27-letni Korošec Tine Urnaut je kot pravi kapetan odigral odlično partijo in popeljal Slovenijo k veliki zmagi. Foto: EPA
27-letni Korošec Tine Urnaut je kot pravi kapetan odigral odlično partijo in popeljal Slovenijo k veliki zmagi. Foto: EPA
Andrea Giani
Andrea Giani, 45-letni Neapeljčan na slovenski klopi, je talentirane Slovence izbrusil v šampione. Foto: BoBo
Slovenci imajo že srebro, v nedeljo napad na zlato

Giani, 45-letni Italijan na slovenski klopi, je bil poln hvale na račun svojih varovancev: "Vedno sem govoril, da moramo korak za korakom. Osvojili smo evropsko ligo, praktično brez pravega treninga, fantom sem neizmerno zaupal in niso me izneverili. Vedel sem, da imajo moč, da imajo značaj, vse to pa so danes pokazali."

Urnaut pokazal mehko roko
Nato pa nadaljeval: "Dobro smo zaustavili Osmanyja Juantoreno in Ivana Zajceva, a odločilen je bil naš napad po sprejemu. V tem smo bili fantastični, neverjetni. Tine Urnaut je posebna zgodba. Odigral je fenomenalno, s svojo mehko roko zaključeval tudi žoge po slabših podajah. A ni igral Tine, ampak ekipa in za njo imam samo superlative. Nekoliko slabše smo igrali le v drugem nizu, ko smo naredili nekoliko preveč napak, še v njem pa smo jim bili povsem blizu."

Slovenija ima kakovost za prvaka
Vendar prvenstva še ni konec. "Vsa ta čustva je treba hitro spraviti stran, zame je trenutno najpomembnejša jutrišnja tekma, v kateri bo treba storiti še zadnji korak. Že pred časom sem rekel, da Slovenija ima kakovost postati evropski prvak, še vedno sem enakega mnenja," je sklenil Neapeljčan.


Tine Urnaut, kapetan Slovenije: "Vesel sem, da nam je uspelo odigrati, kot smo si želeli. In z motivacijskega, tehničnega in taktičnega vidika smo bili odlični. Zavedali smo se kakovosti tekmeca, zavedali smo se, da če jih hočemo premagati, moramo biti na zelo visoki ravni. Bili smo in zmagali. Od prve do zadnje točke smo se borili, za kar smo bili nagrajeni. Zahvalil bi se vsem soigralcem, strokovnemu štabu, ne smem pa pozabiti tudi na navijače, bili so enkratni. Zmaga je skupno delo. Kakšna napaka nas ni vrgla s tira, z njo se nismo obremenjevali, povsem zbrani smo bili na naslednjo točko. Imeli smo fantastično taktiko, lahko se zahvalimo našemu trenerju, ki nam je že včeraj razložil, kako do zmage. Ubogali smo, zaustavili njihove najboljše igralce. Zdaj nas bo v finalu zelo težko kdo zaustavil."

Dejan Vinčić, podajalec Slovenije: "To je vse normalno. Mi smo prišli sem po medaljo, zdaj smo jo osvojili, kaj naj rečem drugega, kot da je šlo vse po načrtu. Odigrali smo spet eno vrhunsko tekmo, danes nas bi težko kdo zaustavil. Tudi boljša ekipa od Italije ne. Neverjetno veliko visokih žog smo zaključili, igrali smo agresivno, dobesedno smo se metali za vsako žogo, če se žog nismo dotikali z blokom, jih je reševala obramba. Skratka, vse je bilo in je fenomenalno. Naš selektor nas je odlično pripravil, hvala mu, mi pa smo striktno izpolnjevali njegova navodila. Rezultat je tu."

Mitja Gasparini, korektor Slovenije: "Naša zgodba se nadaljuje. Spet smo pokazali eno fantastično ekipno igro. Borili smo se od prve do zadnje točke, nismo popuščali, naša borbenost se je pokazala v prvi in v zadnji točki tekme. Tudi jutri ne mislimo popuščati. Kdor koli bo nam stal nasproti, mu ne bo lahko."

Jani Kovačič, libero Slovenije: "To so fantastični občutki. Premagali smo Italijo, svetovno velesilo. In to ne s 3:2, ampak s 3:1. V prvem nizu smo jih povsem nadigrali, še sami niso vedeli, kaj se dogaja. V drugem so se sicer vrnili v igro, a danes niso imeli možnosti. Bili smo enostavno predobri. Borili smo se, pokazali željo in prišli do velike zmage. Zdaj se moramo spočiti, regenerirati, si povrniti moč. Jutri pa ponoviti današnjo igro, današnji boj. Želimo si naslov evropskega prvaka."

Slovenci imajo že srebro, v nedeljo napad na zlato