Nemke so z blokom in odlično igro v polju zaustavljale slovenske napade, drugi niz dobile z veliko razliko, v tretjem pa tudi že zanesljivo povedle. Foto: EPA
Nemke so z blokom in odlično igro v polju zaustavljale slovenske napade, drugi niz dobile z veliko razliko, v tretjem pa tudi že zanesljivo povedle. Foto: EPA
Slovenske odbojkarice popustile po dobrem prvem nizu

Slovenke niso našle pravega recepta, pomagala ni niti "domača" dvorana (spoznale so jo že v predtekmovanju) niti več počitka, da bi prvič premagale Nemke. S porazom v osmini finala se tako poslavljajo od EP-ja.

Varovanke Alessandra Chiappinija so v predtekmovalni skupini osvojile četrto mesto in tako kot zadnje iz svoje skupine napredovale v osmino finala. Na drugi strani so Nemke zmagale v svoji skupini, med drugim so presenetile tudi Rusijo.

Razočarane smo, saj smo imele lepo priložnost, ker je naša igra tukaj na Poljskem iz dneva v dan rasla. Rekla bi, da smo zapravile priložnost, a obenem vemo, da še nismo na najvišji ravni in bomo morale še veliko delati, da jo bomo dosegle. Mislim, da je bil odločilen karakter. Če bi si rekle 'gremo igrat', bi bilo malo lažje, tako pa smo si same ustvarile dodaten pritisk, da moramo zmagati. Ponosna sem na osvojen rezultat, a čaka nas še veliko dela.

Eva Mori, kapetanka Slovenije

Začetek dvoboja je napovedoval izenačen boj. Nemke so sicer povedle s 3:0, a so Slovenke hitro vzpostavile ravnotežje, po bloku Ize Mlakar izenačile na 4:4, po točki Monike Potokar pa prvič povedle. Nato so imele nekajkrat prednost dveh točk, nazadnje pa po točki Tine Grudina vodile z 18:17. Pri zaostanku 20:21 ni bilo še nič kritičnega, a ko je Mlakarjeva dobila blok za 20:22 in ko so takoj zatem naredile še napako, je bilo jasno, da se v tem nizu ne bodo mogle rešiti.

Slovenke so na začetku drugega niza zašle v krizo, tekmice so povedle s 6:0 in 8:1. Chiappini je poskušal z menjavami, z izjemo blokerskega je menjal na vseh položajih, na klop je posadil tudi rahlo poškodovano Mlakarjevo, namesto nje je zaigrala Darja Eržen, vendar pravega učinka ni bilo. Dvakrat se je Slovenkam sicer še uspelo približati na štiri točke zaostanka, nazadnje po dobrih servisih Eve Mori, po katerih je bil izid 12:16. A Nemke so odgovorile na isti način, pritisnile so na slovenski sprejem, dosegle pet zaporednih točk, kar jim je zadostovalo za mirno končnico.

V tretjem nizu je bila igra Slovenk spet nekoliko boljša, tudi Nemke niso bile več tako zagnane. Sredi niza so vendarle prevzele pobudo in povedle za pet točk. Po asu Erženove se je njeni ekipi še uspelo približati na 16:18, a po nizu dobrih servisov so Nemke znova povedle s petimi točkami razlike. Točka Lane Ščuka za 20:23 je še dala nekaj upanja, ki pa se je hitro razblinilo, Nemke so z blokom niz dobile s 25:20.

EVROPSKO PRVENSTVO 2019
OSMINA FINALA

Lodž:
NEMČIJA - Slovenija
3:0 (21, 15, 20)

Nemčija: Kästner, Hanke 1, Poll 9, Geerties 15, Drewniok, Alsmeier, Stigrot, Lippmann 15, Schoelzel 8, Bock, Pogany, Vanjak, Weitzel 5, Gründing.

Slovenija: Mori 4, Grudina 9, Vovk, Janežič, Zdovc Sporer, Mikl, Zatković, Mlakar 3, Najdič 2, Pintar, Ščuka 6, Eržen 12, Planinšec 3, Potokar 2.

2.520 gledalcev.


SRBIJA - Romunija
3:0 (20, 17, 23)

Azerbajdžan - BOLGARIJA
0:3 (-12, -16, -23)

ITALIJA - Slovaška
3:0 (20, 23, 20)

RUSIJA - Belgija
3:1 (22, 15, -21, 22)

TURČIJA - Hrvaška
3:2 (24, -18, -31, 22, 14)

NIZOZEMSKA - Grčija
3:0 (21, 23, 12)

POLJSKA - Španija
3:0 (20, 20, 19)