Matevž Kamnik zaseda mesto srednjega blokerja in je eden izmed ključnih mož ACH Volleyja. Foto: www.cev.lu
Matevž Kamnik zaseda mesto srednjega blokerja in je eden izmed ključnih mož ACH Volleyja. Foto: www.cev.lu
Matevž Kamnik in podajalec Dejan Vinčić
22-letni Kamnik je visok kar 202 cm, žogo pa lahko udari tudi na višini 345 cm. Foto: www.cev.lu
Glen Hoag
Blejski trener Glen Hoag po tekmi na Tirolskem ni bil zadovoljen z igro svojih varovancev, ki so le nekaj dni predtem Tirol ugnali v srednjeevropski ligi s 3:2. Foto: MMC RTV SLO

Prejšnjo sredo je ACH Volley proti Hypo Tirolu izgubil z 1:3, kar pomeni, da mora nocoj v hali Tivoli zmagati s 3:0 ali s 3:1 (in se rešiti v zlatem nizu), če se želi v Ligi prvakov prebiti na zaključni turnir četverice. Kamnik je pred tekmo poln zdravega optimizma, navdihuje pa ga tudi zimsko vreme, saj je do 15. leta treniral smučanje in ima sneg rad.



Dan pred tekmo ste morali po dolgem času k zobozdravniku. Vas resneje boli zob?
Gre za vnete dlesni, nič hujšega ni. Dobil sem antibiotike, bom pa moral osmico izruvati. Ampak sem to nadlogo prihranil za pozneje. Prvič po osnovni šoli sem bil pri zobarju, malce me je bilo strah, saj nisem vedel, kaj me čaka.


Ali je tik pred tekmo proti Hypo Tirolu tudi podobno razpoloženje - da vas je strah in ne veste, kaj vas čaka?

Ne ne, razpoloženje v ekipi je enkratno. Pomembno je, da smo v Innsbrucku osvojili vsaj en niz in imamo še vse možnosti. Zavedamo se, da moramo že začeti z mislijo na zmago 3:0 oziroma 3:1. Moramo se oddolžiti vsem navijačem, ki so šli z nami v Innsbuck. Bili so enkratni in verjamem, da nas bodo v Tivoliju ponesli do uspeha.

Ste morda na prvi tekmi podcenjevali Hypo, ki ste ga to sezono že dvakrat premagali, s 3:1 in 3:2?
Dejstvo je, da pred obračunom z Macerato nihče ni pričakoval, da lahko dvakrat zmagamo. Morda smo potem podzavestno mislili, da smo dobili lahkega nasprotnika, nismo pa Hypa podcenjevali. Ne vem, ali bomo imeli v karieri kdaj še kdaj takšno priložnost, zato bomo storili vse, da pridemo na Final four.

Ste ugotovili, kaj je bilo narobe na prvi tekmi, da niste igrali tako, kot znate?
Res, v Innsbrucku smo se predstavili v slabi luči in to moramo spremeniti. Izbrali bomo drugačno taktiko in tudi spremenili začetno postavo. Naredili smo veliko analiz, si večkrat pogledali posnetek celotne tekme, pod lupo vzeli vsakega igralca posebej in menim, da smo zdaj res 100-odstotno pripravljeni nanje.

Lahko izdate, kaj natančno boste spremenili?
Zlasti postavitev bloka glede na njihov napad. Udarjajo zelo nizko, ampak ostro. Tega nismo bili vajeni.

Na koga se najbolj pripravljate, kdo je najnevarnejši?
Podajalec Carletti in korektor Chocholak. Razbrati bo treba njune namere.

Pri Hypo Tirolu poudarjajo, da so bile pred prvo tekmo možnosti 50-50, zdaj je morda na njihovi strani pet odstotkov več. So tudi po vašem mnenju Avstrijci favoriti?
Morda na papirju, zlasti zdaj, ko imajo zmago s 3:1. Toda zavedajo se, da jih čaka pekel, ne le 12 igralcev, ampak tudi polna dvorana Tivoli.

Kapetan Andrej Flajs pravi, da bi rad tudi naslednjo sezono igral v Tivoliju. Kaj pa vi menite o selitvi v Stožice?
Veselim se selitve in upam, da bomo imeli tam tudi več treningov. Sicer pa sem prepričan, da bi danes z lahkoto napolnili Stožice in prodali 12 tisoč kart!

Je po vaših dobrih predstavah v Ligi prvakov že opaziti zanimanje tujih klubov. Bi se preselili v tujino?
Zanimanje je, to ureja moj italijanski menedžer. Pri ACH-ju sem zelo zadovoljen, imam še enoletno pogodbo in potem bomo videli. Morda se bom preizkusil v italijanski ligi, ki je gotovo najboljša na svetu, tudi ruska superliga me mika.