Andrea Giani bo kot selektor prvič nastopil na velikem tekmovanju. Foto: odbojka.si
Andrea Giani bo kot selektor prvič nastopil na velikem tekmovanju. Foto: odbojka.si

Na tekmah ne zmaguješ, ker bi imel srečo, prav tako ne izgubljaš, ker bi imel smolo, tekme odloča kakovost igre, ki jo pokažeš na igrišču. Če želimo premagati Belorusijo, Poljsko in Belgijo, moramo igrati dobro in to je naš cilj na tem prvenstvu – najti pravi ritem in prikazati dobro igro.

Dejan Vinčič
Slovenci so bili na evropskem prvenstvu doslej najvišje na devetem mestu. Foto: odbojka.si
Odbojkarji odpotovali na evropsko prvenstvo

Giani je poleti Slovence brez poraza popeljal do zmagoslavja v evropski ligi in s tem do uvrstitve v svetovno ligo. Njegovi varovanci so visok domet potrdili tudi na pripravljalnih tekmah, ko so padli Srbi in Francozi. Zdaj je pred njimi največji izpit, evropsko prvenstvo, s katerega so se vedno vračali sklonjenih glav. Je napočil trenutek za veliki pok? Razmišljanje slovenskega selektorja pred petkovim prvim dvobojem na EP-ju preberite v spodnjem intervjuju.

Še nekaj dni in začelo se bo evropsko prvenstvo, ki bo nekaj posebnega tudi za vas, saj boste prvič na čelu kake reprezentance. Po izkušnjah, ko ste bili pomočnik na klopi italijanske izbrane vrste, je to zdaj nov izziv, ste namreč prvi mož stroke slovenske reprezentance.
Vsi skupaj, ne le jaz, težko pričakujemo to prvenstvo. Želimo nastopiti dobro, se predstaviti v najboljši luči. Veliko in dobro smo delali to poletje, upamo, da nam bo šlo v Bolgariji vse po načrtih. Vsaka tekma bo za nas zelo pomembna.

V pripravljalnem obdobju ste odigrali pet močnih prijateljskih tekem. Dve z reprezentanco Brazilije, poleg tega še po eno z Nemčijo, Srbijo in Francijo ter zadnji dve tudi premagali. Tekme s tako kakovostnimi nasprotniki so bile zagotovo odlična priprava na evropsko prvenstvo.
Po evropski ligi sem želel, da igramo z ekipami, ki so na vrhunski ravni. Dogovorili smo se za dve srečanji z Brazilijo in turnir v Nemčiji in prav vse tekme so bile zanimive, dobil sem ogromno informacij. Predvsem sem zadovoljen s tem, da smo pokazali, da lahko igramo na visoki ravni, pa čeprav se na to šele navajamo. Toda to so bile zgolj prijateljske tekme, tega ne smemo pozabiti. Ko se bo začelo evropsko prvenstvo v Varni, bo druga zgodba. To bodo prave tekme, tam moramo pokazati svojo kakovost. Zavedamo se, da smo v pripravljalnem obdobju dobro delali, samozavestni smo, kajti vem, da to ekipo sestavljajo odlični igralci. Bo pa prvenstvo za vse nas odlična izkušnja.

Vsi se zavedamo, da pogosto obstaja razlika med tem, kar si želimo, in tem, kar lahko dosežemo. Kam lahko seže slovenska reprezentanca na tem prvenstvu, kakšne cilje ste si zastavili?
Vedno igraš z enim samim ciljem – da zmagaš. Prav v vsako tekmo moraš iti z miselnostjo, da lahko zmagaš, ne glede na nasprotnika. Vsaka tekma za nas bo kot finale, a želimo tudi zmagati prav na vsaki, in s to miselnostjo moramo iti na prvenstvo. Za začetek nas čaka srečanje z Belorusijo, takoj za tem s svetovnimi prvaki Poljaki. A med ekipama ne smemo delati razlik, na igrišče moramo stopiti z željo po zmagi, biti moramo prepričani o tem, da lahko zmagamo, ne glede na nasprotnika – in tako iz tekme v tekmo.

V skupinskem delu vas čakajo tri tekme v treh dneh. Zagotovo bo zelo pomembna tudi psihološka priprava.
Vsekakor, a najprej moraš biti dobro telesno pripravljen in prepričan sem, da naša reprezentanca je. Prav tako ne dvomim o tem, da smo tudi na področju psihološke priprave naredili korak naprej. Na tekmah ne zmaguješ, ker bi imel srečo, prav tako ne izgubljaš, ker bi imel smolo, tekme odloča kakovost igre, ki jo pokažeš na igrišču. Če želimo premagati Belorusijo, Poljsko in Belgijo, moramo igrati dobro in to je naš cilj na tem prvenstvu – najti pravi ritem in prikazati dobro igro.

Imate pred začetkom prvenstva kakršne koli dvome, ste kaj negotovi?
Ne, nikakor! To se je lahko pojavilo na začetku, ko smo se prvič zbrali in poleti preizkušali različne možnosti, saj smo veliko delali. A ko je ekipa na igrišču, takrat moraš biti kot trener prepričan, da imaš najboljše igralce, da so tvoji igralci najboljši na svetu. In tudi igralci na igrišču morajo tako razmišljati o soigralcih, morajo imeti v mislih to, da so ob njih najboljši igralci. Ne sme biti dvomov, negotovosti, kajti v tistem trenutku, ko se to pojavi, to vpliva na igro, in to se nam ne sme dogajati.

V preteklosti je imela slovenska reprezentanca prav s tem težave. Igralci so povesili glave, niso zaupali soigralcem.
Vsak od nas raste, si z leti nabira izkušnje in vsako obdobje prinese nekaj novega. Sam sem bil odličen igralec, osvojil sem ogromno lovorik, toda po vsaki tekmi sem začel z ničle. Včerajšnja zmaga jutri ne pomeni prav nič. Če želimo doseči dober rezultat, potem v trenutku, ko stopimo na igrišče, ne smemo razmišljati o nasprotniku, ki smo ga premagali včeraj, o tem, da nam danes nasproti stoji svetovni prvak. Razmišljati moramo samo o tem, kako bomo odigrali TO tekmo. Kot sem že omenil, mi se zavedamo, da smo poleti dobro delali, kar nekaj tekem smo dobili, postali zmagovalci evropske lige, a to v tistem trenutku, ko bo sodnik dal znak za začetek srečanja z Belorusijo, ne bo pomenilo prav nič. Evropsko prvenstvo bo nova zgodba, mi pa moramo prav za vsako tekmo stopiti na igrišče, kot da je to finalna tekma, in pokazati vse, kar znamo.

Na tekmah ne zmaguješ, ker bi imel srečo, prav tako ne izgubljaš, ker bi imel smolo, tekme odloča kakovost igre, ki jo pokažeš na igrišču. Če želimo premagati Belorusijo, Poljsko in Belgijo, moramo igrati dobro in to je naš cilj na tem prvenstvu – najti pravi ritem in prikazati dobro igro.

Odbojkarji odpotovali na evropsko prvenstvo