:                           
CELJE PIVOVARNA LAŠKO   6  6 0 0  12
RIKO RIBNICA            6  6 0 0  12
TRIMO TREBNJE           6  4 1 1   9
DOBOVA                  6  4 0 2   8
JERUZALEM ORMOŽ         5  2 1 2   5
KOPER 2013              6  2 1 3   5
GORENJE VELENJE         6  2 0 4   4
KRKA                    6  2 0 4   4
URBANSCAPE LOKA         6  1 2 3   4
BUTAN PLIN IZOLA        6  1 1 4   3
MARIBOR BRANIK          5  1 0 4   2
SLOVENJ GRADEC          6  1 0 5   2