Gregor Hribar je bil pred odhodom na EP optimistično razpoložen. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Gregor Hribar je bil pred odhodom na EP optimistično razpoložen. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Gregor Hribar
S pomlajeno reprezentanco je Hribar na letošnjih sredozemskih igrah v Pescari osvojil bronasto odličje. Foto: STA

Želja je velika, pričakovanja tudi, cilj je prva zmaga in se s tem uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja. Nihče se ne želi vrniti po treh tekmah, temveč se boriti za eno vidnejših uvrstitev na prvenstvu.

Cilj je odigrati šest tekem v Izmirju
Slovenski blok
V zadnjem času je slovenski blok pridobil potrebno višino, a še manjkajo prave izkušnje. Foto: STA

Zaradi prekratkega cikla priprav smo bili nekonkurenčni v 3. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. A že na začetku je bil naš načrt podrejen dobremu nastopu na evropskem prvenstvu.

O kvalfikacijah za SP
Tine Urnaut in Gregor Hribar
Selektor je kapetanski trak že maja zaupal 21-letnemu Tinetu Urnautu, članu italijanske Piacenze in enemu najboljših odbojkarjev v svoji generaciji na svetu. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Hribar pred kamero
Ali bo Hribar še naprej odgovarjal novinarjem na vprašanja o reprezentanci, je odvisno ravno od izida v Turčiji. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Slovenska reprezentanca
Ali bodo odbojkarji z EP-jem zaključili že v nedeljo ali šele naslednji četrtek? Foto: OZS
Pogovor s selektorjem Hribarjem

V četrtek ob 14.00 (prenos na TVS 2) bo Slovenija s tekmo s Španijo, aktualno prvakinjo, v Izmirju v Turčiji odprla 26. evropsko prvenstvo v odbojki za moške. Odbojkarji s sončne strani Alp bodo po Ostravi 2001 in St. Peterburgu 2007 tretjič sodelovali na zboru najboljši reprezentanc stare celine.

44-letni odbojkarski strokovnjak je pred osmimi leti vodil Slovenijo že na prvem evropskem prvenstvu na Češkem, Slovenci pa so na štirih tekmah osvojili le štiri nize. Nič bolje ni bilo pod Iztokom Kšelo v Rusiji, kjer so njegovi izbranci osvojili dva niza. Zdaj v Turčiji slovenski odojkarji iščejo prvo zmago na prvenstvih in napredovanje v drugi del, ki jim prinaša še tri obračune na najvišji ravni.


Namen in cilj sta jasna - zmaga in uvrstitev v drugi del tekmovanja?
V tretje gre rado pravijo. Reprezentanca je na evropskih prvenstvih še brez zmage, ta generacija ima potencial, ki ga prejšnje mogoče niso imele. Imamo dosti mladih in ambicioznih in nekaj starejših izkušenejših igralcev, ki pomagajo mladim pri bolj smiselni logični igri. Želja je velika, pričakovanja tudi, cilj je prva zmaga in se s tem uvrstiti v nadaljevanje tekmovanja. Nihče se ne želi vrniti po treh tekmah, temveč se boriti za eno vidnejših uvrstitev na prvenstvu.

Kakšna je razlika med kvalifikacijami za SP, ki so bile sredi avgusta, in zdaj tik pred prvenstvom?
Cel maj in junij smo bili skupaj, nato smo imeli tri tedne odmora. Ko smo moštvu s sredozemskih iger dodali štiri izkušenejše igralce, smo imeli premalo priprav do kvalifikacij za uigravanje. Zaradi prekratkega cikla priprav smo bili nekonkurenčni v 3. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. A že na začetku je bil naš načrt podrejen dobremu nastopu na evropskem prvenstvu. Zdaj smo našo igrto, vsaj tako sem trdno prepričan, izboljšali in popravili v ključnih elementih, kjer smo delali največ napak. Blok je veliko boljši, bolje smo tudi uigrani.

Ali so bile sredozemske igre v Pescari motnja ali velik plus?
Kakor se je zdaj pokazalo, so bile sredozemske igre velik plus za to mlado generacijo. Ko smo na zvezi zastavljali načrt tekmovanj, smo se zavedali, da imamo dobro mlado generacijo letnika '87 in '88. Na prvem velikem tekmovanju brez starejših igralcev so že osvojili medaljo in dokazali, da moramo z njimi resno računati v prihodnje. Poudariti je treba, da tudi mlada reprezentanca ni bila popolna, manjkal je Vid Jakopin, igrati ni mogel Matevž Kamnik, poškodovan je bil še Rok Satler. Sredozemske igre so dokazale, da imamo obetavno generacijo, ki bo svoje pokazala šele čez nekaj let.

Katera je trenutno največja odlika v igri slovenske reprezentance?
Imamo zelo izenačeno reprezentaco, posebej za tako majhno državo in tako nizko število registriranih igralcev. Na vsakem igralnem mestu imamo ustrezno menjavo. Velja izpostaviti še mladost in samozavest mladih, ter željo po uspehih pri starejših, ki jim doslej še ni uspelo narediti vidnejšega izida. Tudi igralsko imamo posameznike, ki so sposobni sami spreobrniti potek tekme. Na primer Tine Urnaut je igralec, ki ga nasprotnik zelo težko ustavi. Močno smo izboljšali obrambo, ki je le izhodišče celotne igre.

Kaj je največja nevarnost, najšibkejša točka moštva?
Vseeno smo glede na konkurenco v primanjkljaju pri izkušnjah. Drugi imajo veliko več odbojkarjev, ki so igrali velike turnirje in finala svetovne, evropske lige ... Mogoče smo malce tanki na mestu blokerjev. Nekaj malega manjka višine, še bolj pa bi zaradi mladosti potrebovali še kakšno leto, dve, tri, da bi imeli igralci, ki so na teh mestih, več izkušenj. Kot sem že rekel, odbojka je kolektivni šport, v kateri en posameznik ne more tako rekoč nič. Ravno ta homogenost ekipe bi morala biti ena naša prednost.

V reprezentanco so se vrnili izkušenejši starejši igralci, kapetan je postal Tine Urnaut. Kakšna je hiarhija v moštvu?
Ker smo spomladi pomladili reprezentanco, je bilo logično, da je kapetan Tine Urnaut. Res je, da so z vrnitvijo nekaterih igralcev za kvalifikacije in EP prišli tisti, ki bi jim po stažu nekako pripadel kapetanski trak in bi jim moral kot trener dati to funkcijo, ampak v tem položaju nismo želeli komplicirati. Tine je dokazal, da je sposoben prenesti to odgovornost in bo verjetno tudi v prihodnosti tisti, ki bo opravljal to nalogo. V preteklosti je bil kapetan Matija Pleško, ki je to opravljal res zelo dobro in bi si to zaslužil tudi zdaj. Vendar med akcijo nisem videl razloga za spremembo, mogoče bi bilo celo slabše, če bi to naredil sredi priprav.

Zdaj bi se ozrli na nasprotnike na prvenstvu v skupini C. Prva tekma je z evropskimi prvaki Španci.
Glede na izkušnje, naslov prvaka in sloves so oni prvi favoriti naše skupine. Nekaj sprememb imajo, a jim je uspelo zadržati ključne igralce, čeprav je že kazalo drugače. Nosilci igre so tako rekoč isti, kot so bili na evropskem prvenstu pred dvema letoma. Res pa je, da jim letos ni uspelo ponoviti dobrih iger. So imeli kar nekaj težav, čeprav se jim je uspelo uvrstiti na SP in so bili drugi v Pescari, vendar s samimi igrami niso prepričali nikogar. Premagljivo so, najmočnejša sta brata Felasca na položaju podajalca in korektorja. Tukaj je še sprejemalec Rodriguez, katerega bomo morali dobro zaustaviti z blokom. Zagotovo nismo favoriti, tako kot na nobeni tekmi, a če bomo zaslutili priložnost, jo moramo zagrabiti.

Slovaška?
Pred dobrimi 14 dnevi smo na kvalifikacijah igrali tisto tekmo, ki ni odločala o ničemer. Oboji smo slabo igrali v obrambi, mislim, da so Slovaki zbrali 9 blokov, kar je za njih malo, mi smo imeli štiri ali pet blokov. Delali smo tudi veliko napak. Dobro se poznamo iz zadnjih let, imajo izkušeno šesterko in veliko željo po napredovanju. So zelo podobna reprezentanca, tako po številu mladih kot po slogu igre. Dobri so na prvem "tempu", kar upam, da smo na Kopaoniku popravili. Ne smemo dopustiti, da se razigra njihov korektor Nemec. Mogoče bodo Slovaki v prednosti, saj bo to za njih prva tekma, medtem ko bo to za nas druga. Proti njim bi morale odločati malenkosti, dobra forma kakšnega igralca in sreča, čeprav prave sreče v šport ni.

Grčija?
Letos na Portugalskem v 2. krogu kvalifikacij za SP smo jih takoj na prvi tekmi premagali s 3:1. Od vseh ekip so bili oni najmanj skupaj, igrali so najmanj tekem, bomo videli, v kakšni formi so. Premagali torej smo jih že, do tekme z njimi bomo že vedeli, a jih moramo nujno ugnati, in tukaj se bo videl karakter ekipe. Do te tekme pa bomo že imeli najbolj sveže podatke, kako igrajo. Hvala Bogu, da čeprav o njih zdajle najmanj vemo, igramo zadnji dan v skupini.


Evropsko prvenstvo za moške v odbojki 2009 bo od 3. do 13. septembra v Turčiji, mesti gostiteljici sta Izmir in Carigrad. Prenose slovenskih tekem in veliki finale si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali na Televiziji Slovenija.

Želja je velika, pričakovanja tudi, cilj je prva zmaga in se s tem uvrstitev v nadaljevanje tekmovanja. Nihče se ne želi vrniti po treh tekmah, temveč se boriti za eno vidnejših uvrstitev na prvenstvu.

Cilj je odigrati šest tekem v Izmirju

Zaradi prekratkega cikla priprav smo bili nekonkurenčni v 3. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo. A že na začetku je bil naš načrt podrejen dobremu nastopu na evropskem prvenstvu.

O kvalfikacijah za SP
Pogovor s selektorjem Hribarjem