ACH Volley je z uvrstitvijo na zaključni turnir dosegel zgodovinski uspeh slovenske odbojke. Foto: MMC RTV SLO
ACH Volley je z uvrstitvijo na zaključni turnir dosegel zgodovinski uspeh slovenske odbojke. Foto: MMC RTV SLO
Vid Jakopin
Vid Jakopin je bil najbolj učinkovit igralec v vrstah ACH-ja. Dosegel je 24 točk. Foto: STA
Navijači ACH-ja
Navijači ACH-ja skozi vso sezono zvesto bodrijo svoje ljubljence. Foto: MMC RTV SLO
Alen Pajenk
Alen Pajenk je z blokom dosegel morda odločilno točko v zlatem nizu za vodstvo z 12:9. Foto: Iztok Novak
ACH Volley
Blejci so se drugič uvrstili na zaključni turnir enega od evropskih pokalov. 11. marca pred tremi leti so v finalu Pokala Top Teams senzacionalno premagali Modeno s 3:2. Foto: MMC RTV SLO
Slavje ACH-ja v Tivoliju

Na povratni tekmi četrtfinala so Blejci po izgubljenem drugem nizu nadaljevali odlično, zmagali s 3:1 in se po "podaljšku" prebili med štiri najboljša moštva v Evropi. V Lodžu jih 10. aprila čaka italijanski predstavnik Trentino, s katerim so se dvakrat srečali že v rednem delu lanske sezone ter dvakrat izgubili z 0:3 in 1:3.
V tretjem nizu vrnitev na zmagovita pota
V nabito polnem Tivoliju so v prvem nizu Gorenjci slavili s 25:20. Hitro so ušli na 14:7, potem z nekaj napakami pri sprejemu dovolili Avstrijcem, da se približajo na 16:15, toda nato znova dvignili ritem igre. Pot do uspeha jim je odprla serija Oliverja Venna, ki je dosegel as in še dve pomembni točki.
V drugem nizu so vseskozi vodili gostje in bili na koncu boljši s 25:19. Tedaj je postalo jasno, da se varovanci Glenna Hoaga lahko rešijo le še z izhodom v zlati niz, saj so na prvem srečanju prejšnji teden tudi Tirolci slavili s 3:1.
V tretjem nizu je Blejcem uspelo ponoviti predstavo iz prvega in dobili so ga s povsem enakim izidom - 25:20. Niz se je prelomil po točki Matevža Kamnika in dveh zaporednih napakah Hypa, ko se je po izenačenju pri 11. točki na semaforju zasvetil napis 15:11.
Tudi v četrtem nizu slovenski predstavniki niso dovolili starim znancem iz srednjeevropske lige, da bi se jim preveč približali, in potrdili zmago s 25:19.
Pajenk in Šket zbrana, ko je bilo najbolj potrebno
Potnika v Lodž je odločil dodatni niz, v katerem je ACH vse do izida 7:9 kar nekajkrat zaostajal za dve točki. A iz "zanke" so se slovenski prvaki znali rešiti. V nadaljevanju so namreč osvojili pet točk zapored in povedli z 12:9. Gostje so še znižali na 12:10, potem pa so Blejci dosegli nove tri točke in končali "trpljenje" živčnih navijačev. V odločilnih trenutkih sta blestela Alen Pajenk in Alen Šket, največ točk pa je sicer dosegel sijajni Vid Jakopin - kar 24.
Izjave po tekmi

Glenn Hoag, trener ACH Volleyja: "Največ pomeni, da imamo res pravo ekipo. Skupino igralcev, ki nikoli ne odneha. Najlažje je odnehati in se predati. V tem tekmovanju smo veliko dosegli, za nami je veliko napornih tekem. Lahko menjamo igralce, česar si kakšno drugo moštvo ne morejo privoščiti. Danes je ekipa delovala odlično in to je odločilo."

Tilen Kozamernik, pomočnik trenerja ACH-ja: "To je res zgodovinski uspeh. Zelo sem zadovoljen, da nam je uspelo. Uspelo nam je zadržati zbranost, ko je bilo to potrebno. Ker smo ena najmlajših ekip, je uspeh toliko bolj pomemben za nas. Igralci so se držali navodil, o katerih smo se dogovorili med pripravo na tekmo. Morali so ostati disciplinirani, na kar smo jih opozarjali tudi v vseh odmorih."

Vid Jakopin: "Pokazali smo, da lahko držimo koncentracijo. To je bila naša naloga in uspelo nam je skoraj skozi vso tekmo. Vemo, da je zlati niz v Tivoliju težko osvojljiv za druge ekipe. Sanje so se nam izpolnile, zaključni turnir je samo še nagrada. Na Poljsko bomo šli sproščeno, tam pa ne moremo pokvariti vtisa, ki smo ga naredili do zdaj."

Alen Šket: "Nisem še dojel, kaj se je zgodilo. Mislim, da smo zmagali povsem zasluženo. Odigrali smo dobro, razen v drugem nizu, ko nam je padla koncentracija."

Liga prvakov, izločilni boji, povratne tekme
ACH VOLLEY - Hypo Tirol Innsbruck 1:3
3:1 (20, -19, 20, 19) - zlati niz: 15:10
ACH Volley: Jakopin 24, Šket 15, Venno 14, Pajenk 12, Kamnik 11, Gato 5, Flajs 3, Vinčič 2.

Hypo Tirol: Chocholak 22, Jago 14, Dos Santos 12, Holmes 7, Chrtiansky in Gavan po 4, Carletti in Costa da Silva po 2.
Olympiacos - DINAMO MOSKVA 1:3
1:3 (-32, -17, 16, -27)
Asseco Rzeszow - TRENTINO 0:3
1:3 (-18, 26, -21, -18)
V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.
Zaključni turnir, Lodž
Sobota, 10. aprila:
BELCHATOW (POL) - DINAMO MOSKVA
ACH VOLLEY - TRENTINO

Slavje ACH-ja v Tivoliju